Így tennék az EU az infrastruktúráját ellenállóvá a klímaváltozás hatásaival szemben

2021.08.01. 09:45

„Klímaállóvá” tenné az Európai Bizottság az EU-országok infrastruktúráját. Azok, akik különböző forrásokra pályáznának, az utakat, távközlési hálózatokat, hidakat és egyéb kulcsépítményeket úgy kell megtervezzék, hogy azok ellenálljanak az árvizeknek, hőhullámoknak és a klímaváltozás más szélsőséges időjárási hatásainak. A legalább 2050-ig tervezett építményeknek pedig klímasemlegesnek kell lenniük.

Így tennék az EU az infrastruktúráját ellenállóvá a klímaváltozás hatásaival szemben

Az EU-s forrásokra pályázó fejlesztőknek egy néhány napja kiadott bizottsági útmutatás alapján figyelembe kell majd venniük, hogy az általuk épített infrastrukturális elemek ellenállók-e a klímaváltozás hatásaival szemben.

Így például azt, hogy egy híd kibírja-e az árvizeket, illetve szintén az áradásokhoz kapcsolódóan bizonyos területeken felül kell vizsgálni, milyen magasra építik a lakóingatlanokat. Vagy az egyre növekvő extrém meleg időjárások miatt a vasutaknak jóval magasabb hőmérsékleteket is ki kell bírniuk, mint korábban.

A technikai útmutatóban – melyről az Euractiv számolt be – a folyamatot a hatások enyhítésére és az azokhoz való alkalmazkodásra osztották fel, az eljárásokat pedig a hatások vizsgálata és részletes elemzése előzi meg.

A klímasemlegesség is elvárás lesz 

A dokumentum ajánlásait azért is fontos figyelembe venni, mert előírás lesz azoknak, akik pályázni akarnak bizonyos uniós fejlesztési forrásokra, például a fosszilis üzemanyagokra épülő régiók gazdasági átállását segítő 17,5 milliárd eurós (6269 milliárd forintos) alap pénzeire.

Azoknál az építményeknél, melyekkel legalább 2050-ig számolnak, a klímasemleges kivitelezés is elvárás lesz. Az iránymutatás ugyanis része az EU zöld céljainak, a Bizottság közleménye szerint segíti azok elérését, köztük az úgynevezett európai zöld megállapodásét és az Unió klímaügyi jogszabályait, melyek 2030-ig 55%-os kibocsátás-csökkentéssel és 2050-es klímasemlegességgel számolnak.

Az építmények esetén ezt a körforgásos gazdaság megoldásait, mint az újrahasznosítás és az alapanyagok újrafelhasználása. 

Nemrég Kína középső részén az óriási esőzések miatt a hadsereg felrobbantotta a közeli gát egy részét, hogy így enyhítsen a rá nehezedő nyomáson. A klímaváltozás hatásait közelebb is érezhettük a közelmúltban, amikor a magyarországi hőségriadók mellett Dél-Olaszországban például a a Tirrén-tengerből nyert vízzel, repülőről oltották az egyre erősödő erdőtüzeket.

CÍMLAPKÉP: Árvíz sújtotta angliai utca még 2015-ben. Fotó: Chris Gallagher / Unsplash

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek