Vízben áll a metró, úsznak az autók, robban a gyár: ilyen az áradás Kínában

2021.07.22. 20:23

A kedd óta tartó óriási esőzés és az azt követő áradat miatt a víz teljesen elárasztotta Kína Honan tartományát. Emiatt a kínai hadseregnek fel kellett robbantani egy közeli gát egy részét, hogy enyhítsen a rá nehezedő nyomáson. A szakértők a klímaváltozást és az urbanizációt, az emberek a helyi kormányzatot okolják.

Vízben áll a metró, úsznak az autók, robban a gyár: ilyen az áradás Kínában

A 94 millió lakosú Honan tartomány Kína középső részén, Peking és Sanghaj között található. Ez a tartomány az ország jelentős ipari és mezőgazdasági bázisa, emellett pedig összeköti a vidéket Kína több fontos területével, így ellátási csomópontként is üzemel.

A tartományon keresztül futó Sárga-folyónak rengeteg mellékága van, így az esősebb időszakokat követően az áradások meglehetősen gyakoriak.

Most azonban a 640 milliliter eső, ami egy év alatt szokott leesni, csupán három nap alatt érkezett meg, ami bőven túlterhelte a vízelvezető rendszereket.

Ahogy a helyzet az esőzések miatt egyre rosszabbodott, több kisebb gát is átszakadt, és

a kínai hadseregnek fel kellett robbantani a Lojang városához közeli gát egy részét,

mert húszméteres repedések keletkeztek rajta a felgyülemlő víztömeg nyomása miatt. Ezáltal az irányított robbantással nem csak a gát megaradt részének az épségét óvták meg, de a kizúduló víztömeget az ártérbe tudták terelni.

Az áradások a tartomány több nagyvárosát, például a több mint tízmilliós fővárost, Csengcsou egy részét is közel lakhatatlanná tették, így mára több százezer lakót kellett evakuálniuk a hatóságoknak. A víz elárasztotta az iskolákat, irodaépületeket, a föld alatt futó metróalagutakat és a tömegközlekedést is teljesen felborította.

Egy helyi óvodából például a gyermekeket műanyag edényekben úsztatták ki, míg a tartományban lévő alumíniumötvözet gyár felrobbant az áradások miatt. 

Mint az az alábbi videón is látszik, a tartomány fővárosában, Csengcsouban az esőzések még a metrókat is elöntötték vízzel– gyakran akkor, amikor utasok is voltak rajta. 

A föld alatti metrókocsikba rekedt embereket – ha nem a hatóságok szabadították ki– akkor maguktól kellett kijutniuk, mint az alábbbi videón. 

Azok, akik kijutottak, úgy írták le a helyzetet, hogy nem is az volt a legijesztőbb, amikor a víz elért a nyakukhoz, hanem az, hogy egyre kevesebb volt az oxigén.

A szokatlanul nagy esőzéseket a szakértők a klímaváltozásnak, az áradásokat pedig a zöld területek rohamos fogyásának tulajdonítják, melyek helyére újabb és újabb városrészek kerültek az emúlt években. Mindeközben az emberek a helyi és az állami hatóságokat kritizálják, akik szerintük nem reagáltak elég gyorsan és kellően átláthatóan, ez pedig emberéletekbe került. 

Az áradások következtében jelenleg 33 áldozatról tudni és legalább nyolc embert még keresnek. 

A tömérdek vízmennyiség nem csak a kocsikban és az épületekben tett kárt, de az aszfaltot is megbontotta, amivel életveszélyes örvényeket hozott létre.

A helyreállítási munkállatokkal azonban még várni kell, mivel az előrejelzések szerint a heves esőzés még folytatódni fog.

Hszi Csin-ping kínai elnök addig is arra utasította a hatóságokat, hogy mindent tegyenek meg az emberek és ingatlanaik biztonsága érdekében.

A Bloomberg arról ír, hogy ezek a szélsőséges időjárási jelenségek, mint a hőhullámok, áradások vagy heves esőzések – amik az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban, Németországban, Belgiumban vagy éppen Kínában pusztítanak –

nem önmagában a klímaváltozás következményei, hanem az úgynevezett futóáramlaté, amit a klímaváltozás felerősít.

A jelensége egy szűk, keskeny és hosszan elnyúló áramlási zónában alakul ki ahol a sarki hideg levegő és az egyenlítői meleg levegő egymásnak feszül, helyet cserél és végezetül szélsőséges időjárási jelenségeket eredményez. Bár a klímaváltozás a futóáramlatokra gyakorolt hatását még vizsgálják, kutatók arra jutottak, hogy az Egyesült Államok és Kanada nyugati részét júniusban sujtó hőhullámok esélyét százötvenszerrel valószínűbbé növelte meg. 

NYITÓKÉP: A mostanihoz hasonló áradás 2017-ből, ugyanúgy Hunan tartomnyból. Fotó: Huangdan2060 / Wikimedia Commons

Papp Gábor András
Papp Gábor András az Azonnali gyakornoka

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek