Még egyszer, utoljára megpróbálkoznak Bulgáriában a kormányalakítással

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.28. 18:49

Ezúttal a Bolgár Szocialista Pártot bízta meg Rumen Radev bolgár elnök azzal, hogy – bár nincs rá túl sok esély – próbáljon meg kormányt alakítani, hogy elkerülje: idén harmadszor is választást tartsanak az Európai Unió legszegényebb országában.

Még egyszer, utoljára megpróbálkoznak Bulgáriában a kormányalakítással

Mint arról az Azonnali is beszámolt, Bulgáriában 2021-ben már két alkalommal tartottak parlamenti választást.

A másodikra azért volt szükség, mert az első után nem sikerült kormányt alakítani: az áprilisi választást az addig is kormányzó jobbközép GERB párt nyerte; de a politikai válság, aminek nyomán az előrehozott választást tartották,

pont a GERB-es Bojko Boriszov miniszterelnökkel szembeni korrupciós vádak miatt robbant ki

– több tízezeres tömegtüntetések voltak 2020-ban ezek miatt. 

A GERB így a koalíciós potenciál hiánya miatt visszaadta az elnöknek a kormányalakítási megbízást, majd így tett az elnök által másodikként felkért rendszerellenes Van egy Ilyen Nép (ITN) is.

A második választást júliusban tartották Bulgáriában, ezt már az ITN nyerte, de kormányt neki sem sikerült alakítania, hiába állt elő azzal a vezetője, Sztaniszlav „Szlavi” Trifonov énekes-műsorvezető, hogy egy nagyrészt kezdőkből álló független kormányt állítana fel az élén egy kevésbé ismert üzletemberrel, Plamen Nikolovval.

Ekkor az elnök újra a GERB-et bízta meg kormányalakítással, de az ugyanazon okból, amiért az áprilisi választás után, ezúttal sem tudott kormányt alakítani.

Pénteken így az elnök a a Bolgár Szocialista Pártot (BSP) bízta meg, hogy próbáljon meg harmadjára kormányt alakítani

írja a Balkan Insight.

A BSP vezetője, Kornelija Ninova azt nyilatkozta, hogy a három rendszerellenes párttal kezd tárgyalásokba, vagyis a legutóbbi választás győztesével, a Trifonov-féle ITN-nel, a Demokratikus Bulgáriával és az Egyenesedj fel, Bulgária! Jövünk! nevű párttal.

Bár a három protestpártnak összesen 112 mandátuma van, így a szocialisták 36 mandátumával meglenne a többségük a 240 fős bolgár parlamentben,

a protestpártok már korábban kizárták annak a lehetőségét, hogy támogassák valamelyik a korábbi elithez tartozó párt – így a GERB vagy a szocialisták – kormányát;

Trifonov a meg sem alakult Nikolov-kormány bukása után egyenesen azt nyilatkozta: ő ebben a parlamentben már semmilyen kormányt nem fog támogatni.

Emiatt kicsi a valószínűsége, hogy a szocialistáknak sikerül kormányt alakítani.

Annál valószínűbb, hogy harmadszor is előrehozott választás jön, amit jó eséllyel a GERB nyer majd meg, legalábbis a Balkan Insight által idézett közvélemény-kutatás szerint Boriszov pártja nyerné a választást 26,6 százalékkal – azonban a koalíciós potenciálja ugyanúgy nem lenne, ahogy eddig sem volt. Mögötte messze lemaradva 16 százalék körüli eredménnyel végeznének a szocialisták, a legutóbbi győztes ITM és a Demokratikus Bulgária is. A Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) nevű párt 11 százalékkal, az Egyenesedj fel, Bulgária! mindössze 4,5 százalékkal jutna be a parlamentbe, ami ezúttal a szélsőjobboldali, oltás-ellenes, Oroszország-párti Újjáéledésnek (Vazrazdane) is sikerülne 4,3 százalékkal.

NYITÓKÉP: Rumen Radev elnök és Kornelija Ninova, a BSP elnöke. Forrás: a politikusok Facebook-oldalai

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek