Az LMP nem támogatja Márki-Zay Pétert az előválasztás második fordulójában

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.08. 11:31

A zöld párt szerint Karácsony Gergely visszalépésével nem maradt zöld miniszterelnök-jelölt, akit támogathatnának.

Az LMP nem támogatja Márki-Zay Pétert az előválasztás második fordulójában

Éppen ezekben a percekben jelentette be Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje, hogy felfüggeszti a miniszterelnök-jelölti kampányát, és arra szólítja fel az őt támogató pártokat és szavazókat, hogy az előválasztás második fordulójában a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjét, Márki-Zay Pétert támogassa, aki mögé egyébként csütörtök délután már a Momentum is besorolt. Maga Márki-Zay is elmondta, hogy reméli, hogy hamarosan a Karácsonyt támogató pártok is biztosítják őt a támogatásukról

Ezt azonban az LMP az Azonnalinak megküldött sajtóközleménye alapján nem fogja megtenni. Mint írják:

„Az LMP azért döntött úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatja, mert meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabb annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt. Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk, mert meggyőződésünk szerint az ellenzék szempontjából az országot hosszú évtizedek óta meghatározó bal-jobb törésvonal leképzésénél fontosabb azoknak a százezreknek a képviselete, akik érzik annak a felelősségét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet a klímaváltozás megállítása érdekében.”

Az LMP a kialakult helyzet ellenére hitet tett az ellenzéki összefogás megőrzése mellett, és biztosította a második fordulóban majdan győztes jelöltet, hogy minden erőforrásukkal támogatni fogják őt. Mint azonban hozzáteszik:

„A párt ugyanakkor azt az egyértelmű döntést hozta korábban, hogy az előválasztás esetében csak egy zöld jelölt mögött tud felsorakozni, így a második fordulóban hivatalosan egyik jelöltet sem fogja támogatni.”

Mindeközben egyébként Orbán Viktor is reagált egy fotóval Karácsony Gergely bejelentésére.

NYITÓKÉP: LMP – Magyarország Zöld Pártja / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek