Szlovákia menedékjogot ad tíz afgán állampolgárnak

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.16. 19:25

Olyanokat fogadnak be, akik együttműködtek Szlovákiával vagy a szövetségeseivel. Vannak képviselők, akik több menekültet is befogadnának, a szlovákiai afgán közösség pedig kész segíteni az integrációban.

Szlovákia menedékjogot ad tíz afgán állampolgárnak
„A kormányunk úgy döntött, menedékjogot nyújt Afganisztán tíz állampolgárának, akik az utóbbi években intenzíven együttműködtek az EU tagországaival”

– jelentette be Eduard Heger kormányfő hétfőn egy Facebook-videóban. A jobboldali-populista OĽaNO-s (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) miniszterelnök azt is elmondta:

Szlovákia egy katonai szállítógépet küldött Afganisztánba, ezzel segítve az uniós és a velük együttműködő afgán állampolgárok evakuálását,

illetve segít kijutni annak a pár szlovák állampolgárnak, akik segítséget kértek a szlovák kormánytól.

A Denník N több politikust is megkérdezett a tíz menekült befogadásáról.

A legkisebb kormánypárt a jobboldali-liberális Za ľudí (Az Emberekért) egyik képviselője, Vladimíra Marcinková fontos gesztusnak tartja a tíz menekült befogadását, de meggyőződése,

hogy Szlovákia képes lenne több embernek is segíteni Afganisztánból, és ezt szerinte meg is kellene tennie.

Az OKS (Polgári Konzervatív Párt) a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) frakciójában ülő elnöke, Ondrej Dostál is abban bízik, hogy Szlovákia „nem marad a tízes számnál”, és kész lesz menedékjogot nyújtani további üldözött és elnyomott embereknek Afganisztánból.

Az SaS elnöke, Richard Sulík egyetért a tíz afgán befogadásával, de a további segítséget illetően azt várja, hogy az Afganisztánnal szomszédos államokban a legrövidebb időn belül menekülttáborokat állítanak fel, amiknek a működéshez „különféle dolgokra” lesz szükségük, és ebben Sulík szerint Szlovákia minden probléma nélkül segítséget tud nyújtani. A libertariánus politikus azonban

a menedékjog masszív osztogatásában „nem lát megoldást”.

A terroristák beszivárásától tart a második legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista Sme rodina (Család Vagyunk) elnöke, Boris Kollár is, aki egyben a parlament elnöke is.

„Nagyon sajnálom az egész szituációt, de hangsúlyoznom kell, hogy Afganisztánt nem idegen hatalom támadta meg. A politikai helyzet gyakorlatilag harc nélküli átalakulásának vagyunk tanúi, az afgánok ezt az ügyet megoldják maguk”

– írta Kollár a Denník N-nek. Azon egyének esetében, akiknek az életük forog veszélyben, lehet gondolkodni a segítségnyújtásról, de egy menekülthullám esetén Szlovákiának és Európának is nagyon komolyan kell mérlegelnie, hogy „kit enged be ide”.

A Denník N megszólaltatott egy afgán fiatalt is, aki Szlovákiában tanult és évek óta ott él. Ő elmondta, hogy

Szlovákiában viszonylag kiterjedt és jól szituált afgán közösség él – körülbelül 370-en vannak, közülük 80 orvos –, akik készek segíteni az Afganisztánból érkező menekültek integrálásában.

Az afgán fiatal szerint nemcsak ők szeretnének segíteni, nála több tíz különféle hátterű szlovák ember is jelentkezett a segítségét felajánlva.

NYITÓKÉP: A szlovák kormány fotószolgálata

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek