Cseh miniszterelnök: baromság kivonulni Afganisztánból

2021.08.15. 10:03

Andrej Babiš nem kímélte amerikai szövetségeseit, amikor a tálibok gyors előretöréséről beszélt.

Cseh miniszterelnök: baromság kivonulni Afganisztánból

Értelmetlen „baromság” volt az USA ilyen gyors kivonulása Afganisztánból, ami tragédiával is járt. Erről beszélt a cseh közrádió tudósítása szerint Andrej Babiš cseh miniszterelnök. Szombati nyilatkozatában a miniszterelnök felfedte,

Csehország a kezdetektől ellenezte, hogy a nyugati hatalmak így, ilyen formában hagyják magukra az afgánokat.

Azt is elmondta, készülnek terveik nekik is a nemzetközi, szövetséges erők kötelékében résuzt vevő cseh katonákat segítő afgán tolmácsok mielőbbi, nagy mértékű kimentésében való részvételre, azonban ennek részleteit még nem szeretné felfedni. A közráció szerint belföldön Babiš többször kritikával nézett szembe amiatt, hogy az ellenzék szerint nem tesz eleget a cseheket segítő helyiek érdekében azután, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, 2021. szeptember 11-ig végleg elhagyják Afganisztánt.

Maga Biden már a kivonulás bejelentése után ugyancsak megígérte, nem hagyja magára az Egyesült Államok saját segítőit, ugyanakkor most az események túl gyorsan pörögnek, a nyugati vízumért jelentkezők száma pedig túl nagy ahhoz, hogy maradéktalanul be tudják tartani ígéretüket.

Így távozniuk kell majd a Cseh Afganisztáni Kontingens katonáinak is, akik a kezdetektől, körülbelül 120 emberrel segítik a nemzetközi missziót eredetileg Kandahár, Nangarhár és Helmand tartományokban. Ezek nagyobb része azonban mostanra tálib ellenőrzés alá került. 2001 óta az afganisztáni műveletekben összesen 14 cseh katona veszítette életét, és 26-an megsebesültek.

A csehek legjelentősebb egysége a harcokban is részt vevő 601-es, speciális műveleti század, ezen kívül helikopteres egységekkel, és tábori kórházakkal is jelen voltak a konfliktusban.

A pár hete történt bejelentést a nyugati szövetségesekkel, és az Afgán Nemzeti Hadsereg erőivel küzdő, iszlám fundamentalista tálib különítmények hihetetlenül gyors előrenyomulása kísérte az országban. Korábban amerikai titkosszolgálati források azt is megemlítették, a jelenlegi sebességű tálib hódítás szerintük azt jelenti,

Kabul heteken belül eleshet.

Joe Biden amerikai elnök azonnali hatállyal további 1000 katona országba küldését is kezdeményezte a tálibok megállítására, így oda a jövő hét elején összesen 5000 amerikai katonát küldenek majd el. 

Korábban, július 8-án, rendkívüli sajtótájékoztatójában Biden elnök még igyekezett cáfolni, hogy mindez bekövetkezhet, és akkor úgy fogalmazott, továbbra is nagy a bizalmuk a nyugatbarát afgán kormányban, amely immár „rendezte sorait”, és készen áll a visszavágásra, illetve a stabilitás helyreállítására. Most azonban, úgy tűnik, az amerikai jelenlét korlátozott formában, de legalább továbbra is megpróbálja Kabult tartani.

NYITÓKÉP: Elkeseredett afgánok tömege rohanta meg az amerikai vízumhivatalt Kabulban, mielőbb ki szeretnének jutni az országból. / FOTÓ: Richard Engel, Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek