Ellenzi a kötelező oltást, az oltatlanok diszkriminációját és az iskolabezárásokat a hamarosan hivatalba lépő új cseh kormány

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.25. 12:43

Bár az oltást tartja a legfontosabb eszköznek a járvány elleni küzdelemben, a Petr Fiala vezette koalíció inkább újraegyesítené a társadalmat, hogy az megtanuljon „szabadon és felelősen” együtt élni a coviddal.

Ellenzi a kötelező oltást, az oltatlanok diszkriminációját és az iskolabezárásokat a hamarosan hivatalba lépő új cseh kormány

Szerdán egy sajtótájékoztatón mutatta be a Pert Fiala vezette koalíció a hamarosan hivatalba lépő új cseh kormány járványkezelési alapelveit és intézkedéseit tattalmazó Élet a coviddal – szabadon és felelősen! című dokumentumot.

Diszkrimináció nincs, egyéni felelősségvállalás van

Mint azt a következő kormányfő a cseh közrádió tudósítása szerint elmondta: a mostani járványhullámot már nem lehet megállítani. Az egyetlen dolog, amit Fiala szerint tenni lehet, az a negyedik hullám hatásainak a mérséklése és az egészségügyi rendszer megóvása az összeomlástól.

A legfőbb mutató, ami alapján döntenek majd az egyes intézkedésekről, a kórházi intenzív ágyak telítettsége lesz.

Az hivatalba lépő kormány újra bevezetné, hogy lehessen védettségi igazolványt kiállítani negatív PCR-tesztre – ezt a lehetőséget nemrég Andrej Babiš leköszönő kormánya szüntette meg: hétfő óta csak az oltás vagy a betegségen való igazolt átetesés után jár a „covidový certifikát”.

Az új kormány azonban nem szeretne olyan intézkedéseket hozni, amik még tovább növelik a cseh társadalom megosztottságát. A koalíció által bemutatott dokumentumban az alapelvek között az első helyen szerepel, hogy

„nem diszkriminálunk, ellenkezőleg: összekötjük a társadalmat”,

a hangsúlyt pedig az egyéni felelősségvállalásra és a szolidaritásra helyezné.

Ennek megfelelően a Fiala-kabinet ellenzi a kötelező oltást – a napokban merült fel Csehországban is, hogy az idősek számára kötelezővé kellene tenni a vakcina felvételét –, és ilyen lépésre csak akkor szánná rá magát, ha azt a szakmai szervezetek kérnék.

„A kötelező oltás nem megoldás, csak még inkább megosztja a társadalmat”

– fogalmazott a sajtótájékoztatón Vlastimil Válek, az egészségügyi miniszteri poszt várományosa, a liberális-konzervatív TOP09 párt jelöltje.

Nem engedik, hogy a járvány elvigye a gyerekeiket

A koalíció az iskolákat sem záratja be.

„Az ígértük, hogy nem fogjuk központilag bezáratni az iskolákat. Nem engedhetjük meg, hogy a Covid19 elvigye a gyerekeket”

– mondta az akadémiai szférából érkező Fiala, aki évekig a brnói Masaryk Egyetem rektora volt. A jövendőbeli kormányfő szerint az a prioritás, hogy az oktatást ért hatások a lehető legkisebbek legyenek. Az osztálytermekben nem lesz kötelező a maszkviselés – minden más zárt térben igen –, hétfőnként tesztelnek majd, és ha egy gyereknek pozitív lesz a tesztje, nem küldik karanténba az egész osztályt, hanem pár nap múlva újra letesztelnek mindenkit.

A járvány elleni védekezés legfontosabb eszközének Fialáék is az oltást tartják.

A koalíció által bemutatott dokumentum szerint a kormány három időtávban tervez intézkedéseket:

  • Az azonnali intézkedésekkel az egészségügy összeomlását akadályoznák meg azzal, hogy optimálisabban osztanák el a betegeket a kórházak között a szabad kapacitások függvényében. A munkába bevonnák a hadsereget, az egészségügyis diákokat és önkénteseket is, valamint anyagi segítséget kapnának a kórházak és a covidosztályokon dolgozó egészségügyi alkalmazottak. Médiakampánnyal öszönöznék az embereket arra, hogy önkéntesen korlátozzák a másokkal való találkozásaikat. Emellett többet tesztelnének – hétfőnként a cégeknek és az iskoláknak is tesztelniük kellene, illetve tesztelnék azokat is, akik fél évnél régebben kapták meg a második oltást. Az idősotthonokban szigorítanának – az idősek közül akinek csak lehet, beadatnák a harmadik oltást, korlátoznák a látogatást. Javítanának a kommunikációt a call-centerek kapacitásának növelésével, egységesítenék az állam járvánnyal kapcsolatos tájékoztatását, és jutalmakkal ösztönöznék az egészségügyi dolgozókat, hogy oltassák be magukat.
  • Középtávon az új kormány az átoltottság növelésére, és az oltások körüli félreértések tisztázására koncentrál majd. Utóbbin főleg azt értik, hogy az oltások ellenére sincs vége a járványnak. Ennek érdekében növelik az oltási kapacitásokat, gondoskodnak arról, hogy legyen mindig elérhető készlet tesztekből. A járvány miatt bevételektől eleső válallkozók, munkavállalók és a kultúrszféra számára új kompenzációs mechanizmust dolgoznának ki, valamint a kormány heti rendszerességgel egyeztetne a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel.
  • Hosszútávan pedig – azzal számolva, hogy a covid még évekig velünk marad – továbbra is az oltás lenne a legfontosabb eszköz a dokumentum szerint. Emellett a kormány a megelőzésre koncentrálna azzal, hogy több forrást biztosítana a kockázati csoportok számára az alapbetegségek szűrővizsgálataira és kezelésére. Ezen kívül felkészítenék az egészségügyi rendszert a hasonló járványok kezelésére.

Miloš Zeman elnök várhatóan pénteken nevezi ki Pert Fiala kormányát, ami hétfőn lép hivatalba. Csehországban szerdán 18 ezer új fertőzést rögzítettek; a 100 ezer főre vetített hétnapos mozgóátlag 1097 fertőzés volt – ezzel Csehország a második helyen áll a világon. A cseheket csak Szlovákia előzi meg, ahol a kormány csütörtöktől szükségállapotot vezetett be és két hétig tartó kijárási tilalmat. Csütörtökön tárgyal Andrej Babiš leköszönő kormánya is az új intézkedésekről, ezek között szintén szerepel a szükségállapot bevezetése.

NYITÓKÉP: A koalíciós pártok vezetői, középen Petr Fiala. Petr Fiala / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek