Így néz ki, amikor 120 ezren tüntetnek hatmilliárd forint ellopása miatt

Szerző: Szakács András
2019.06.05. 08:29

Csak Prágában 120 ezer ember tüntetett a populista cseh miniszterelnök korrupciós ügyei ellen: az itthonról nézve csekélyke korrupciós összeg rögtön Babiš ellen fordította a cseh közvélemény egy jelentős részét.

Így néz ki, amikor 120 ezren tüntetnek hatmilliárd forint ellopása miatt

A rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetését hozta össze a „Millió pillanat a Demokráciáért” nevű civil szervezet kedden Prága főterén. Csehországban már április óta tüntetnek tízezres nagyságban országszerte a miniszterelnök-üzletember Andrej Babiš ellen.

A Babišhoz köthető Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye már hosszabb ideje komoly belpolitikai probléma Csehországban, de csak idén kezdte el megmozgatni a választókat is. Pár napja az is kiderült, hogy Csehországnak mintegy 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kellene visszafizetnie az Európai Uniónak. A cseh kormányfő alapította, és jelenleg is tulajdonolja ugyanis az Agrofert nevű (egyébként hazánkban is jelen lévő) mezőgazdasági vállalatot: az Európai Bizottság szerint így a politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen, ezért a cég nem lett volna jogosult uniós támogatásra.

BUREŠ ÜGYNÖK, A HISZTÉRIKUS MILLIÁRDOS – ÁLL A KÖZÉPSŐ TRANSZPARENSEN. EZ ARRA UTAL, HOGY A SZLOVÁK NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA SZERINT BABIŠ EZEN AZ ÁLNÉVEN VOLT A RENDSZERVÁLTÁS ELŐTT A CSEHSZLOVÁK TITKOSSZOLGÁLAT BEÉPÍTETT EMBERE.

A két ügyben összesen 6 milliárdnyi forintra tehető a cseh állam kára. Igaz, a Gólyafészek ügyében az építtető cég utóda, az Imoba 2018 júniusában önszántából már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

A Magyarországról nézve nevetségesen kis korrupciós összeg is túl sok volt a cseh társadalom egy jelentős részének, és kedden 120 ezer ember gyűlt össze Prága főterén, hogy tüntessen a miniszterelnök ellen.

A szervezők igen szerencsések voltak az időjárással, 27 fok és a fél hetes kezdéssel laposan tűző nap várta a résztvevőket. Mind a szervezők, mind a résztvevők átlagéletkora látványosan alacsony volt. Talán ennek is köszönhető, hogy bár az esemény maga két és fél órás volt, mégis feszes tempót diktált a tucatnyi felszólaló ellenére. Ők ugyanis politikai kommunikációs szempontból okosan voltak összeválogatva, és mind jól azonosítható indokkal álltak színpadra.

A szervezők például színpadra állítottak egy Szlovákiából érkező felszólalót, aki elmondta, hogy nagy tehertétel a szlovák származású korrupt Andrej Babiš a cseh és a szlovák nemzet viszonyában.

Szégyelli, hogy a 21. században a szlovák nemzet ezzel járul hozzá Csehországhoz.

Szervezők nagy erőkkel dolgoztak eddig is azon, hogy ne fővárosi zárvány maradjon a tüntetéshullám. Országszerte szervezik a párszáz, de akár többezer embert is megmozgató tüntetéseket a legkülönbözőbb településeken. A színpadra kedden fel is hívtak féltucatnyi tüntetésszervezőt, akik az ország más-más településen élnek és szervezik a tüntetéseket. Nem csak bemutatták őket, de fél percben el is mondhatták, mit akarnak elérni a mostani demonstrációkkal. Ezek után pedig egy 4769 fős kistelepülés polgármesternőjét, Alena Švejnohovát szólították színpadra, hogy szintén elmondja, miért fontosak a mostani események és a kiállás a demokrácia mellett.

Tolmácsunk, Jana Stupková egyébként külön kiemelte, hogy meglepően könnyű fordítani a beszédeket, mind érthető, követhető, hétköznapi nyelvezettel megírt szöveg, tele bárki számára érthető poénokkal. Ez érződött is a tömegen, mert bár alapvetően emelkedett volt a hangulat – hiszen mindenki érezte, hogy itt most tényleg az elmúlt 30 év legnagyobb megmozdulása zajlik –, de felszabadult is, a poénok mindegyike nevetést és tapsot váltott ki a tömegből.

A tüntetés csúcspontját meglepő módon a szervezők nem az esemény végére, hanem közepére tervezték be. Ekkor kezdték el skandáltatni a tömeggel azt, hogy „rajtunk múlik”, majd hirtelen felvillantottak egy tükröt a színpadon. Ezek után következett csak a két legjelentősebb szónok.

Martin Jaroš legérdekesebb gondolata az volt, hogy a mostani botrány egy remek lehetőség arra, hogy a cseh társadalom feljebb lépjen. Szerinte ugyanis

Babiš nem fog magától lemondani, a cseh népnek kell őt börtönbe zárnia, de ha ez sikerül, onnantól kezdve a csehek büszkék lehetnek magukra.

Ivan Trojan szerint pedig nem szabad elfelejteni a mostani korrupciós botrány mellett az orosz fenyegetést sem, az ellen is védekezni kell Csehországnak, és ki kell állnia Ukrajna mellett.

A szervezők profizmusát az is jellemzi, hogy a nemzetközi médiában vélhetően nem csak a tömegről, hanem a felszólalókról is vágóképeket fognak közölni, ezért mögéjük nem cseh, hanem angol nyelvű feliratot írtak fel:

„Minister of Justice hides my crime in practice.”

Ezzel arra utalnak, hogy az ellenzék és a cseh sajtó többsége attól tart, Marie Benesová, új igazságügyi miniszteri kinevezésének célja az volt, hogy a miniszterelnök nyomást gyakoroljon Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. Benesová április végén lett az igazságügyi tárca új vezetője, miután elődje saját kérésére távozott.

AGROFERISZTÁN, ÉS PERSZE BABIŠ EGY GÓLYA KÉPÉBEN A KÉP KÖZÉPPONTJÁBAN.

A hazai híradásokkal ellentétben valójában a szervezőket nem érte felkészületlenül a nagy tömeg, már az első felszólalások alatt terjeszteni kezdték a tömegben a tájékoztatót a következő megmozdulásról, amire június 23-án a prágai Letná téren kerül sor.

FÉNYKÉPEK: Szász Brigitta

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek