Cseh sajtó: Orbán azért megy Csehországba, hogy Babiš mellett kampányoljon

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.25. 08:04

A magyar miniszterelnök cseh kollégája kampánygyűlésére megy. Babiš is az illegális bevándorlást tette a fő kampánytémájává, és egyre egyszerűbb üzenetekkel operál.

Cseh sajtó: Orbán azért megy Csehországba, hogy Babiš mellett kampányoljon

Mint arról a magyar sajtó még szeptember elején az MTI alapján beszámolt, Orbán Viktor szeptember végén egynapos hivatalos látogatásra utazik Csehországba, hogy találkozzon cseh kollégájával, Andrej Babišsal, a populista ANO elnökével, akivel – mint at MTI írja – az európai integrációról, az uniós helyreállítási alapról és más aktuális témákról egyeztetnek majd, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig Karel Havlícek cseh kereskedelmi és közlekedési miniszterrel tárgyal majd beruházási lehetőségekről és a két ország közötti nagysebességű vasúti összeköttetésről.

Azonban nem egy egyszerű találkozóról van szó: Csehországban október 8-án és 9-én választást tartanak a parlament alsóházába, a képviselőházba – ez egy sima parlamenti választásnak felel meg –, 

a magyar miniszterelnök pedig Babiš kampánygyűlésére érkezik az északnyugat-csehországi Ústí nad Labem városába,

mint azt szerdán a cseh kormány szóvivője megerősítette a Deník N lapnak (ami a szlovák Denník N mintájára és támogatásával jött létre 2018-ban).

Sztárvendég a kampánygyűlésen

Az egykor német többségű Ústí nad Labem (Aussig an der Elbe, ahonnan a második világháború után elűzték a német lakosságot) a központja annak a választókerületek, ahol Andrej Babiš is indul a választáson. Babiš korábban egyszer sem itt indult, azért esett a választása erre a választókerületre,

hogy közvetlenül megmérkózhessen a legesélyesebb kihívójával, a szintén itt induló Ivan Bartošsal, a Kalózpárt rasztahajú elnökével.

A Seznam zprávy oldal összefoglalója szerint a kampányesemény mellett Babiš körbeviszi Orbánt az Ústí nad Labem-i kerületben is. Ebédelni a város feletti domb tetején lévő, Větruše nevű várkastélyban fognak.

Itt volt az ANO kampánynyitója is szeptember másodikán – ez egyben Babiš születésnapja is, idén volt 67 éves –, amin a miniszterelnök bemutatta a párt programját, és arról beszélt, hogy

az ő megválasztása az utolsó esély arra, hogy a csehek megvédjék a nemzeti értékeiket, az életszínvonalukat, a kultúrájukat és az egyediségüket.

A program legfontosabb pontja – a nyugdíjemelés mellett – az illegális migrációval szembeni védelem.

A cseh sajtó szerint pont az utóbbi miatt érkezik Babišt támogatni a kampányában Orbán Viktor, aki az illegális migráció elleni harc egyik arcává vált az utóbbi években.

Migránsokat a nyaralókba? Soha!

Babiš a héten Budapesten is járt; a csütörtökön és pénteken tartott demográfiai csúcsnak a vendégeként, amin ő volt az egyik előadó.

Beszédében kiemelte, hogy

az ellenőrzés nélküli migráció helyett a születések számának növelése az egyetlen fenntartható megoldás Európa kihalásának megakadályozására.

Babiš már szerdán Magyaroszágra érkezett, hogy külön találkozzon Orbán Viktorral, akivel közösen megtekintették a déli határon felépített, az illegális migrációt megállítani hivatott kerítést.

Babiš magyarországi szereplése illeszkedik a választási kampányába, ennek következő fordulója lesz a magyar miniszterelnök részvétele Babiš Ústí nad Labemben tartandó kampányeseményén.

A cseh miniszterelnök az illegális bevándorlás témáját egészen egyszerű üzenetekkel is közvetíti. Csütörtök éjjel Babiš Facebook-oldalán olyan egysorosok kapcsolták magasabb fokozatra a kampányt, amikben a miniszterelnök címszavakban bedob témákat, amire szerinte az ellenzék készül, majd kijelenti, hogy ő azt nem akarja, esetleg meg is megkérdezi, mit gondolnak az emberek. Például:

  • Legszívesebben élősködnének a dolgos embereken? Én ezt tényleg nem akarom.
  • Adóemelés? Én ezt tényleg nem akarom. És önök?
  • Bicikli autó helyett? Én ezt tényleg nem akarom. És önök?

A legnagyobb port a hasonló migránsos posztja verte:

Migránsokat a nyaralókba és a hétvégi házakba? Soha!

Az üzenetek egyszerűsége az ellenzéki politikusokat is meglepte, akik inkább a koronavírus-járvány félrekezelésére és a 30 ezer áldozatra emlékeztetnék Babišt.

A Gólyafészek-botrány és az ellene forduló fia sem árt neki

A felmérések szerint Andrej Babiš ANO-ja a befutó a választáson, ami jelenleg 26,6 százalékon áll. Az év első felében a zöldurbánus Kalózpárt és a lokalista STAN koalíciója állt az első helyen, ők szeptember végére a 20,9 százalékkal a harmadik helyre csúsztak vissza, kicsivel előttük a polgári demokraták, kereszténydemokrata-népiek és a liberális konzervatívok alkotta SPOLU koalíció a második 21 százalékkal.

Jelenleg a Babiš-féle ANO a szociáldemokrata ČSSD-vel kormányoz kisebbségben. Áprilisig a kommunista KSČM támogatta Babiš kormányát kívülről, akkor azonban megtagadták a támogatást, de Babiš kormánya azóta sem bukott meg, és most már kihúzza a választásig.

Hiába vezet azonban a közvélemény-kutatások szerint az ANO, a jelenlegi koalíciós partner szociáldemokraták valószínűleg októberben nem jutnak be a parlamentbe – 4,5 százalékon állnak –, és a kommunisták is bejutási küszöbön billegnek 5,4 százalékkal.

Így az ANO számára a japán származású cseh üzletember, Tomio Okamura által irányított szélsőjobboldali-bázisdemokrata SPD maradna lehetséges koalíciós partnerként – ami 10,2 százalékon áll, viszont a két pártnak nem lenne többsége a parlament képviselőházában.

Andrej Babiš ANO-ja annak ellenére vezet a közvélemény-kutatás szerint, hogy a miniszterelnökhöz komoly botrányok kapcsolódnak.

Hétfőn a rendőrség immár harmadik alkalommal javasolt vádemelést az ügyészségnek Babiš ellen uniós források jogtalan felhasználása miatt az ún. Gólyafészek ügyben – erről itt írtunk bővebben.

Az ügy egyik fontos szereplője Babiš fia, ifjabb Andrej Babiš, aki azt állítja magáról, hogy az apja strómanként használta, majd hogy ne tudjon ellene tanúskodni a Gólyafészek-ügyben, elraboltatta, és a Krím-félszigetre vitette. Az idősebb Babiš szerint a fia pszichés betegségben szenved – hogy korábban voltak pszichés gondjai, azt ifjabb Babiš maga is elismerte – és bár az valóban járt a Krímen, az apja szerin csak kirándult. A miniszterelnök azt mondja, tiszta a lelkiismerete, mindig gondoskodik a fiáról, akit kihasználnak a politikai vetélytársai.

Ifjabb Babiš – aki azóta vallomást is tett a Gólyafészek-ügyben – egyébként váratlanul megjelent az ANO szeptember másodikai kampánynyitóján, hogy megkérdezze az apjától, miért bántotta őt, illetve hogy közölje vele, most jött egy pszichiátriai vizsgálatról, ahol egészségesnek találták.

NYITÓKÉP: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek