A legelutasítottabb ellenzéki kormányfő-jelöltet is felméri egy nemzetközi startup

2021.08.16. 20:32

Több országból szerveződő informatikai startup preferenciális szavazással méri fel az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségét egy rangsorolós online alkalmazásban. Ebből kiderül, ki a legkevésbé elutasított és az is, ki a legmegosztóbb az előválasztás kormányfő-jelöltjei közül.

A legelutasítottabb ellenzéki kormányfő-jelöltet is felméri egy nemzetközi startup

Korábban beszámoltunk róla, hogy felmerült az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjeinek versenyében a preferenciális szavazás lehetősége. Ennek lényege, hogy nem pusztán egy jelöltet támogatnak a résztvevők, hanem rangsorolják, kit választanak legszívesebben és kit a legkevésbé. Ezt Márki-Zay Péter és Pálinkás József támogatta, végül azonban ez az elképzelés nem valósult meg.

Civilek és egy informatikai startup most azonban reprezentatív felmérést készítene egy rangsoroló online szavazással, amelyet összevetnének a jelöltek „egy x-es” népszerűségével

– derül ki az Azonnalinak eljuttatott sajtóközleményből. A rangsorolást a felmerem.hu weboldalon lehet kitölteni. 

Nemzetközi startup hazai pilottal

 Megkérdeztük a projekt egyik szervezőjét, hogy ki áll a rendszer mögött és mennyi kitöltőre számítanak, ami alapján reprezentatív eredményeket szeretnének prezentálni. „A PegaPoll.com egy béta verzióban lévő közössségi szavazó alkalmazás, amely a BitFusion Group terméke. Ez egy magyar startup vállalkozás, sokan vagyunk benne, több országból, mint fejlesztők és informatikusok alapítottuk” – mondta el az Azonnali megkeresésére Orbán Miklós, a PegaPoll.com társalapítója.

A cégben elmondása alapján vannak svájciak, litvánok, ukránok, románok és anyaországbeli magyarok is, akik munkahelyi kapcsolatból ismerik egymást. Arra a kérdésünkre, hogy a nemzetközi projekt weboldalán miért csak magyar szavazások szerepelnek, azt mondta:

az alapítók nagy része magyar és a fejlesztők Magyarországon próbálják ki a később más országokban is használni tervezett appot.

Elmondása szerint a projektet létrehozó civilek saját erőforrásokból alapították azt. 

Az első fordulóig kijönnének az adatokkal

„A szervezők a válaszokból részletes és reprezentatív (súlyozott) adatelemzést bocsátanak rendelkezésre, hogy pontos képet tárjanak fel a választók konszenzusos akaratáról” – olvasható a projekt sajtóközleményében. Megkérdeztük Orbán Miklóst, lesz-e elég kitöltő ahhoz, hogy ez tényleg megvalósuljon.

„A cél, amit megfogalmaztunk, hogy a legideálisabb 10 ezer kitöltés lenne. A felmérés során elkérjük a demográfiai adatokat, mint a nem, a korcsoport, az iskolai végzettség, illetve a lakóhely típusa. Vannak kiegészítő kérdések is, mint a pártpolitikai szimpátia, ez is olyan adat, ami alapján reprezentatívvá tudjuk tenni, az adatok kombinációvá válik reprezentatívvá és minél többen kitöltik, annál pontosabb lesz”

– reagálta a kérdésünkre.

Elmondása alapján szeptember 19-ig, az előválasztás első fordulója előtt ki szeretnének jönni az eredményekkel, de ha nincs elég adat ahhoz, hogy reprezentatív legyen, azt jelezni fogják.

Pálinkásék támogatják

„Ahány válaszopció van, annyiszor több adatot meg a felhasználó a szavazással, amikor kitölti, mint ha csak egyet kellene kiválasztania. Ez az a kérdezéstechnika, ami a konszenzusos választást segíti, ami a legkevesebb fájdalommal jár mindenkinek, illetve a legjobban elfogadott jelöltet találja meg”

– mondja a társalapító. Hozzáteszi, a konszenzusos jelöltek személye plusz információként segítheti a választást az ellenzéki előválasztáson.

Azzal kapcsolatosan, hogy az ellenzéki előválasztás szervezőivel egyeztettek-e, azt feleli: felvették velük a kapcsolatot, de nem kaptak választ. A pártok közül a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt azt reagálta nekik, hogy szimpatizálnak a kezdeményezéssel.

Orbán Miklósnak egyébként jeleztem, hogy amikor én megpróbáltam kitölteni, akkor nekem azt dobta ki a rendszer, hogy már kitöltöttem, amire azt mondta, ez az IP-cím egyezése miatt történhet meg. Ilyenkor regisztrálni kell, de így is anonim a kitöltés – tette hozzá.

CÍMLAPKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek