Orbán megerősítette: Az elszakadáspárti Dodikot támogatja Boszniában

Szerző: Aradi Péter
2021.12.22. 09:30

Nem voltak hiába a tárgyalások. Ha az kell, hogy Orbánék megakadályozzák a közös EU-s fellépést Boszniával szemben, akkor ők megakadályozzák, sőt, még egy kisebb vagyonnal támogatják is az elszakadáspárti politikust.

Orbán megerősítette: Az elszakadáspárti Dodikot támogatja Boszniában

Majdnem elsikkadt, hogy a december 21-i, háromórás Kormányinfón Orbán Viktor megerősítette, hogy a boszniai konfliktusban a magyar kormány beáll a köztársaság szerb vezetője, Milorad Dodik mögé, aki éppen azon fáradozik, hogy szétszakítsa az országot, és ezzel veszélybe sodorja a békét a térségben.

Szijjártó Péter már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy ha az EU szankcionálni szeretné Dodikot,

akkor azt Magyarország nem fogja támogatni.

Szijjártó mindezt azután jelentette ki, hogy Annalena Baerboek, új német külügyminiszter felvetette, az EU-nak szankciókat kellene alkalmaznia Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel szemben.

Most már az is nagyon valószínű, hogy Orbán Viktor 100 millió eurós támogatást szeretne nyújtani a Republika Srpskának, azaz a Boszniai Szerb Köztársaságnak. Orbán magyarázata szerint azért, hogy így segítség a térség stabilitását. A pénzt az ország kis- és középvállalatainak támogatására szánják, azonban elemzők szerint valószínűbb, hogy

az egész Dodik választási kampányába megy.

Orbán az utóbbi időben többször is találkozott Milorad Dodikkal, de eddig nem lehetett tudni, vajon milyen megbeszéléseket folytattak. A szakértők szerint a négy legvalószínűbb lehetőség az volt, hogy Orbán azért találkozik Dodikkal, hogy a regionális vezetői ambícióit ápolgassa, és

olyan politikusak keres, akik elfogadnák őt vezetőnek,

vagy azért, hogy orosz megbízásra segítsen megbontani a térség stabilitását, vagy azért, mert üzleti lehetőséget érdeklik, vagy azért, hogy az ENSZ és Dodik közti kommunikációt segítse.

Az eddigiek alapján a legrosszabb forgatókönyvek látszanak megvalósulni, Szijjártóék gátolnának egy közös EU-s fellépést az ügyben, a kormány pedig annak a politikusnak készül jelentős összeget a kezébe adni, aki hosszú évek óta folyamatosan napirenden tartja Bosznia-Hercegovina szétszakítását.

Goran Katić, a Szabad Európa balkáni szolgálatának újságírója szerint Alekszandar Vučić szerb elnök ajánlhatta Orbán figyelmébe Dodikot, mint támogatandó szereplőt. Mint mondja, az egész arról szól, hogy

a magyar kormány növelné a befolyását az egész Balkánon.

„Mindezt úgy próbálja elérni, hogy szorosabb együttműködést akar a magyarországihoz hasonló rezsimekkel, például Szerbiával, a boszniai Szerb Köztársasággal vagy Montenegróval.”

Az országban ősszel parlamenti választások lesznek, és Dodik nincs éppen a legjobb helyzetben. Az emberek még mindig rendkívül szegények, komoly gondot okoz a munkanélküliség és az elvándorlás. Az ellenzéki Demokratikus Haladás Pártja (PDP) úgy tűnik, ráérzett a dologra, és nem mindenféle nacionalista törekvésekkel kampányol, hanem inkább ezekre a problémákra helyezi a hangsúlyt. Nem olyan régen

sikerült is elnyerniük Banja Lukát,

a Republika Srpska legnagyobb városát Dodikék elől.

NYITÓKÉP: RTRS

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek