Csak a legelső napon 67 ezren szavaztak az ellenzéki előválasztáson

2021.09.21. 09:36

Több mint 62 ezren a sátraknál, 4132-en online szavaztak le az előválasztás legelső napján, ez majdnem annyi, mint amennyien 2019-ben a budapesti előválasztáson összesen voksoltak.

Csak a legelső napon 67 ezren szavaztak az ellenzéki előválasztáson

Összesen 67 ezer szavazót hozott az előválasztás legelső napja, írja friss közleményében az összellenzéki pártok Országos Előválasztási Bizottsága (OEVB). Adataik szerint szeptember 20-án

  • az előválasztási sátrakban személyesen 62 313 fő jelent meg,
  • online 4642 fő szavazott,
  • összesen tehát egyetlen nap alatt 66 955 ember szavazott képviselőjelöltekre és miniszterelnök-jelöltekre az előválasztás első napján.

A szám már csak azért is figyelemre méltó, mert a Magyarországon ezelőtt tartott egyetlen előválasztáson, Budapesten, a közös, ellenzéki főpolgármester-jelöltet kiválasztó, második forduló során összesen ennél kicsit többen, 68 000-en jelentek meg a szavazófülkékben, a mostani, országos előválasztás azonban szeptember 20-tól szeptember 28-ig, folyamatosan tart.

Meghosszabbították a támadás után

Eredetileg szeptember 18-án kezdődött volna a szavazás, ám az online voksolást, és a sátorban, papíron való szavazás során az azonosítást végző rendszer a reggel folyamán teljesen leállt. Ekkor az OEVB és a szavazást szervező aHang először szombat délutánra ígértek megoldást, majd az előválasztás kezdetét elhalasztották hétfőre. Azt is közölték,

az előválasztási rendszert „kifinomult hekkertámadás” érte és a csúszás miatt azt két nappal meghosszabbítják.

Szombat este az ellenzék már nyíltan a Fideszt és az Orbán-kormányt gyanúsította meg a kibertámadással, erre vasárnap délelőtt a Fidesz egymondatos közleménnyel reagált, amely szerint „a saját bénázásukat ne kenjék másra”.

Hétfőn pedig, amikor a szavazás végül tényleg elindult, Karácsony Gergely előválasztási miniszterelnök-jelölt egy videóban jelezte, a kibertámadást elemzők szerint „Kínából jöhetett” a terheléses akció.

Úgy tűnik, mindennek ellenére a hétfői voksolás azonban már zavartalan volt. A Republikon Intézet korábbi becslései szerint a tíznapos szavazás összesített részvétele akár a 650 000 főt is elérheti majd. Ennek a becslésnek az első nap adatai nagyjából meg is felelnek.

NYITÓKÉP: Előválasztás 2021 / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek