A Republikon Intézet szerint még az ellenzéki lista vezet a Fidesz-KDNP-vel szemben

2021.12.20. 07:48

Az ezer fős mintán elkészített reprezentatív kutatás szerint az ellenzék együtt 3 százalékponttal vezet a teljes népesség, 5 százalékponttal a párválasztók körében.

A Republikon Intézet szerint még az ellenzéki lista vezet a Fidesz-KDNP-vel szemben

Újabb közvélemény-kutatást készített a Republikon Intézet, amiben a magyarországi pártok támogatottságát mérték meg – közölte a Telex.

A választások előtt négy hónappal jelenleg az ellenzéki lista vezetését mérik: a biztos választók körében – aki ha most vasárnap tartanák a választásokat biztosan vagy valószínűleg részt venne –

jelenleg a Fidesz-KDNP listája 43 százalékot szerezne, míg az ellenzéki pártokat összesen a megkérdezettek 48 százaléka támogatja,

a két tömbön kívül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt protesztpártot 3, a szélsőjobboldali Mi Hazánkot pedig 4 százalékpontra mérik.

A teljes lakosság körében is az ellenzéki lista vezet, ha összeadjuk a pártok támogatottságát: a Fidesz-KDNP-t a liberális think tank 33 százalékra méri, míg az ellenzéki pártokat összesen 38 százalékpontra. A teljes lakosság körében az MKKP-t a választók 2, a Mi Hazánkat 3 százaléka választanák,

azonban a bizonytalanok száma még így is igen magas, jelenleg 24 százalékpont, 

ami így is csökkent a múlt havi 26 százalékhoz képest 2 százalékponttal.

Továbbra is a DK a legnépszerűbb ellenzéki párt

Az ellenzéki pártok versenyének sorrendjében továbbra sincs változás, még mindig a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak a legnagyobb a támogatottsága, amit a Momentum, majd a Jobbik követ.

Jelenleg így néz ki a pártok támogatottsága a biztos pártválasztók, illetve a teljes népesség körében:

  • Fidesz-KDNP 43 százalékpont (teljes népesség körében 33 százalékpont);
  • Demokratikus Koalíció 16 százalékpont (teljes népesség körében 12);
  • Momentum 9 százalékpont (teljes népesség körében 7);
  • Jobbik 8 százalékpont (teljes népesség körében 8);
  • MSZP 7 százalékpont (teljes népesség körében 5);
  • Mi Hazánk 4 százalékpont (teljes népesség körében 3);
  • LMP 3 százalékpont (teljes népesség körében 2);
  • Párbeszéd 3 százalékpont (teljes népesség körében 2);
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százalékpont (teljes népesség körében 2); 

Novemberhez képest így a DK és a Momentum 1-1 százalékpontot erősödött mind a teljes népesség, mind a biztos pártválasztók körében. A Jobbik és az MSZP támogatottsága továbbra is változatlanul 10, illetve 7 százalékpont (teljes népesség körében 8 és 5),

míg a többi pártot jelenleg mind a teljes népesség, mind a biztos pártválasztók között az 5 százalékos bejutási küszöb alá mérik.

Így ha nem a közös ellenzéki listán indulna, akkor a biztos pártválasztók körében a két zöldpárt, az LMP és a Párbeszéd 3-3 százalékpontot kapna, akiket előz a Mi Hazánk a 4 százalékponttal, míg a MKKP-t jelenleg szintén 3 százalékpontra mérik. 

A kutatás megjegyzi, hogy november és december között a legjelentősebb változás a bizonytalanok körében történt; az ő arányuk két százalékponttal 26-ról 24 százalékra csökkent.

Emellett a Republikon arra is felhívta a figyelmet, hogy

az elmúlt hónapok trendjeihez képest megállt a DK támogatottságának csökkenése, sőt, az elmúlt hetekben ez megfordult,

illetve a nemrég Donáth Anna személyében új elnököt választó Momentum is növelte a támogatóinak számát – igaz, a változások mértéke hibahatáron belüli. 

A legnagyobb mértékben a Fidesz-KDNP erősödött,

a biztos pártválasztók és a teljes népesség körében is  2 százalékponttal magasabbra mérték novemberhez képest a kormánypártok.

Ugyanakkor a 444 korábban más számokat közölt: a portál az ellenzék közös kampányközpontja által rendelt új, még nem nyilvános kutatás szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága 46, míg az ellenzéki listáé 32 a teljes népesség körében. Azon kutatás szerint a Mi Hazánk jutna még be a parlamentbe 5 százalékkal, míg az MKKP épphogy lemaradna róla a 4 százalékpontos támogatottságukkal.

Ugyanakkor egyik kutatásban sem szerepelnek olyan pártok, amelyek szintén bejelentették indulási szándékukat – róluk azonban nem tudjuk, hogy azért, mert támogatottságuk mértéke ilyen alacsony a teljes lakosság körében, vagy a kérdőíven nem szerepeltek, így sem Gődény Györgyék oltás- és lezárásellenes pártját, sem pedig a többnyire Jobbik-szakadárokból álló, Bencsik János-féle Polgári Válasz támogatottságát nem ismerjük.

A 444 által meg nem nevezett közvéleménykutató-cég által mért számok szerint a bizonytalanok aránya jóval alacsonyabb, mint amit december elején a Republikon mért: abban a kutatásban a teljes lakosság 24 százaléka helyett mindössze a 12 százaléka bizonytalan a pártpreferenciájában,

továbbá a 444 által megszerzett kutatás szerint a megkérdezettek 52 százaléka a mostani kormány maradását szeretné, kormányváltást pedig mindössze a lakosság 43 százaléka.

A Republikon Intézet decemberi kutatása 1000 fős telefonos mintával készült december 9 és 14-e között, ami nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív, a hibahatár 3,2 százalék.

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek