Egy ismeretlen üzletemberrel oldanák meg a bolgár politikai válságot

2021.07.30. 19:23

Három hónapon belül másodjára is nekifutnak a kormányalakításnak Bulgáriában, miután a korrupcióval megvádolt Bojko Boriszov kénytelen volt lemondani miniszterelnöki posztjáról. A választáson győzedelmeskedő korábbi műsorvezető, Szaniszlav Trifonov egy „most vagy soha” ajánlathoz kéri a parlamenti pártok támogatását.

Egy ismeretlen üzletemberrel oldanák meg a bolgár politikai válságot

Mint korábban beszámoltunk róla, Bulgáriában már régóta nem beszélhetünk egy hibátlanul működő parlamenti demokráciáról, mivel a korrupcióval megvádolt Boriszov-kormány elleni tüntetések miatt olyan politikai válság alakult ki, ami miatt

három hónapon belül kétszer is választást tartottak 2021-ben.

Erre azért volt szükség, mert az első, április 4-i választás után patthelyzet alakult ki, és egy párt sem tudott az általa elképzelt kormányának parlamenti többséget szerezni.

Azonban a júliusban tartott második választás után is fennáll a parlamenti megosztottság, ami miatt egyik párt sem tud könnyen kormányt alakítani. E patthelyezetet a korábban népszerű műsorvezető, a választáson a pártjával legtöbb szavazatot szerző Szaniszlav „Szlavi” Trifonov egy „most vagy soha” ajánlattal akarta feloldalni:

koalíciós tárgyalások helyett egy számára is vállalható, bár nagyrészt kezdőkből álló független kormány mögé várja a parlament támogatását.

Korábban még arról cikkezett a bolgár média, hogy Tifinov ezen kormány vezetőjének II. Szimeon bolgár cár – később 2001 és 2005 között miniszterelnök – kormányában dolgozó volt gazdasági minisztert, Nikolaj Vaszilevet tenné meg, azonban július 30-án Tifinov mégsem őt, hanem egy kevésbé ismert üzletembert, Plamen Nikolovot jelölte a posztra.

Már az elnököt is frusztrálja a politikai válság

A bolgár elnök, Ruman Radev péntek délután még riporterek gyűrűjében arra szólította fel a pártokat, hogy minél hamarabb állapodjanak meg, mert az ország előtt lévő kihívások miatt itt az idő, hogy megalakuljon az új kormány;

pár órával később viszont már arról számolhatott be, hogy Plamen Nikolovnak megadta a mandátumot, hogy kormányt alakítson.

Így a bolgár alkotmány értelmében Nikolovnak jelenleg 7 napja van, hogy megnevezze kormányát, illetve hogy a parlamenttel elfogadtassa jelöltjeit és önmagát, ami nem lesz egyszerű feladat, tekintve

hogy egyik pártnak sincs többsége a parlamentben.

Nikolov kormányát előzetesen Trifonov pártja, a „Van egy Ilyen Nép” támogatja, ami a 240 fős parlamentben 65 mandátummal rendelkezik. A tavalyi rendszerellenes hullámot a Trifonov-párttal együtt meglovagoló urbánus, jobbközép Demokratikus Bulgáriáról (34 mandátum), illetve a beszédes „Egyenesedj fel! Maffia, takarodj!” nevű pártról (13 mandátum) nem tudni, hogy támogatják-e Nikolov jelölését.

Azonban ha a három rendszerkritikus párt támogatását élvezné is Nikolov, a 121 fős többséghez még így is 9 mandátum hiányzik.

A parlamentbe még a 2009 óta sorozatban öt választáson győzedelmeskedő jobbközép GERB – akinek korrupcióval megvádolt miniszterelnöke, Bojko Boriszov áprilisban mondott le – jutott be 63 mandátumot szerezve, a GERB történelmi ellenfelének, a Bolgár Szocialista Pártnak 36 mandátuma, míg a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) nevű török és roma kisebbség érdekeit támogató pártnak 29 mandátuma van.

Nikolovról egyébként nem sokat tudni: a Trifonov-párt oldalán mindössze annyit közöltek miniszterelnök-jelöltjükről, hogy 15 éves tapasztalata van az üzleti életben, és többek között együtt dolgozott az Amazonnal, az Intersporttal, illetve a olimpiai nemzeti bizottságokkal a Klagenfurtban és a Szófiai Egyetemen végzett üzleti guru.

NYITÓKÉP: A választások győztese, Szaniszlav „Szlavi” Trifonov egy gyűlésen. FOTÓ: Има Такъв Народ / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek