Mit gondolnak a magyar pártok Szerbia uniós csatlakozásáról?

2021.09.03. 06:58

A magyarországi pártok általában határozott igennel reagáltak arra a kérdésre, hogy legyen-e EU-tagállam Szerbia. Többen még abban az esetben is támogatják Szerbia uniós csatlakozását, ha Koszovóval nem rendeződött a határvita. De mit gondolnak róla pontosan? Videónkból kiderül!

Mit gondolnak a magyar pártok Szerbia uniós csatlakozásáról?

Orbán Viktor júliusban fizetett hirdetésben tette közzé több európai lapban is az Európa-vízióját, amely utolsó pontjában azt közölte: Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba.  

Már kissé távolinak tűnhet, de Szerbia uniós csatlakozás immáron 8 éve zajlik, az egyik legproblémás nyugat-balkáni ország ugyanis még 2013-ban kezdte meg az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalását. Bár 2018-ban az Európai Bizottság legkésőbb 2025-re datálta Szerbia és Montenegró tagfelvételét – szakértők szerint míg Montenegró gazdaságilag megérheti, Szerbia jelenlegi vezetése és főként az Aleksandar Vučić vezette rendszer viszont még inkább kitolhatja ezt a céldátumot. 

A Szerbia és az Európai Unió között folytatott, 2014 óta tartó tárgyalások során a 35 csatlakozási fejezetből mindeddig csak 18-at sikerült megnyitni, és csak kettőt sikerült lezárni,

azokat is mindössze ideiglenesen.

Az általunk megkeresett pártok mindegyike ennek ellenére határozottan támogatja Szerbia felvételét. Ujhelyi István az MSZP parlamenti képviselője például kijelentette:

szerinte magyar szempontból a nyugat-balkáni országok közül Szerbiát lenne a legfontosabb felvenni az EU-ba.

Az ellenzéki pártok képviselői ugyanakkor szinte egyöntetűen felhívták a figyelmet: a csatlakozás előtt az országnak teljesíteni kell az EU által felállított kritériumokat.

Brenner Kolomann az Országgyűlés jobbikos alelnöke kifejtette, szerinte

Aleksandar Vučić szerb államfő hasonló illiberális rendszer kiépítésére törekszik Szerbiában, mint Orbán Viktor Magyarországon.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke ennél is tovább megy: „Vučić a NER szerb változatát építette ki” – jelenti ki az Azonnalinak.

Kendernay János, az LMP Európa-politikai szóvivője szerint viszont még mindig jobb Szerbiában Vučić alatt magyarnak lenni, mint Magyarországon Orbán alatt, legalábbis a kivánorlási adatokra alapozva. 

A trójai faló

Németh Ferenc, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Nyugat-Balkánnal foglalkozó kutatója korábban az Azonnalinak azt mondta, hogy

amennyiben az EU tovább halogatja a nyugat-balkáni országok felvételét, az komoly stratégiai veszteségekkel járhat az EU számára,

ugyanis ha az EU nem aktív a Balkánon, akkor lesznek más hatalmak, akik betöltik az EU által hagyott űrt. Ezzel Oroszország, Törökország és Kína befolyása is egyre erősödne a térségben.

Naszádos Zsófia a Momentum képviselőjelöltje szintén így gondolja. Szerinte Szerbia esetében nagyon komoly kockázati tényezők vannak, mivel

a momentumos politikus szerint Szerbia Kína és Oroszország trójai falova az EU-ban.  

Arra a kérdésünkre, hogy felvennék-e az országot a szerb-koszovói kapcsolatok rendezése nélkül, meglehetősen eltérő válaszokat kaptunk a politikusoktól.

Béres András a Párbeszéd elnökségi tagja kijelentette: Szerinte ez egy nagyon összetett kérdés, nem tud rá igennel vagy nemel válaszolni. Az EU egyébként többször nyilvánvalóvá tette, hogy Szerbia uniós tagságának határozott feltétele a szerb-koszovói kapcsolatok rendezése.

De mégis mit gondolnak a magyar pártok Szerbia felvételéről? Videónkból kiderül!

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs

Rédl Boglárka
Rédl Boglárka gyakornok

Nemzetközi tanulmányok és nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató, akit egyre jobban elvarázsol az újságírás világa. 

olvass még a szerzőtől
Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek