Az amerikaiak és a NATO is próbálja eltüntetni a velük dolgozó afgánok nyomait az internetről, a tálibok megtorlásától tartva

2021.08.19. 08:12

Videókat, közösségi médiás profilokat és cikkeket törölnek, hogy így próbálják megvédeni a hátrahagyott, a koalíciónak dolgozó afgánokat a nyugati erők.

Az amerikaiak és a NATO is próbálja eltüntetni a velük dolgozó afgánok nyomait az internetről, a tálibok megtorlásától tartva

Az amerikaiak megpróbálják eltüntetni az amerikai hadsereggel és a koalíciós erőkkel együtt dolgozó afgánok nyomait az internetről, mert attól félnek, hogy a tálibok megtorolják őket.

Ezért különböző szövetséges éppen sorra igyekeznek videókat, cikkeket és fotókat tartalmazó weblapokat eltávolítani az internetről – írja a Vice.

Ned Price, a Külügyminisztérium szóvivője az AP-vel azt közölte: rendkívül fontos eltávolítani a koalíciónak dolgozó afgánokról szóló bizonyítékokat az internetről. Elmondása alapján a tárca ilyet csak kivételes esetekben tesz, mint a mostani afgán helyzet és betartják az ezzel kapcsolatos követelményeket.

Az USA Afganisztán újjáépítésére szánt 100 millió dollárjának nagy részét elköltő Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség is adatokat töröl a netről: „Az afganisztáni helyzetet figyelembe véve munkatársaink és partnereink biztonsága érdekében felülvizsgáljuk a nyilvános weboldalainkat és a közösségi médiás felületeinket és archiváljuk azokat a tartalmakat, amik egyes egyénekre vagy csoportokra veszélyt jelenthetnek” – közölték az AP-vel.

Az amerikaiak mellett a többi, a 20 éves afgán háborúban résztvevő nyugati országok, köztük a NATO is folyamatosan távolítja el jelenlétük online nyomait. Az afgán erőket kiképző és támogató NATO-féle Eltökélt Támogatás Művelet (Resolute Support Mission - RSM) Twitter-oldalát törölték és a NATO YouTube-csatornájáról is szedtek le videókat. A NATO a Vice megkeresésére egyelőre nem reagált ezzel kapcsolatosan. 

Jogos a félelem

A lap megjegyzi, hogy míg az amerikai és a koalíciós erőkkel dolgozó több tízezer afgánnal szembeni tálib megtorlástól való félelem elég valósnak tűnik,

az internetes nyomok teljes eltűntetése szinte lehetetlen feladat.

Húsz évnyi háború milliónyi dokumentumot generált, amelyek weboldalak százain vannak fenn, ráadásul mára már közhellyé vált az „internet nem felejt” mondás.

Az egy san francisco-i könyvtár által alapított Wayback Machine oldalon például több, mint 602 billió weboldal archivált változatait tudjuk elérni. Az ezt üzemeltető Internet Archive nem reagált az amerikai portál megkeresésére, ahogyan Védelmi Minisztérium sem, amely nem csak milliónyi, Afganisztánban készült fotót tárol, de közösségi oldalán is vannak képek az afgán konfliktusról.

Az USA az afgán különleges bevándorlási vízum programon keresztül eddig nagyjából kétezer embert menekített ki, de még tízezrek maradtak hátra a tálibok által közben teljesen uralom alá vont országban, akik kétségbeesetten szeretnének kijutni onnan.

A netes nyomaik eltüntetése tehát maximum egy elég felszínes kezelése a helyzetüknek.

CÍMLAPKÉP: A Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) katonái számítógépeket használnak egy kabuli internetkávézóban még 2009-ben. Forrás: ResoluteSupportMedia / Flickr

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek