Megkezdődött a B9 csúcstalálkozó Romániában

2022.06.10. 15:14

A konferencián a Bukaresti Kilencek államfői mellett virtuálisan Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz.

Megkezdődött a B9 csúcstalálkozó Romániában

Pénteken délután 3-kor elkezdődött a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozója a román fővárosban - számolt be az Új Magyar Szó. A hírportál szerint az eseményen Novák Katalin mellett részt vesz Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel államfő, valamint az észt, a bolgár, a lett és a litván köztársasági elnökök is. A cseh és a szlovák vezetők online csatlakoznak a megbeszélésre.

A lap szerint a román Államelnöki Hivatal közleményben azt nyilatkozta, hogy a csúcstalálkozó fő témái Oroszország Ukrajna elleni támadása és a NATO keleti blokkját érintő közös kihívások lesznek.

A találkozó napirendjén szerepel a június végi madridi NATO-csúcstalálkozó fontosabb döntéseinek előkészítése is, a találkozón pedig virtuális formában Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is részt vesz.

A román Államelnöki Hivatal szerint Klaus Iohannis szorgalmazni fogja az elrettentő és védelmi pozíció megerősítését a keleti szárnyon, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig.

A Bukaresti Kilencek román és lengyel kezdeményezésre alakultak meg, az első csúcstalálkozóra 2015-ben került sor. A csoport tagjai a NATO keleti szárnyán fekvő országok: Észtország, Lettország, Litvánia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária, Románia és Magyarország.

A találkozóhoz egy Twitter bejegyzésben sok sikert kívánt Joe Biden is. Az amerikai elnök hozzátette, hogy "az Egyesült Államok elkötelezett a NATO keleti szárnyának védelme, a régió energiabiztonságának megerősítése és az Ukrajna támogatására irányuló együttműködés mellett".

NYITÓKÉP: Novák Katalin Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek