Orbán Viktor a sajtó elé állt – kövesd élőben az Azonnalin!

Szerző: Kósa András
2021.12.21. 10:08

2022 január helyett még december végén tartja meg Orbán Viktor éves sajtótájékoztatóját. Kiváncsi vagy miről fog beszélni? Kövesd velünk élőben!

Orbán Viktor a sajtó elé állt – kövesd élőben az Azonnalin!

Cikkünk folyamatosan frissül, frissítsd gyakran!

A december 21-i kormányinfón ezúttal különleges vendég várja a Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, illetve Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt kérdező újságírókat,

ugyanis most maga a miniszterelnök, Orbán Viktor az újságírók rendelkezésére.

Orbán évente egyszer szokott sajtótájékoztatót tartani a magyar újságíróknak, általában januárban – a legutóbbiról itt olvashatod a tudósításunkat –, viszont idén ezt még az ünnepek előttre hozták, így január eleje helyett december 21-én van lehetősége kérdezni az újságíróknak személyesen a miniszterelnöktől, aki a Kossuth Rádión kívül nem igazán szokott adni interjút.

A miniszterelnök egyébként idén már másodjára tart kormányinfót: legutóbb nyáron jelent meg váratlanul, hogy bejelentse az új nemzeti konzultációt. Az Azonnali ekkor a Balkánról kérdezte Orbánt.

Ha érdekel, hogy miről lesz szó, akkor kövesd velünk élőben!

Nehéz év volt

A 2021-es év két dologról szólt a magyaroknak: a vírus elleni küzdelemről és a gazdaságról – mondta Orbán Viktor a kormányinfón. A miniszterelnök szerint nehéz év volt a 2021-es, de már nem voltunk olyan tehetetlenek, mint 2020-ban, hiszen már van oltás a járvány ellen.

Magyarország már 2020-ban úgy látta, hogy védekezni csak az oltással lehet, ezért minden elérhető vakcinát beszereztünk, így „az elsők között Európában elértük a hatvan százalékos beoltottságot”, de innen azóta sem sikerül továbblépni – ismerte el a miniszterelnök.

A gazdasággal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, két nemzeti konzultációban kérték ki róla az emberek véleményét, ami alapján a gazdaság újraindítását nem segélyekre, hanem beruházásokra alapozták. Erre 1700 milliárd forintot fordítottak, ezért nőtt a foglalkoztatottság, ami mára elérte a válság előtti szintet. A gazdaság teljesítménye is elérte, majd meghaladta a 2019-es szintet.

Ez vár ránk 2022-ben a miniszterelnök szerint

„Sok minden múlik a választás eredményén” – mondta Orbán 2022-vel kapcsolatban, de a saját terveikről azt mondta, sok mindent ki fognak próbálni, amit eddig nem, például a 25 év alattiak adómentességét. A járvány elleni védekezést folytatni kell, ennek alapja továbbra is az oltás lesz. Ma 2,4 millió adag Pfizer-vakcina van raktáron, a kormány rendelt ezen kívül 2 millió gyermekek oltására alkalmas vakcinát. A Pfizer omikron elleni vakcinájából is rendeltek 9,5 millió adagot, ezt az év második felében kapjunk meg, ebből 1,5 millió gyerekeknek adható.

Orbán szerint így lesz elegendő vakcina.

A harmadik nagy téma 2022-ben Orbán szerint a „gyermekvédelmi népszavazás” lesz. A miniszterelnök azt mondta, az EU szerint a szülőknek nincs kizárólagos joga a nevelésre, de a magyar kormány ezt másképp gondolja, ezért lesz népszavazás a kérdésben. A magyar kormány az egyetlen Európában, amelyik népszavazásra bocsátotta a bevándorlás és a gyermeknevelés kérdését – mondta a miniszterelnök.

Energia, migráció

Az európai energiaválságról Orbán azt mondta, heves vitát folytattak az ügyben az EU csúcson, de nem tudtak megegyezni közös álláspontban. Azt viszont elvárják az EU Bizottságtól, hogy az atomenergiára és a gázfelhasználásra vonatkozó állásfoglalást hozzon nyilvánosságra.

Orbán szerint elegen vannak ahhoz, hogy az atomenergiát zöld energiának minősítsék, a gázt pedig átmenetileg fenntarthatónak nyilvánítsák.

Ez ahhoz kellene, hogy a bankok adjanak hiteleket ilyen beruházásokra is. Az európai kormányfők között egyre többen vannak, akik ellenzéki a Bizottság által bevezetett energiaár-képzést, az ETS-rendszert, aminek a lényege, hogy a szénerőműveket például azzal sújtják, hogy széndioxid kvótákat vásároljanak a szennyezést kompenzálandó.

Orbán szerint a Bizottság most ezt akarja terjeszteni a lakossági fűtésre és az autóhasználatra is. Ezt a keleti tagállamok, de például Franciaország és elutasítja. A belarusz-lengyel határon kialakult válságról azt mondta, egyre több ország vonódik bele a menekültválságba és egyre többen vannak, akik egyetértenek vele, hogy a menedékkérelmeket az EU-n kívül kell benyújtani és az eljárást ott lefolytatni.

Orbán szerint „szenvednek a Bizottság tisztviselői, már lassan mindent támogatnának, csak a kerítést nem”, de csak idő kérdése, hogy ebben is változzon az álláspont. Az Európai Bíróság migrációra vonatkozó ítéleteiről Orbán azt mondta, nyolc tagállam alkotmánybírósága mondta ki, hogy a helyi jog az uniós jog előtt áll a bevándorlás tekintetében. Emiatt a magyar menekültügyi gyakorlaton sem változtatnak, hiába döntött másképp az Európai Bíróság.

Kötelező oltás nem lesz egyelőre, államfőjelölt már van

Kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése – mondta kérdésre válaszolva a kormányfő, de

ő ezt szeretné elkerülni, mert a magyar kulturális közeg olyan, hogy ez csak nagyobb ellenállást szülne.

De a meggyőzésre minden eszközt bevetnek majd. A magyar egészségügyi rendszer mindenkit el tud látni az omikron-variáns terjedésével együtt is. A rezsicsökkentésről azt mondta, ebben további intézkedéseket nem terveznek, nem akarnak árkorlátozásokat bevezetni, helyette a béreket és a nyugdíjakat emelik.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a Fidesz-KDNP

köztársasági elnöknek Novák Katalint, családokért felelős tárca nélküli minisztert fogja nevezni.

A lehetséges miniszterelnök-jelölti vitáról Orbán azt mondta, a kampány ötven nappal a választások előtt kezdődik, akkor foglalkozik majd ezekkel a dolgokkal.

Völner Pál korrupciós ügyéről pedig azt mondta, a jogerős bírósági ítélet után merül fel a politikai felelősség kérdése.

Fudan, Völner, Ukrajna, Völner, MZP, Völner

A Fudan-egyetemről azt mondta, a kérdéssel csak a választások után fognak foglalkozni. Azt is elmondta, a francia elnökválasztást megelőzően nem hoznak létre új európai parlamenti frakciót.

Varga Judit felelőssége Völner Pál kapcsán nem merült fel a miniszterelnökben,

az üggyel kapcsolatban pedig vizsgálatot csak az ügyészség végez. Ukrajnával kapcsolatban Orbán azt mondta, a kérdésben az Európai Tanács és a lengyel kormány álláspontja az irányadó, márpedig az EU sem az ukrán NATO-, sem az EU-tagsággal kapcsolatban nem adott perspektívát. A kormányfő szerint Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatos politikájukat igyekeznek elválasztani,

úgy törekednek jó viszonyra Moszkvával, hogy közben elismerik az ukrán területi sérthetetlenséget.

Márki-Zay Péterrel kapcsolatban Orbán azt mondta, nem akar a személyével foglalkozni, de azt tudja, hogy

egy koalíciós felállásban mindig a legnagyobb párt elnöke a főnök.

Egy újabb Völner Pálra vonatkozó kérdésre pedig úgy válaszolt, nagyon várja, hogy mi az igazság, a bukott államtitkárt nagyon régóta ismeri. De bármilyen felelősség csak a bírói ítélet után vethető fel. Áder János testőreinek lehallgatásáról pedig azt, hogy

„ha valamit akarok tudni Áder Jánostól, átmegyek és megkérdezem tőle”.

Az igényes Orbán Viktor

A német-magyar kapcsolatokról Orbán úgy fogalmazott, bár „két malomban őrölnek az új német kormánnyal”, bízik benne, hogy létrejöhet egy közös nyelv, mert erről a kapcsolatról egyik nép sem mondhat le.

„Csak azt kérjük, hogy lássák be, hogy ők németek, mi pedig magyarok vagyunk”

– fogalmazott. Az AfD-vel való együttműködésről azt mondta, „eddig ezt kategorikusan kizártuk”, majd hozzátette: „ma ma van”.

A helyreállítási alapról a miniszterelnök azt mondta, nincs az uniónak jogalapja, hogy megtagadja a helyreállítási alapban való részvételt, mert a hitelt közösen, Magyarország nevében is vesszük fel.

Ezért az, hogy nem kapunk pénzt, Orbán szerint „szabotázs”, ami szétverheti az Európai Uniót.

Orbán szerint a bizottság politikai játszmát játszik, a magyar ellenzéket támogatja a halasztással. A választásokba való esetleges külföldi beavatkozásokkal kapcsolatban azt mondta, „jön Gyuri bácsi és hozza magával a haverjait is”.

A kormányinfő végére maradt még egy érdekesség lengyel barátainkkal kapcsolatban, Egy kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta, még nem látott bizonyítékot arra, hogy Vlagyimir Putyin szervezte vagy támogatta volna a menekültválság kirobbantását a lengyel-belarusz határon.

„Szeretjük a könnyű válaszokat, egyszerű mindenre azt mondani, hogy Putyin szervezte, én ennél igényesebb vagyok”

– mondta Orbán Viktor.

Az Azonnali arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy hogyan győzte őt meg szlovák kollégája, Eduard Heger, hogy a magyar kormány tegyen le a szlovákiai termőföldvásárlási szándékairól, hogy nem jelent-e komoly biztonsági rést Kövér László beszédének kiszivárgása, illetve hogy mit gondol arról, hogy a nyilvánosság csak peres úton tud hozzájutni a koronavírus-járványal kapcsolatos adatokhoz. Orbán Viktor nekünk adott válaszairól külön cikkben számoltunk be.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek