+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. október 3. szombat, 15:20
Saját lista, legalább 27 egyéni választókerületi jelölt 2022-ben, utóbbi olyan helyeken, ahol eleve borítékolható az ellenzéki közös jelölt győzelme. Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutyapárt elnöke beszélt erről az Azonnalinak.

Miért csak olyan helyeken indulnak el egyéni jelölttel 2022-ben, ahol biztosnak tűnik az ellenzéki győzelem? Ennyire félnek az ellenzék dorgálásától?

 

Ez a két dolog összeér: mi is ott vagyunk erősebbek, ahol az ellenzék, tehát a nagyvárosokban és a fővárosban. A budapesti belső kerületekben szerintem semmi esélye nem lesz a Fidesznek, még akkor se, ha ötször indulunk el. Ugye minimum 27 helyen el kell indulni ahhoz, hogy országos listát állíthassunk, azaz hogy mindenhol lehessen szavazni ránk. Az egy erkölcsi megfontolás részünkről, hogy nem indulunk együtt az ellenzékkel – ez az ötlet tehát egy megoldás arra, hogy

 

bármennyire is nem túl szimpatikus nekem az ellenzék, azért jobban örülnék, ha ők nyernének, és nem a Fidesz. Nehéz lenne annál rosszabbul kormányozni, mint ahogy azt a Fidesz csinálja.

 

De ez nem az ellenzékkel való megalkuvás? A Fidesz leváltása érdekében akár együtt is indulhatnának, ha a velük szembeni elvi ellenérzést felülírja, hogy olyan helyeken indulnak, ahol eleve biztos, hogy az ellenzék nyer.

 

Ez egy kompromisszum: ezzel teszünk egy gesztust az ellenzék felé, miközben az megmarad, hogy nem szövetkezünk olyan pártokkal, akikről nincs jó véleményünk.

 

A Spirit FM-ben említette, kikkel van elsősorban problémája – Jobbik, DK, MSZP – az ellenzéki pártok közül. Ha netán mégsem lenne közös ellenzéki lista 2022-ben, és ehelyett felállna egy LMP-Momentum közös lista, az sem lenne opció a Kutyapárt számára?

 

Hivatalos pártvéleményt erről nem tudok mondani, mert erről nem beszéltünk még, de tény, hogy nekem sokkal jobb véleményem van az LMP-ről és a Momentumról, mint a többi pártról, igaz, ők nem is voltak még kormányon. A pártban megbeszéltük, hogy külön indulunk, és ennyi.

 

A listaállításért járó állami kampánypénzzel mi a tervük? Ha harminc egyéni választókerületben indul az MKKP, az nagyjából 150 millió forintos támogatás.

 

Ugyanazt, amit legutóbb: a nagyrészét pályázati úton odaadjuk mindenféle projektekre olyan magánszemélyeknek és civil szervezeteknek, akik ebből valami érdemi dolgot akarnak csinálni. Nincs szükségünk iszonyatos pénzre a kampányoláshoz. Meg eleve kicsit szét van csúszva itthon a pártfinanszírozás: kis túlzással a kampány előtti két hét alatt gyakorlatilag annyi pénzt raknak el a pártok, mint előtte három év alatt.

 

Kik lesznek a jelöltek, behozzák-e újra a képbe az MTVA stúdióját is megjárt csirkét?

 

A csirke osztrák állampolgár lett, és őt az osztrák viccpárt lehet, el akarja indítani a bécsi helyhatósági választáson. Végre valami kijut a magyar politikából külföldre, és mi is adunk valamit a nyugat-európai demokráciáknak! A jelöltjeink a szokásos emberek lesznek, akik csinálják ezt a pártot. Annyi ötlet van még pluszban, hogy nem bánnám, ha a lista elején – tehát akiknek talán lehet esélye arra, hogy bejussanak a parlamentbe – lenne pár olyan ember, aki a korrupciófeltárás terén már tett le valamit az asztalra. Konkrét neveket nem tudok mondani, de beszélgetünk ilyen emberekkel.

 

Vagyis olyan emberekre gondolnak, akik korábban nem indultak sehol MKKP-sként?

 

Újságírókra. Olyan emberből van ott már elég, aki felszólal és mond ott dolgokat, aki nagyon jól tudja szidni a Fideszt vagy az ellenzéket: ilyen embert beküldeni oda felesleges. Persze aki jelenleg újságíró, azt nyilván meg se kérdezzük, hiszen függetlennek kell lenniük, és ebbe még véletlenül se akarunk bekavarni. De aki esetleg korábban ilyen helyen dolgozott, és tényleg sokat letett az asztalra, az szerintem

 

hasznos munkát végezne a parlamentben, nézegetné az ilyen-olyan oldalú korrupciót, hiszen képviselőként hozzáfér csomó olyan információhoz és lehetőséghez, amihez amúgy nem.

 

Ki vezeti majd a Kutyapárt listáját?

 

Az első négy helyen én leszek, a többit eldönthetik a többiek.

 

De be is ülne a parlamentbe, vagy egyelőre elvan a XII. kerületi önkormányzattal?

 

Bevallom, én most jól elvagyok itt a kerületben, úgyhogy úgy látom, inkább itt maradnék képviselő.

 

Mi most a realitás: bejut 2022-ben a Kutyapárt a parlamentbe?

 

Persze, 170 százalékkal. Amikor a tavalyi önkormányzati választáson az ellenzék először indult együtt, számomra az egy meglepő fejlemény volt, hogy nem kevesebb, hanem több szavazatot kaptunk. De nem kevéssel, hanem sokkal, itt a XII. kerületben például 13 százalékot. Vagyis az, hogy összefog az ellenzék, az azt jelentheti, hogy ránk többen szavaznának, mint ha amúgy külön indulnának. De majd meglátjuk.

 

FOTÓ: Kovács Gergely krumplit oszt a XII. kerületben / MKKP

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás