Barabás Richárd: Kétlem, hogy a csomagoló kormány az ellenzék kezébe adná a népszavazás eszközét

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.03. 15:50

Karácsony Gergely jövővédőnek nevezett népszavazását az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még el sem fogadta, de a miniszterelnök-jelölt már aláírásgyűjtést indított a népszavazása mellett. Ennek értelméről Barabás Richárdot, a Párbeszéd szóvivőjét kérdeztük.

Barabás Richárd: Kétlem, hogy a csomagoló kormány az ellenzék kezébe adná a népszavazás eszközét

Karácsony Gergely azt mondta a jövővédőnek nevezett népszavazási kezdeményezése kapcsán, hogy azért kezdenek el már most, a Nemzeti Választási Bizottság döntése előtt online aláírásokat gyűjteni rá, hogy amennyiben befogadja az NVB a kérdéseket, gyorsabban lehessen összeszedni a jogilag is érvényes szignókat. Hogyan kell ezt elképzelni? Be fognak kopogtatni az online aláírókhoz, hogy tessen most már élesben is aláírni? Felhívják, hogy jöjjön 10-re aláírni a Széll Kálmán téri Párbeszéd-standhoz?

Ön remek kampányszakember: pontosan így szokott ez történni.

Egy kampányaláírási gyűjtésben előzetesen mindig az úgynevezett forró kontaktok (akik megadták az adataikat) azok, akik számítanak arra, hogy keresni fogjuk őket. Lényegesen gyorsabban, célzottabban lehet így embereket elérni, mintha csak kint állsz az utcán. Mi igyekszünk kapcsolatban lenni az emberekkel azért, hogy – ezt a politikai bonbont használva – a 99 százalékot képviseljük.

Akkor tulajdonképpen ennek az online aláírásgyűjtésnek a célja az adatgyűjtés és adatbázisépítés.

Az aláírásgyűjtés lényege, hogy kapcsolatban legyünk az emberekkel. Anélkül, hogy tudnánk, ki kicsoda, nehéz lenne kapcsolatban maradni.

Ha az NVB nem fogadja be Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit, akkor okafogyottsága miatt le fogják állítani a népszavazási aláírásgyűjtésüket?

Erről nem én fogok dönteni, és hadd válaszoljak erre akkor, ha valóban nem fogadják be a népszavazási kezdeményezésünket.

Akkor gondolom arra se fog most válaszolni, hogy ez esetben mi lesz a népszavazás címén összegyűjtött választói adatokkal, hogy azokat meg fogják-e semmisíteni.

Nem tudom, mik a pontos adatkezelési szabályok ezzel a gyűjtéssel kapcsolatban, inkább politikai természetű választ adnék.

Jövő tavasszal mi úgy készülünk, hogy leváltjuk ezt a kormányt – ehhez kapcsolatban kell lennünk az emberekkel. Erre a népszavazás egy remek apropó.

Amennyiben ezt az NVB elkaszálja, keresni fogjuk majd annak a formáit, hogyan tudjuk őket minél jobban bevonni az országgyűlési választási kampányba, és minél aktívabb kapcsolatban maradni velük a választásig és azon túlmenően is.

Akkor nem lenne korrekt már most egyértelműen kommunikálni a választók felé, hogy a népszavazás támogatásán túl azért kérik el az adataikat, hogy később a választási kampányba is bevonják őket?

Azért furcsállom ezt a kérdést, mert a népszavazási kezdeményezést a legtöbb párt által támogatott, legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt jelentette be.

Szóval azért, mert Karácsony Gergely neve alatt fut ez a népszavazási kezdeményezés, nem is kell korrekten tájékoztatni az embereket az adatgyűjtés céljáról?

Semmi ilyet nem mondtam. Ez egy nagyon cinikus, rosszhiszemű megközelítés. Az, hogy egy miniszterelnök-jelölt népszavazásra hívja az embereket, miközben egyértelmű szándéka, hogy leváltsa a kormányt, az evidens helyzet. Őszintén szólva meglep az, hogy kérdésként egyáltalán felmerülhet, hogy lehet olyan célja egy miniszterelnök-jelöltnek, hogy kapcsolatban maradjon az emberekkel. Ez a célunk, ezt hirdetjük, ezért vagyunk a 99 százalék, mert mi a többséget képviseljük, és nem csak az 1 százaléknyi fideszes elitet.

Mégsem azzal kampányolnak a mostani aláírásgyűjtésben, hogy bevonják az embereket a választási kampányba, hanem azzal, hogy csupán a népszavazási kezdeményezést támogatják a szignójukkal.

Így van, és ez is a cél, hogy ez a népszavazás megvalósuljon. De ez is kapcsolatban maradás, nem? Ez a kapcsolatban maradás egy formája.

A népszavazáshoz van most egy előkampány, aminek az a célja, hogy kapcsolatban maradjunk a választókkal, miközben zajlik egy miniszterelnök-jelölti kampány, aminek szintén az a célja, hogy kapcsolatban maradjunk a választókkal. Nem értem, hogy hol lenne ebben álságosság.

Ennél evidensebb dolog, mint amit most ön kérdez tőlem, nincsen, hogy a miniszterelnök-jelölt győzni óhajt.

Reálisan nézve mekkora esélyt ad annak, hogy akárcsak egy kérdést is átengedjen az NVB Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezéséből?

Amíg élünk, remélünk, és minden eszközt megragadunk, ami a kezünkben van, hogy nyomást gyakoroljunk a kormányra. De kétlem, hogy egy csomagolóban lévő kormány, ami éppen megpróbálja kiszervezni az állami közvagyont magánalapítványokba, egy ilyen népszavazási eszközt óhajtana az egységesülő ellenzék kezébe adni. Nyilván mindent meg fog tenni a kormányzat által távirányított NVB, hogy ezt a népszavazási kezdeményezést elkaszálja.

NYITÓKÉP: Barabás Richárd / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek