Amerikai diplomatákat hallgattak le az izraeli NSO szoftverével

Szerző: Kósa András
2021.12.03. 19:47

A washingtoni izraeli nagykövetség szerint a történtek „súlyos szabálysértés jelentenek” a szoftver használatában, de következményekről egyelőre nincs szó.

Amerikai diplomatákat hallgattak le az izraeli NSO szoftverével

Az amerikai külügyminisztérium, a State Department legkevesebb kilenc alkalmazottját figyelték meg az izraeli NSO cég szoftverével az elmúlt hónapokban – közölte a Reuters hat egymástól független forrására hivatkozva.

A megfigyeltek valamennyien iPhone-t használtak, egy részük Uganda amerikai nagykövetségének tagja volt, mások a minisztérium washingtoni épületében dolgoztak az kelet-afrikai országgal foglalkozó osztályon.

A Reuters híre nem állítja, hogy ezt a megfigyelést is a Pegasus szoftverrel követték el, de egyértelműen utal a nemrég kirobbant nemzetközi botrányra,

melynek során – mint kiderült – magyar újságírókat és ellenzéki politikusokat is megfigyeltek, a szintén az NSO által kifejlesztett szoftverrel.

A hírügynökség azt sem közölte, konkrétan kik voltak a megfigyelők, az NSO szóvivője viszont azt nyilatkozta, hogy a szoftver felhasználási szabályaival ellentétes, ami az amerikai diplomatákkal történt, ezért az „ilyen ügyfeleknek jogi következményekkel kell szembenézniük”.

Az amerikai külügyminisztérium és az iPhone-t gyártó Apple részéről nem kommentálták a hírt.

A washingtoni izraeli nagykövetség közleményt adott ki, amiben azt írták, a szoftver külföldi értékesítését állami jóváhagyással végezheti csak az NSO, és kifejezetten terrorellenes célokra engedélyezik a használatát, így a történtek „súlyos szabálysértést” jelentenek.

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek