A szlovákok egy csecsemőt is kimentettek Afganisztánból, a románok egyelőre csak egyetlen állampolgárukat tudták kihozni

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.19. 19:54

A csehek háromszor fordultak, a lengyelek száz katonát is küldtek és három géppel segítik az evakuálást. A magyar külügy szerint csütörtök reggel két magyar gép is elindult az Afganisztánban rekedt magyarokért és a korábban a magyar csapatokat segítető afgánokért. Így állnak Közép-Európa országai a mentőakcióikkal.

A szlovákok egy csecsemőt is kimentettek Afganisztánból, a románok egyelőre csak egyetlen állampolgárukat tudták kihozni

Az amerikai csapatok kivonulásával Afganisztánt a tálibok vonták ellenőrzásük alá; a hét elején a fővárost, Kabult is elfoglalták. A nyugati országok a kabuli repülőtéren keresztül igyekeznek kimenteni a saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik az elmúlt években együttműködtek a nyugatiakkal.

A tálibok a nyugati mentőakciókat egyelőre nem akadályozzák.

Rengeteg afgán szeretne elmenekülni előlük, ők a repülőgépekre is próbáltak felkapaszkodni, a repülőtéren káosz alakult ki. A környező országok és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint

Magyarország is saját akció keretében menti ki az állampolgárait és a korábban nekik segítő afgánokat.

A szlovákok egy csecsemőt is kimentettek

Szlovákia még vasárnap küldött Afganisztánba egy katonai repülőgépet, hogy kimentse a saját állampolgárait és segítsen a szövetségeseinek az evakuálásában. Ivan Korčok, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) által delegált külügyminiszter csütörtökön jelentette be Eduard Heger miniszterelnök és Jaroslav Naď védelmi miniszter – mindketten a jobboldali-polulista OĽaNO tagjai –, hogy

a szlovák gép hazatért; összesen 24 embert mentettek ki Afganisztánból.

A legfiatalabb utas egy tíz hónapos csecsemő volt; a 24 kimenekítettből 16 szlovák állampolgár, nyolcan pedig afgánok, akik korábban együttműködtek az Afganisztánban dolgozó szlovákokkal. A nyolc afgán állampolgárt átvilágította a szlovák titkosszolgálat, jelenleg menedékjogi eljárás alatt vannak. Szlovákia kedden jelentette be, hogy menedékjogot ad tíz afgán állampolgárnak, akik együttműködtek Szlovákiával vagy a szövetségeseivel; Ivan Korčok elmondása szerint ez a nyolc afgán állampolgár nem tartozik közéjük, ők csak Szlovákiával működtek együtt.

Jaroslav Naď védelmi miniszter elmondása szerint a szlovák repülőgépbe csak húszan fértek be, a maradék négy személyt a csehek mentették ki.

A csehek több mint 170 embert hoztak ki

Csehország szintén még a hétvégén indított közelebbről nem részletezett mentőakciót, csütörtökre ez is befejeződött.

„Mindenkit megmentettünk, akit akartunk”

jelentette be sajtótájékoztatón Andrej Babiš populista cseh miniszterelnök csütörtökön délután. Babiš szerint a cseh mentőakció hihetetlen teljesítmény volt.

A külügyminiszter, a szociáldemokrata Jakub Kulhánek elmondta: a káosz és a nagyon nehéz biztonsági helyzet ellenére sikerült kimenteni a katonai tolmácsaikat a családjaikkal együtt, a nagykövetség minden alkalmazottját szintén családostól, és midnenkit, akit a Csehországba való evakuálásra kijelöltek.

Összesen 170 afgán állampolgárról van szó a nagykövetség cseh dolgozóin és cseh katonákon felül.

Lengyelország három gépet küldött

A lengyelek három gépet és egy százfős katonai kontingenst küldtek Afganisztánba, hogy segítsenek az evakuálásban.

A lengyel gépek nem közvetlenül Lenygelországba szállítják az embereket, hanem Üzbegisztánba, annan a kimenekítettek polgári gépekkel utaznak tovább Varsóba. A miniszterelnöki kancellária vezetője, Michał Dworczyk elmondása szerint további ilyen járatokra kell számítani – írja a Wyborcza napilap –,

Kabul és Varsó között Üzbegisztánon keresztül egy légihíd jött létre.

Az első Varsóba érkező gépen lengyelek, afgánok, németek és hollandok voltak. Csütörtökön újabb gép érkezett a lengyel fővárosba, a Wyborcza úgy tudja, ez nem Üzbegisztánból, hanem a grúziai Tbilisziból indult.

Romániának csak egyetlen embert sikerült kimentenie

Románia is küldött katonai gépet Afganisztánba, az azonban csak egyetlen román állampolgárt tudott elszállítani Kabulból a pakisztáni Iszlámábádba – írja a Digi24.ro.

A hivatalos magyarázat szerint ennek az volt az oka, hogy a többiek, akik kérték a kimenekítésüket, nem jutottak el a kabuli repülőtérre. Csütörtök délelőtt Florin Cîțu nemzeti liberális miniszterelnök bejelentette, hogy a román gép visszatér Kabulba, hogy elhozza a többi ottragadt 15 román állampolgárt is.

A Digi24 egyébként úgy tudja: Afganisztánban kétszer ennyi román állampolgár tartózkodik,

a felük azonban nem akar hazajönni.

Az evakuálásban résztvevő forássokra hivatkozva a hírcsatorna azt írja: a 33 román állampolgárból 16 maradni akar, őket a román állam képviselői arról győzködik, hogy rosszabbodni fog a helyzet, és pár hét múlva már lehetetlen lesz az evakuálás. Eközben az a 15 román, akik szeretnének hazautazni, még mindig nem jutottak el a reptérre. A gép akkor indul értük Iszlámádból Kabulba, ha ez sikerül nekik.

„Üres gépen ülünk Pakisztánban”

– panaszolta az egyik forrás a Digi24-nek.

Hogy áll a magyar akció?

Bár korábban a külügyminisztérium azt közölte, nem tartózkodnak magyar állampolgárok Afganisztánban, a HVG még kedden kiderítette:

26 magyar dolgozik kint egy a holland nagykövetség védelmét ellátó dubaji cégnek,

és bár Hollandia evakuálta a nagykövetségét, ők ott maradtak. Szerdán a külügy kiadott egy közleményt, miszerint további magyar állampolgárok jelentkeztek náluk; az ő kihozatalukról a biztonságuk érdekében nem akartak részeleteket elárulni, azt azonban közölték: a holland nagykövetség védelmét ellátó 26 magyar kihozataláról megállapodtak az egyik szövetségesünkkel.

Csütörtök este a kormány közölte: önálló mentőakció indul az Afganisztánban rekedt magyarokért, valamint hogy a magyar állam

„a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak” is segíteni akar, „kimentésük erkölcsi kötelességünk”.

Magyar Levente külügyi államtitkár csütörtökön bejelentette: hajnalban felszálltak Magyarországról azok a repülőgépek, amelyek a még mindig Afganisztánban lévő magyar civilekért és azokért az afgánokért mennek, akik a magyar csapatokat korábban segítették „különböző minőségekben”. A gépek Üzbegisztán érintésével érkezhetnek meg Kabulba.

Az államtitkár azt is elmondta, a 26 magyar, akiket a szövetségeseink menekítettek ki, csütörtökön megérkeztek Franfurtba, ők már biztonságban vannak. Az ATV úgy tudja, őket nem a kormány hozza haza, vonattal, busszal jönnek majd. Bár a kormány ebben minden segítséget megad és a hazautazás költségeit is megelőlegezi nekik, ezeket vissza kell majd fizetniük. 

NYITÓKÉP: A szlovák hadsereg Spartan repülőgépe. Ministerstvo obrany Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek