Még el sem fogadták, de már online petíciózik Karácsony Gergely a népszavazásááért

2021.07.30. 13:17

Az interneten összegyűjtött aláírásoknak nincs jogi kötőerejük, a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokba ezek nem fognak beszámítani – Karácsonyék viszont ettől remélik a valódi aláírásgyűjtés gyorsítását. Már ha egyáltalán lesz népszavazás, amire maga Karácsony sem számít.

Még el sem fogadták, de már online petíciózik Karácsony Gergely a népszavazásááért
„A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai arról tájékoztattak, hogy bár még tart az ülés, borítékolható az eredmény. A bizottság, amely magát nemzetinek nevezi, a kormány kérdéseit jóváhagyja, az általunk benyújtott öt jövővédő népszavazási kérdést viszont elutasítja” 

– mondta péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP közös miniszterelnök-jelöltje az általa benyújtott, többek között a Diákvárosról, az autópálya-eladásokról vagy az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló népszavazási kezdeményezésről. 

Karácsony szerint „a kormány-féle népbutítás lehet, magyar állampolgár által kezdeményezett valódi népszavazás viszont nem lehet”, mert „Orbán Viktor és bandája” nyomást helyezett a bizottságra, Karácsony ezért online petíciót indított weboldalán, melyet a szokásos adatok beírásával (név, lakhely, telefonszám, emailcím) vagy Facebook-bejelentkezéssel lehet aláírni.

Semmi jogi következménye nincs Karácsonyék petíciózásának

Karácsony a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy

ez az online aláírásgyűjtés fogja gyakorlatilag az alapját képzeni az esetleges népszavazási aláírásgyűjtésnek is, aminek viszont csak akkor van értelme, ha az NVB-n átmegy legalább egy kérdés a Karácsony által kezdeményezett ötből – és pont ez az, amire a miniszterelnök-jelölt nem számít az NVB-ből érkezett visszajelzések alapján.

Ahogy azt Budapest főpolgármestere kifejtette: ha valaki az oldalán a szignójával támogatja a népszavazási kezdeményezését, és valamelyik vagy több kérdés mégis átmegy az NVB-n, akkor a már meglévő online szignóval gyorsabban meg fogják tudni keresni az aláírót, hogy a népszavazás kiírásához szükséges aláírást is meg lehessen ejteni. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy az általuk kezdeményezett kérdésekben még a 2022-es országgyűlési választások előtt írjanak ki népszavazást.

Igaz, arról Karácsony Gergely nem beszélt, hogy ezt pontosan hogyan képzelnék el, például bekopogtatnának-e az érintettekhez, hogy legyenek szívesek aláírni akkor most már élesben is, vagy esetleg időpontokat adnak meg nekik, hogy 10-kor tessenek jönni aláírni a Széll Kálmán téri Párbeszéd-pulthoz.

A népszavazásokról szóló törvény értelmében egyébként a benyújtástól számított 30 napon belül kell döntenie arról a Nemzeti Választási Bizottságnak, hogy átengedi-e az adott kezdeményezésben foglalt népszavazási kérdéseket.

Ha ez megtörténik, utána lehet elkezdeni hozzá 120 napon át a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást összegyűjteni, papíralapon. Tehát ha ez megtörténik, a mostani online aláírások értelemszerűen ebbe nem fognak beleszámítani.

A Karácsony oldalán elérhető aláírásgyűjtés így jogi értelemben pontosan olyan petíció, mint amilyenek az aHang vagy a Petíciók.com oldalakon szerepelnek:

természetesen tematizációra és társadalmi nyomásgyakorlásra alkalmasak lehetnek, de jogi következményük nincs, és nem kell majd ennyivel kevesebb aláírást sem összeszedni, ha elfogadják a népszavazás kérdéseit.

Van, ami biztosan nem megy át 

Karácsony Gergely még múlt hét szerdán – a kormánnyal egy napon – jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez, amikor a pandémiás korlátozások után erre újból lehetőség nyílt. Ebben a következő kérdések szerepelnek:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az Európai Ügyészségre vonatkozó kérdés egyébként szinte kizárt, hogy átmenjen az NVB-n, azt ugyanis már többféleképpen megfogalmazva, több alkalommal elutasították. Például amikor úgy tették fel a kérdést, hogy a kormányt kötelezze az Országgyűlés az Európai Ügyészség létrehozatalának támogatására, akkor azért, mert ezzel a parlament elvonná a kormány hatásköreit a bizottság érvelése szerint.

Emellett több alkalommal – köztük, amikor a mostanihoz hasonlóan tették fel a kérdést – arra jutottak az NVB-ben, hogy a büntetőjog részleges uniós átruházása burkolt alkotmánymódosításra irányul. Hasonlóval ugyanis már az MSZP és Hadházy Ákos is megpróbálkozott – utóbbi az elutasítás után a mostanihoz hasonló „sima” petíció keretében egyébként össze is szedett 680 ezer aláírást a csatlakozás mellett.

CÍMLAPKÉP: Tarnay Kristóf Ábel / Azonnali

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek