Megfigyelési botrány: Az Európai Adatvédelmi Testület következő plenárisán foglalkozik a kémprogramokkal

2021.09.05. 09:13

Ők azonban csak ajánlásokat tudnak megfogalmazni, hogyan védekezzünk a lehallgatások ellen, nem tudnak nyomozni az ügyben.

Megfigyelési botrány: Az Európai Adatvédelmi Testület következő plenárisán foglalkozik a kémprogramokkal

 „Tudomásul veszem az Ön kérését, hogy az ügyet az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) szintjén vitassuk meg. Rendkívül fontosnak tartom az ügyet, ezért azt javaslom az EDPB elnökének, hogy a testület következő plenáris ülésének egyikén foglalkozzon a kémprogramok kérdésével" – ezt reagálta a szocialista magyar EP-képviselő Ujhelyi István megkeresésére a testület, közölte a képviselő irodája az Azonnalihoz eljuttatott közleményében.

Azt ugyanakkor hozzáteszik: nem a konkrét Pegasus-üggyel fognak foglalkozni, csupán iránymutatást fogalmaznak meg a személyes adatok védelmére, különös tekintettel az újságírók munkájára.

Az EDPB ugyanis nem nyomozószerv és nem feladata a konkrét botrány kivizsgálása, a politikus nem is ezt kérte tőlük.

„A Fidesz-kormány hallgatása és akadékoskodása felér egy beismeréssel. Azt már most a tévedés minimális kockázatával ki lehet jelenteni, hogy a Pegasus-kémszoftvert a magyar kormány megvásárolta és használta, vagy talán még mindig használja. Azt is tudjuk, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter rekordszámú lehallgatásra adott engedélyt az elmúlt időszakban. A Pegasus-ügy kétségkívül rendkívüli nemzetközi botrány, a magyar érintettség pedig átfogó és mélyreható vizsgálatot követel. A Fidesz csak ideig-óráig tudja még feltartani az igazságot ebben a kérdésben: idővel minden részlet ki fog derülni és minden érintett felelni fog”

– fogalmaz Ujhelyi közleményében.

Mint ismert, egy nemzetközi oknyomozó újságírói tényfeltárás keretében derült ki, hogy egy elég komoly kiberfegyvert, az izraeli NSO cég által gyártott Pegasust magyarországi, nem éppen terrorizmussal, inkább a kormány kritikájával vádolható személyek ellen is bevetettek.

Így újságírók, ellenzéki politikusok és a 24.hu tulajdonosa ellen is felhasználhatták azt a megfigyelő szoftvert, amely az ember telefonján képes képet és hangot rögzíteni és mindent továbbítani, ami a képernyőn látható – a titkosított üzenetküldő alkalmazások tartalmát is.

A témában írt összes cikkünk elérhető ide kattintva.

CÍMLAPKÉP: François Proulx / Flickr (CC-BY-NC-ND 2.0)

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek