Az alkotmánybíróságon támadja a kötelező oltást a cseh parlament több felsőházi képviselője

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.10. 17:05

Andrej Babiš leköszönő kormánya hozott rendeletet arról, hogy kötelező lesz a hatvan év felettieknek és az egészségügyben dolgozóknak az oltás. Az új kormány épp a rendelet felülbírálatán dolgozik, azonban a parlament felsőháza ezt meg sem várva az alkotmánybíróságon reklamál.

Az alkotmánybíróságon támadja a kötelező oltást a cseh parlament több felsőházi képviselője

Néhány nappal az új kormány kinevezése előtt, december 12-én adta ki Andrej Babiš leköszönő kabinetje azt a rendeletet, miszerint

márciustól kötelező lesz a koronavírus elleni oltás a 60 év felettiek, valamint a rendvédelmi szervek és a fegyveres erők tagjai, a tűzoltók, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók számára.

Tette ezt úgy, hogy akkor már tudni lehetett: a konzervatív Petr Fiala által vezetett új kabinet nem támogatja az oltás kötelezővé tételét.

Az új kormány egészségügyi minisztériuma jelenleg is dolgozik azon, hogy új rendelettel módosítsa Babišék rendeletét. A 60 év felettieket oltásra kötelező passzust mindenképp ki akarják szedni belőle, azonban a meghatározott foglalkozásokban dolgozók kötelező oltásáról egyelőre az új egészségügyi minisztérium még nem döntött: a járvány alakulásától teszi függővé, hogy melyik csoport számára marad kötelező az oltás.

A Képviselőház munkáját ellenőrző felsőház, a Szenátus több szenátora azonban meg sem várta, hogy a Fiala-kormány módosítson a rendeleten, és

alkotmányjogi panaszt nyújtott be ellene.

A szenátorok ugyanis úgy gondolják, hogy

  • az oltás kötelezővé tétele ellentétes a cseh alkotmány részét képező Alapjogok és Alapszabadságok Iratával (Listina základních práv a svobod);
  • Babišéknak teljes felhatalmazásuk sem volt ilyen rendelet meghozására, hiszen már csak ügyvivő kormányként irányították az országot várva, hogy átadják a vezetést az alakulóban lévő új kormánynak.
  • ráadásul az önmagában alkotmányellenes, hogy rendeletben tették kötelezővé oltást, az ilyesmit ugyanis az egészségügyi törvény szabályozza.

Utóbbi azonban a jelenlegi formájában nem teszi lehetővé a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét.

Mint a Szenátus alelnöke, Jiří Růžička fogalmazott a Seznam zprávy lap podcastjában: a törvény

„világosan kimondja, hogy az oltási kötelezettség akkor elrendelhető, ha a védelem kollektív és hosszú távú lesz. A jelenlegi vakcinák sajnos nem teljesítik a hosszú távú védelem feltételét az emlékeztető oltások miatt. Először egy év után, aztán fél év után, aztán három hónap után [kell az ismétlő oltás], és ki tudja mit fogunk látni még”.

A szenátorok szerint tehát az egyedüli módja az oltás kötelezővé tételének az lenne, ha módosítják az egészségügyi törvényt és kiveszik belőle a hosszútávú védelemre vonatkozó passzust, kormányrendeletekkel nem lehet törvényesen kötelezővé tenni az oltást – érvelnek.

A kötelező oltásról szóló rendeletet az újabb járványhullámra készülve hozta meg még Babiš kormánya, és ennek alakulásától teszi függővé a Fiala-kormány is, hogy melyik elemét tartja meg a rendeletnek – hacsak a cseh alkotmánybíróság igazat nem ad a panaszt benyújtó szenátoroknak.

NYITÓKÉP: Andrej Babiš még kormányfőként megkapja a harmadik oltást 2021 októberében. Andrej Babiš / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek