Kizárt újságírók, „Putyin kurvája!”-kiabálások, állami pénzből finanszírozott kampányesemény – ami a csehországi Orbán-Babiš találkozó itthoni híradásaiból kimaradt

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.30. 15:25

Orbán Viktor szerdán Andrej Babiš mellett kampányolt Csehországban, mutatjuk miről nem számolt be az MTI.

Kizárt újságírók, „Putyin kurvája!”-kiabálások, állami pénzből finanszírozott kampányesemény – ami a csehországi Orbán-Babiš találkozó itthoni híradásaiból kimaradt

Szerdán Csehországba látogatott Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hivatalosan egy sima állami látogatásra, valójában azonban a következő héten tartandó választásra készülő miniszterelnök, Andrej Babiš pártjának,

a populista ANO-nak a kampányeseményén vett részt.

A látogatásról a magyar sajtó is beszámolt, a főleg az MTI-re hivatkozó híradások Orbán beszédéről szóltak – EU-kritika, V4, migráció, LMBTQ –, illetve az Euronews alapján arról is, hogy Orbánt Prágában tüntetők várták, illetve arról, hogy a magyar miniszterelnök abba a repülőgép-gyárba is ellátogat, ami hamarosan 51 százalékban magyar tulajdonba kerül.

A cseh sajtóból azonban több részlet is kiderül az Orbán Babiš-találkozóról.

Nem engedték be a kritikus lapok újságíróit a sajtótájékoztatóra

A Seznam zprávy oldal – ami több a kormánynak kellemetlen botrányt is kirobbantott már az oknyomozó riportjaival – számol be róla, hogy több jelentős európai lap újságírója nem kapott akkreditációt Orbán és Babiš közös sajtótájékoztatójára.

Nem vehetett részt a sajtótájékoztatón a francia szociálliberális Le Monde, a német liberális Die Zeit és a szintén német regionális közszolgálati ARD televízió újságírója, de a kapacitáshiányra hivatkozva a Seznam zprávyt sem engedték be az eseményre.

Le Monde-nak tudósító Magdalena Sodomková azt mondta a Seznam zprávy-nak, hogy miután hiába próbált bejutni a sajtótájékoztatóra, szemtanúja volt, ahogy az utolsó pillanatban beengednek egy akkreditáció nélküli újságírót, akin „Hitrádio” feliratú mellény volt (A Hitrádio egy főleg zenét játszó cseh regionális rádióadó-hálózat.)

Nem csak Prágában tüntettek ellene

Mint arról a magyar sajtó is beszámolt Orbán Viktort Prágába érkezésekor tüntetők fogadták, akik azt skandálták, hogy „Szégyen! Szégyen!”. Orbán tüntetőkkel később is találkozott.

Andrej Babiš az északnyugat-Csehországi Ústí nad Labem központú választókerületben indul a választáson, hogy közvetlenül megmérkőzzön a legesélyesebbnek tartott kihívójával, a Kalózpárt szintén ebben a körzetben induló elnökével, a rasztahajú Ivan Bartošsal.

Orbán a látogatása során ide is elkísérte Babišt; a város feletti várkastélynál, ahol ebédeltek, az érkezésükkor szintén tüntetők fogadták őket. A Denik N beszámolója szerint

a szivárványos zászlókat tartó demonstrálók azt kiabálták Orbánnak, hogy „Putinova děvka”, azaz „Putyin kurvája”.

Kampányesemény állami pénzből az idegenellenes szavazók megszerzéséért

Mint azt az Azonnali már körbejárta, Babiš is az illegális migrációt tette meg fő témájává, a cseh lapok szerint ezért is hívta meg a kampányeseményére a téma legnagyobb sztárját, Orbán Viktort.

Szintén a Seznam zprávy emeli ki, hogy a találkozót – ami egy hivatalos miniszterelnöki találkozó –

a cseh miniszterelnöki hivatal szervezte, de az leginkább Babiš és az ANO választási kampányának része volt állami pénzből.

A cseheknek még annyi tapasztalatuk sincs a migrációval, mint Magyarországnak, viszont a migráció témájával ott is lehet választókat mozgósítani.

A téma iránt a leginkább az leginkább a szélsőjobboldali, EU- és NATO ellenes, egyébként egy japán származású politikus, Tomio Okamura által vezetett SPD szavazói a leginkább fogékonynak. Az SPD stabil támogatottságú parlamenti párt, 2017-ben 10,6 százalékkal jutott be a parlamentbe, jelenleg 10,3 százalékra mérik.

Mint a Hospodářske noviny gazdasági lap írja, cseh politológusok szerint

Babiš pont az SPD szavazóit szeretné az utolsó pillanatban átcsábítani azzal, hogy meghívta a migráció témájának legnagyobb politikai sztárját, Orbán Viktort,

akinek Babišsal ellentétben volt dolga az illegális bevándorlással.

Gyilkosok és szeretők

Orbán az Ústí nad Labemben tartott beszédében megvillantotta az intellektusát is: azt mondta, a város magyarok egész generációja számára legendának számít

köszönhetően Vladimír Páral író Gyilkosok és szeretők című regényének, amit elmondása szerint Orbán is imádott diákkorában.

(A regény egy Ústí nad Labem-i kitalált iparvállalat dolgozóiról szól, egy társadalmi parabola sok szexszel és alkohollal.)

Orbán megemlítette Václav Havelt is, a rendszerváltás utáni Csehszlovákia, majd Csehország első köztársasági elnökét;

a magyar miniszterelnök szerint szívélyes volt a viszonya Havellel, mert mindketten antikommunisták voltak.

(Havel a szocialista Csehszlovákia legismertebb ellenzéki értelmiségije volt, börtönben is ült.)

A barátság nem fekete-fehér

A Seznam zprávy arra is felhívja a figyelmet, hogy Orbán és Babiš barátsága nem annyira fekete-fehér, mint az Babiš magyarországi, illetve Orbán csehországi látogatása alapján tűnhet.

Csehország viszonya ugyanis feszültebb Oroszországgal.

Míg például Magyarország használja az orosz oltóanyagot – amit a cseh lap „propagandaanyagnak” nevez –, és míg a látványosan oroszbarát cseh elnök, Miloš Zeman is szerette volna elérni – még két Szputnyik-ellenes minisztert is kirúgatott –, hogy Csehország is oltson a Szputnyikkal, ezt végül nem tudta Babišnál elérni.

Csehország és Oroszország között azért is feszült a viszony, mert a csehek szerint az orosz titkosszolgálat robbantotta fel 2014-ben a kelet-csehországi Vrbětice fegyverraktárát, hogy megakadályozzon egy olyan üzletet, ami Ukrajnába juttatott volna fegyvereket. A cseh vádak miatti diplomáciai csörtén túl Csehország kizárta Rosatomot az atomerőmű-bővítési tenderéből.

Csehországban október 8-9-n tartják a választást a parlament alsóházába, a képviselőházba (ez a sima parlamentnek felel meg).

A közvélemény-kutatások szerint a választást Andrej Babiš populista ANO-ja nyeri majd, viszont gondja lehet a kormányalakítással,

mert előfordulhat, hogy a jelenlegi koalciós partnere, a szociáldemokrata ČSSD, sem a tavaszig a kormányt kívülről támogató kommunista KSČM nem jut be a parlamentbe.

Korábban ebben a cikkünkben jártuk körbe, hogy min múlhat, ki alakít kormányt Csehországban. 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor tüntetőktől övezve érkezik az Ústí nad Labem feletti Větruše várkastélyhoz 2021. szeptember 29-én. Pulse of Europe - Czech Republic / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek