Az LMP-nek a klímavita után sem sikerült döntenie arról, melyik miniszterelnök-jelölt a jobb

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.16. 07:57

Szerintük a Greenpeace és a HVG szervezte vitán mind Dobrev Klára, mind Márki-Zay Péter bebizonyította, hogy „felkészültebben és felelősebben áll a klímaváltozás, a természet- és a környezet védelem kérdésköréhez, mint a jelenleg kormányzó Fidesz”.

Az LMP-nek a klímavita után sem sikerült döntenie arról, melyik miniszterelnök-jelölt a jobb
„Az LMP azért döntött úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatja, mert meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabb annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt”

így jelentette be még múlt hét pénteken az LMP, hogy szerintük nem maradt a miniszterelnök-jelölti előválasztási versenyben zöld jelölt Karácsony Gergely visszalépése után, ezért aztán senkit nem támogatnak az előválasztás második fordulójában.

Zöldpolitikai kérdések szempontjából azonban a kampányban azóta sok minden elhangzott, leginkább az e hét csütörtökön a Greenpeace és a HVG által szervezett miniszterelnök-jelölti vitán, ahol a versenyben lévő DK-s Dobrev Klára és a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, Márki-Zay Péter elmondták, hogy mik a klímapolitikai elképzeléseik.

Ez a vita az LMP-ből még 2013-ban kivált másik zöld pártnak, a Párbeszédnek sokat segített: ha teljesen nyíltan nem is, de felemásan beálltak végül Márki-Zay Péter, az ő megfogalmazásukban pontosabban a hódmezővásárhelyi polgármester „zöldpolitikai törekvései” mögé.

Az LMP-t és annak társelnökeit, Schmuck Erzsébetet és Kanász-Nagy Mátét azonban nem győzte meg az egyik jelölt jobban, mint a másik. Mint azt az erről szóló közleményükben kifejtik:

„Az LMP - Magyarország Zöld Pártja számára a vita bebizonyította, hogy mindkét jelölt lényegesen felkészültebben és felelősebben áll a klímaváltozás, a természet- és a környezet védelem kérdésköréhez, mint a jelenleg kormányzó Fidesz.”

A társelnökök azt is hozzáteszik, hogy a jelöltek a vitán több ponton is megerősítették az LMP Zöld Garancia Programjának alapelveit, így szó esett az „épületenergetikai program szükségességéről, az energiahatékonyság növelésének szükségességéről, a szigorúbb klímacélokról, Paks2 leállításáról, a vízgazdálkodás korszerűsítéséről, a mezőgazdaság alkalmazkodási képességének növeléséről”.

Az LMP ugyanakkor kritikát is megfogalmazott a vita kapcsán: mint írják,

kevesebb szó esett arról, „hogy a klímaváltozás fenyegető kihívását, a bolygónk kizsákmányolását csak úgy lehet megfékezni, ha a gondolkodásunkat, a gazdaságunkat alapvetően új szemlélet hatja át”.

Ahogyan azt Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté zárják: az LMP szerint bárki vezeti majd az ellenzéki együttműködést és az új kormányt, a zöld szempontokat mindenféleképpen a középpontba kell majd állítania, és ebben a pártjuk minden segítséget meg fog adni.

NYITÓKÉP: Kanász-Nagy Máté / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek