A DK az első ellenzéki párt, aminek minden jelöltje összegyűjtötte az előválasztási induláshoz szükséges ajánlásokat

Szerző: Petróczi Rafael
2021.09.03. 11:48

Úgy, hogy a DK állította a legtöbb jelöltet az előválasztáson – ez azonban még nem jelenti, hogy a DK-jelöltek biztosan el is indulhatnak, viszont meglepő lenne, ha nem így történne.

A DK az első ellenzéki párt, aminek minden jelöltje összegyűjtötte az előválasztási induláshoz szükséges ajánlásokat

Ha választás, akkor ajánlásgyűjtés, és ha ajánlásgyűjtés, akkor bizony verseny már abban is, hogy ki tudja hamarabb összegyűjteni a választási szabályok által előírt ajánlásmennyiséget – nem kivétel ez alól az ellenzéki előválasztás sem.

Ebben a háziversenyben – aminek csak politikai szempontból van tétje, de egyébként meg nincs jelentősége annak, hogy ki mikorra gyűjti össze az induláshoz szükséges ajánlásmennyiséget, ha az határidőre végül megvan – most a DK nyert:

péntek délelőtt 11 órakor Gyurcsány Ferenc pártja közleményt küldött ki, miszerint mind a 60 egyéni választókerületi jelöltjük összeszedte az előválasztáson előírt, 400 darab ajánlást.

Amire a közlemény nem tér ki, hogy ez még nem jelenti azt, hogy a jelöltekre biztosan be lehet húzni majd az ikszet a szeptember 18-26. között tartandó előválasztáson, az összegyűjtött ajánlásokat ugyanis először le kell adni a helyi választási bizottságoknak, ahol ellenőrzik azok valódiságát és szabályosságát, majd az erről készült jegyzőkönyv alapján az ún. Országos Előválasztási Iroda az, ami elfogadja a leadott ajánlásokat, és áment mond az adott jelölt indulására.

Mindazonáltal az eddigi tapasztalatok alapján, amik nem jeleztek zökkenőket a már leadott ajánlások elfogadását illetően,

nem valószínű, hogy bármelyik DK-s jelöltnél probléma adódna, például abból, hogy a túl sok szabálytalan ajánlás miatt bárkinek végül kevesebb érvényes szignója lenne, mint 400.

Főleg úgy, hogy a pártok – bármilyen választási szituációban, nem csak az előválasztáson – addig gyűjtik az aláírásokat, amíg össze nem gyűlik annyi, hogy ne fenyegessen ez a veszély, és csak ezt követően adják le őket az ellenőrzésre hivatott szerveknek.

Egyébként a DK az a párt, ami a legtöbb jelöltet indítja az előválasztáson, szám szerint 60-at, azaz összesen legalább 24 ezer szignót összegyűjtöttek a DK-s jelöltek országszerte – utánuk a legtöbb jelöltet a Momentum adja, egészen pontosan 56-ot. Mindazonáltal a DK hátulról a harmadik az Új Világ Néppárt és a Momentum előtt a tekintetben, hogy ők maguk hány jelöltet támogatnak más pártokból és szervezetekből: az összesen 40 darab DK-támogatás több mint felének a jobbikos jelöltek örülhetnek. Hogy ennek mi a jelentősége az előválasztást követő belső ellenzéki pozícióharcok szempontjából, (véleménycikkben) itt szedtük össze.

A DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára egyébként a számára az induláshoz előírt 20 ezer ajánlás több mint háromszorosát összeszedte és leadta, és az Országos Előválasztási Iroda már nyilvántartásba is vette mint választható miniszterelnök-jelöltet. Mind a miniszterelnök-, mind az egyéni jelöltek esetén még szeptember 6-áig, azaz jövőhét hétfőig van idő összegyűjteni az induláshoz szükséges ajánlásmennyiséget.

Az előválasztásra a szükséges aláírásokat (egyéni jelöltek esetében 400, miniszterelnök-jelöltek esetében 20 ezer szignó) augusztus 23-tól szeptember 6-ig kell összegyűjtenie az indulóknak. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek