MKKP-elnök az Azonnalinak: Nem lett még minden megírva a zuglói Tóth Csabáról, ebben tudunk segíteni

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.05. 16:05

Mások mellett tényfeltáró cikkek írásával kíván segíteni a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Hadházy Ákosnak a zuglói előválasztáson, akit hivatalosan is támogatnak. A kutyapárt társelnöke azt is kifejtette, hogyan terveznek utánajárni Tóth Csaba zűrös ügyeinek, hogy kért-e tőlük Hadházy Ákos valamit a kampányban, és hogy más mögé is terveznek-e beállni a kutyák. Interjú!

MKKP-elnök az Azonnalinak: Nem lett még minden megírva a zuglói Tóth Csabáról, ebben tudunk segíteni

Nemrég még azt mondta pont az Azonnalinak, hogy nem fognak beleállni az ellenzéki előválasztásba, és nem fognak senkit sem támogatni. Bő fél hónap alatt megszegték a szavukat, és beálltak Hadházy Ákos mögé a zuglói előválasztáson. Hazug párt lettek?

Természetesen. Politikusok vagyunk, tehát az nagyon fontos, hogy mindig hazudjunk az embereknek.

Valóban nem terveztünk ebben az előválasztásban semmilyen formában részt venni, viszont ez az egész nagyon rossz irányba ment el. Az alapvető gondolat tök szép lett volna, hogy a helyi lakók válasszák ki, hogy ki legyen az ellenzéki jelölt. Az elmúlt hónapokban viszont az történik, hogy politikai háttéralkuk alapján választják ki a jelölteket.

Nem pont ezért akartak önök kimaradni ebből az egészből ahelyett, hogy beszállnak ebbe – a korábban ön által bohóckodásnak nevezett – előválasztásba?

Mi nem valami alku mentén szállunk be ebbe, nem azért támogatunk valakit, hogy cserébe valami mást kapjunk. Ezen a zuglói eseten személy szerint is nagyon felháborodtam (hogy az MSZP mellett a Párbeszéd, a DK és a Jobbik is beállt Tóth Csaba mögé – a szerk.).

Hadházy Ákos támogatása kicsit olyan nekünk, mint Baranyi Kriszta esetében 2019-ben: úgy éreztük, be kell avatkoznunk.

Öt-tíz százalék között állunk Zuglóban, talán ez valamelyest tud segíteni Hadházynak. Ha nem állt volna be az ellenzék java része Tóth Csaba mögé, mi se hoztuk volna meg ezt a döntést.

Akkor ez volt a döntő momentum az önök számára, hogy majdnem mindenki az ellenzéki oldalon beállt Tóth Csaba mögé?

Igen, ez nagyon káros. Elnézve Ákos elmúlt évekbeli tevékenységét, és azt, amit tudni, hallani lehet Tóth Csabáról (csak mondjuk nem feltétlenül lehetett megírni sehol, mert nem voltak bizonyítékok) egy ilyen döntést meghozni azért, hogy cserébe valaki más mást majd máshol támogasson, nagy hiba volt az ellenzék részéről.

A mérleg nyelve akar lenni a Kétfarkú Kutya Párt Zuglóban?

Mindenki mást mond arról, hogy hol állnak a felmérésekben a jelöltek.

Ha azt mondja, hogy Zuglóban öt-tíz százalékon állnak – ráadásul minden bizonnyal az ellenzékből is kiábrándult, harmadikutas szavazók támogatják önöket főleg, akik nagy tömegével egyébként nem mennének el az előválasztásra –, az bizony az előválasztást eldöntő kritikus tömeg is lehet.

Nagyon örülnék, ha ebben tudnánk segíteni, és emiatt nyerne Ákos.

Volt előzetes megkeresés, egyeztetés Hadházy Ákossal arról, hogy be akarnak állni mögé? Vagy ez most őt is meglepetésként éri?

Volt egyeztetés, mi kerestük meg őt. Nem kértünk cserébe semmit, ő meg megköszönte, hogy mi így döntünk.

Mi volt Hadházy reakciója, amikor megkeresték? Csak annyi, hogy nagyon örül, vagy azért mondta, hogy ilyen vagy olyan akciókat nem kéne csinálniuk?

Kérése nem volt, valahogy úgy fogalmazott, hogy ez megtisztelő és köszöni, mert azért ő is tudja, hogy nálunk nem nagyon szokott előfordulni, hogy politikust támogatunk. De ő nem akar beleszólni, hogy hogyan és milyen formában támogatjuk őt. Ezt még kitaláljuk.

Mit fog jelenteni a gyakorlatban az, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Hadházy Ákost támogatja Zuglóban az előválasztáson? Mit fognak tenni konkrétan azért, hogy Hadházyt segítsék?

Ennek több része lehet.

Én azért úgy látom, hogy nem minden lett még megírva Tóth Csabáról, amit meg lehetett volna írni róla.

Én is úgy gondolom, hogy ha az ellenzéki szereplők egy előválasztáson egymás ellen versenyeznek, akkor nem az a dolguk, hogy egymást szidják, hanem hogy magukkal foglalkozzanak.

Mi viszont abban tudunk segíteni, hogy bizonyos dolgokat Tóth Csabáról megírjunk.

Mindemellett szeretnénk továbbra is a „Tóth Csaba nem olyan gáz”-kampányt folytatni: elég sok mindent ki lehet még emelni, ami nem olyan gáz. De a zuglói újságnak is lehetne egy megfelelőbb lapszámát elkészíteni, ahol már Tóth Csaba-poszter is szerepel az oldalakon. Illetve a passzivistákkal a hagyományos értelemben vett kampányban is szívesen segítünk.

Mi az, amit nem írtak még meg Tóth Csabáról?

Nem mindenki és nem minden zuglói szavazó tud még mindent, ami felmerült Tóth Csabával és az ő politikai tevékenységével kapcsolatban. A kérdés nehéz, mert sok mindent tényleg nem lehet megírni, mert nem bizonyítható – annak ellenére sem, hogy az ember öt különböző helyről hallja ugyanazt, különböző forrásokból. Megnézzük, hogy ezekben a dolgokban meddig lehet eljutni, és mi az, amit meg is lehet írni úgy, hogy hiába jelentsen fel minket Tóth Csaba.

Be fogják azt vállalni, hogy megírnak olyasmit, amiről több különböző forrás is nagyon hasonlókat állít, de nem bizonyítható százszázalékosan?

Nem hiszem. Nem akarunk olyat leírni, amit mi sem tudunk bizonyítani, és nem akarunk sajtó- vagy rágalmazási pereket elveszteni.

Olyasmit fogunk megírni, amiket be is tudunk bizonyítani.

Segíteni fognak ebben azok az oknyomozó újságírók, akiket fel akarnak tenni a kutyapárt országos választási listájára?

Természetesen sokakkal beszélgettünk, beszélgetünk ezzel kapcsolatban. Sok mindenki tud sok mindent Tóth Csabáról Budapesten.

Veheti ezt úgy Tóth Csaba, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hadat üzent neki?

Ez egy kicsit szigorú megfogalmazás, de valóban:

nem gondolom, hogy jó lenne, ha Tóth Csaba továbbra is Zugló országgyűlési képviselője lenne. Amit tudunk ez ellen tenni, azt szívesen megtesszük.

Nem félnek attól, hogy emiatt a közeljövőben el fognak ásni egy-két kutyapártos embert?

Majd mindenkire szerelünk kamerákat, és akkor legalább lesznek jó videóink a történtekről. De azért remélem, nem fog hasonló történni.

Korábban azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy azért sem akarnak részt venni az előválasztási támogatásokban, mert azzal nemcsak a jelöltet magát, hanem közvetetten valamelyik pártot is támogatják, tekintve, hogy a jelölteknek előre nyilatkozniuk kell arról, hogy megválasztásuk esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Nem probléma önöknek így most Hadházy Ákos mellett a Momentumot is támogatni?

A Momentummal van viszonylag sok problémám, sok olyan alkut megkötöttek, amik azért szembemennek azokkal az elvekkel, amiket a ’18-as választáson még hangoztattak.

Viszont pont Hadházy Ákos támogatása a részükről tiszteletre méltó, bátor és helyes: legalább egy szimbolikus ügyben megpróbálnak azért tenni, hogy az ellenzék megtisztuljon a problémásabb részeitől.

Ez az ő részükről is egy olyan döntés volt, amivel összességében nem biztos, hogy jól járnak: látjuk ezeket a DK-Jobbik-összefogásokat, amiket elég nehéz másképp értelmezni, mint hogy ez a Momentum ellen irányul. Ebben elképzelhető, hogy szerepe van Hadházy támogatásának.

Számíthatunk-e még más helyeken is arra, hogy be fognak állni egyes jelöltek mögé?

Jelenleg csak Ákosról volt szó – ebben azért nagyon válogatósak vagyunk. Egyelőre nincs arról szó, hogy mást is támogatnánk.

 NYITÓKÉP: MKKP XII. kerület / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek