Dobrev szerint Márki-Zay Trump módjára viselkedik, és szétveri az ellenzéki összefogást

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.12. 11:08

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint Márki-Zay Trump populista politikáját használja: ne beszélj az ország számára fontos dolgokról, csak az ellenfeledről, és állíts róla minél nagyobb hazugságokat.

Dobrev szerint Márki-Zay Trump módjára viselkedik, és szétveri az ellenzéki összefogást

Mint azt korábban összefoglaltuk, sok konfliktus terheli az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulós kampányát: a Mindenki Magyarországa Mozgalom által indított, de a Momentum és Karácsony Gergely által is támogatott Márki-Zay Péter szinte naponta tesz olyan kijelentéseket, amelyeken az ellenérdekelt DK és annak miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára felháborodhat.

A legnagyobb hullámokat a hódmezővásárhelyi polgármester azon kijelentése verte, miszerint azok a korábban Karácsony Gergelyt támogató politikusok, akik a főpolgármester visszalépésével nem mögé, hanem Dobrev Klára mögé soroltak be, hazaárulók.

Dobrev Klára erre úgy reagált, hogy eddig az ellenzéki oldalon senki nem hazaárulózott le senkit, Márki-Zay viszont ezt most megtette, és ezzel már valódi gyűlöletkampányt folytat. Az MMM-es miniszterelnök-jelölt ugyan a szombathelyi fórumán bocsánatot kért a kijelentése miatt, és arra hivatkozott, hogy nagyon fáradt volt, amikor ez a mondat kiszaladt a száján, azonban Dobrevéket úgy tűnik, ez nem hatotta meg.

Dobrev Klára ugyanis egy valamiért online sajtótájékoztatónak nevezett Facebook-élőben arról beszélt:

Márki-Zay Péter Donald Trump kampányát kezdte el másolni.

Mint kifejtette, az első fordulóban is voltak összetűzések a jelöltek között, de vigyáztak annyira egymásra a felek, hogy annak végén mindenki együtt tudott örülni, és így az előválasztás igazi demokratikus ünnep lehetett.

„Ezt a tisztességes versengést a második forduló kezdetére Márki-Zay Péter alig pár nap alatt egy ilyen Trump-típusú élet-halál harccá változtatta. Megjelent a gyűlölködés, a hazug lejáratókampány, a hazaárulózás. És a recept ismert, Orbántól Trumpig: ne beszélj az ország számára fontos dolgokról, csak az ellenfeledről. Állíts róla mindent, ami az eszedbe jut, minél nagyobb hazugság, annál jobb.”

Mint Dobrev folytatja, két okból sem tud már emellett elmenni szó nélkül: egyrészt mert a populizmusnak időben megálljt kell parancsolni, különben annak végzetes következményei lehetnek, másrészt mert Márki-Zay nem csupán őt járatja le, mivel e kijelentéseivel éppen szétveri az ellenzéki összefogást.

Dobrev szerint enélkül az összefogás nélkül nincs esély jövőre Orbán Viktor ellen, és a populista útra lépett Márki-Zay pedig biztosan nem fog tudni nyerni 2022-ben.

„Mert legyen egyértelműen világos: ez a viselkedés ma az ellenzéki összefogásra leselkedő legnagyobb veszély. Aki ezt csinálja, az nemhogy áprilisig, de még decemberig sem fogja tudni egyben tartani az ellenzéki összefogást.”

Ahogy Dobrev végkövetkeztetése hangzik: szerinte neki az a feladata, hogy ettől a veszélytől megvédje az összefogást, és ez elől nem fog elmenekülni – zárta gondolatait a többek között feles többséggel való alkotmányozással kampányoló politikus.

Az online sajtótájékoztatónak nevezett Facebook-élőt alább lehet megnézni.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek