A kisvárdai jobbikos jelölt szerint hiába állítja Márki-Zay, ők nem voltak ott a budapesti kampányrendezvényén

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.12. 10:00

Nem ez az első eset, hogy Márki-Zay Péter olyat mond a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójának kampányában, amin egyesek kiakadnak. Összefoglaltuk, hogy mi történt eddig.

A kisvárdai jobbikos jelölt szerint hiába állítja Márki-Zay, ők nem voltak ott a budapesti kampányrendezvényén

„Itt vannak velünk azok a jobbikos alapszervezetek, amelyek a pártvezetés tartózkodó álláspontja mellett is kimondták azt, hogy engem támogatnak, Keszthelytől Kisvárdáig. Számítok a jobbikos szavazatokra is”

mondta Márki-Zay Péter még vasárnap, a fővárosi Madách téren tartott kampányrendezvényén az előválasztás miniszterelnök-jelölti második fordulójának nyitányán.

Ez az a kijelentés egyúttal, aminek valóságtartalmát most a kisvárdai székhelyű, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3-as választókerületben az előválasztáson győztes jobbikos jelölt, Tóth Viktor vitatja. Mint Facebook-posztjában írja:

„Többen is jelezték felém, hogy Márki-Zay Péter fővárosi nagygyűlésen az hangzott el, hogy a kisvárdai Jobbik is jelen van a rendezvényen. A félreértések elkerülése végett szeretném tisztázni, hogy a valóság az, hogy sem én, sem a választókerületünk jobbikos alapszervezeteinek tagjai nem vettek részt a kampányeseményen. Ezt a döntésünket és a valóságot pedig mindenkinek illendő lenne elfogadnia.”

Tóth kitér arra is, hogy a Jobbik elnökségének és parlamenti frakciójának döntése alapján egyik versenyben lévő miniszterelnök-jelöltet sem támogatja, és személy szerint ő arra fog szavazni az október 16-ig tartó második fordulóban, aki az önmérséklet, a szerénység és a kompromisszumkészség erényeit „a legszorgalmasabb gyakorolja, és erre inti a követőit is”.

Konfliktusokkal tűzdelt a második fordulós kampány

Márki-Zaynak azóta, hogy Karácsony Gergely visszalépett a javára a miniszterelnök-jelölti második fordulóban, nem ez az első konfliktusa az egyes ellenzéki szereplőkkel: már a főpolgármester visszalépésekor is tett olyan kijelentést, ami a DK-nál kiütötte a biztosítékot. Akkor azt mondta, hogy Karácsony Gergelyt a DK részéről korábban megkeresték annak érdekében, hogy az ő miniszterelnök-jelöltjük, Dobrev Klára javára lépjen vissza – ezt a DK cáfolta, igaz, az érintett személyesen még a visszalépést bejelentő sajtótájékoztatón megerősítette.

Ezt követően Márki-Zay arról beszélt, hogy nem zárható ki, hogy a Fidesz mozgósít a DK mellett, és egymillió forintot ajánlott fel azoknak, akik ezt bizonyítani tudják – ezt a DK lejáratásnak nevezte.

Ezt követően Márki-Zay az ATV-nek nyilatkozott arról, hogy nagyon szomorú amiatt, amiért a napokban több, korábban Karácsony Gergelyt támogató politikus (mint a szocialista Hiller István, Nemény András, vagy a párbeszédes Barabás Richárd – a szerk.) is Dobrev Klára mellett állt ki az előválasztás második fordulójában,

mert szerinte ezzel ők Orbán hatalomban tartását segítik – majd ezeket a politikusokat hazaárulónak is nevezte.

Ez utóbbi kijelentése miatt kapott sok kritikát a hódmezővásárhelyi polgármester úgy a DK-tól, mint a Dobrev mellett kiálló egyes szereplőktől, mondván, hogy a hazaárulózás eddig Orbán Viktor politikájának része volt csupán, és hogy a név nélküli vádaskodás káros az ellenzéki együttműködésre.

Márki-Zay a szombathelyi fórumán, utólag bocsánatot kért a hazaárulózásért,

mint mondta, nem aludt eleget, és fáradt volt az ATV-s nyilatkozat idején, ezért szaladt ki a száján a meggondolatlan mondat.

Dobrev Klára erre úgy reagált, hogy eddig az ellenzéki oldalon senki nem hazaárulózott le senkit, Márki-Zay viszont ezt most megtette, és ezzel már valódi gyűlöletkampányt folytat. Ahogy Dobrev mondta, ő nem tudna olyan fáradt lenni, hogy lehazaárulózza a vetélytársait, és hozzáfűzte:

„Az a baj, hogy ez a sokadik olyan mondat, amivel megüti az ellenzéki tábort. Ezért azt is kérném Pétertől, hogy sokkal óvatosabban.”

Márki-Zay egyébként a Dobrev mellett kiálló jelöltekről azt is mondta, hogy többüket (neveket nem említett) zsarolással kényszerítették erre – Dobrev ezt nemes egyszerűséggel hazugságnak nevezte.

Közös nyilatkozat sem fog születni Márki-Zay és Dobrev között

A kedélyeket úgy tűnik, nem fogja csitítani az a korábban Márki-Zay által felvetett közös nyilatkozat sem Dobrev Klárával, amiben a felek arról biztosították volna egymást, hogy akárki is fog győzni a második fordulóban, a vesztes be fog állni mögé a 2022-es országgyűlési választási kampányban.

Ezt a nyilatkozatot azonban végül Márki-Zay nem írta alá, állítása szerint azért, mert Dobrevék bele akarták foglalni azt a mondatot, hogy azonos esélyeik vannak Orbánnal szemben –

márpedig ezt szerinte ő nem írhatja alá, mert nem igaz.

NYITÓKÉP: Tóth Viktor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek