Megvan, hogy hol lehet majd személyesen szavazni az előválasztáson

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.11. 12:37

Összesen 775 településen lesz lehetőség személyesen szavazni, és lesznek fix meg mozgó sátrak is.

Megvan, hogy hol lehet majd személyesen szavazni az előválasztáson

Közeledik az előválasztás legmegterhelőbb része a résztvevő pártok és szervezők számára: szeptember 18-26. között az ország mind a 106 választókerületében egyéni jelölti előválasztást fog tartani az ellenzék, plusz a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójára is ekkor fog sor kerülni.

Az ellenzék ennek során biztosítani fogja úgy az offline, mint az online részvételt – az offline szavazáshoz kapcsolódóan szombat kora délután az összefogás keménymagját adó hat párt (Jobbik, DK, MSZP, Párbeszéd, Momentum, LMP) nyilvánosságra hozta, hogy pontosan hol lesz lehetőség személyesen szavazni – ezt alább mutatjuk is, de lehet böngészni az előválasztás hivatalos oldalán is.

Mint látható, két típusú sátor van: a fix (zölddel jelölve) és a mozgó sátor (sárgával jelölve). Ahogyan arra a fent felsorolt ellenzéki pártok a közleményükben kitérnek:

„A kilenc napon át ugyanott, jellemzően 8 és 18 óra között nyitva tartó szavazóhelyszínek az úgynevezett fix sátrak. Ezek jellemzően a választókerület legnagyobb településeinek legforgalmasabb pontjain fognak állni. A fix sátrakon felül, választókerületenként változó mennyiségben mozgó sátrak is körbejárják majd a körzeteket. A mozgó sátrak nyitvatartása változó, általában kisebb településeken, vagy időszakosan nagyobb gyalogosforgalmú helyeken (például piacok) fordulnak meg.”

A pártok közleménye szerint az előválasztás szervezéséért felelős Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) a sátorhelyszíneket „gazdaság- és népességföldrajzi mutatók alapján jelölte ki, melyet az ellenzéki pártok és politikusok beágyazottsága is befolyásolt” – bár hogy ez utóbbi pontosan mit jelent, azt a közlemény nem részletezi.

A felállítandó sátorhelyszínek alapján személyesen szavazni összesen 775 településen lehet majd, ami a magyarországi 3155 település csaknem negyedét, 24,56 százalékát teszi ki.

Az ellenzéki előválasztáson a választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek