Így készül a Kutyapárt 2022-re, az Azonnalinak az első jelöltjüket is bejelentették

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.16. 15:50

Kovács Gergő, a párt társelnöke az Azonnalinak bejelentette: 2022-ben a Hegyvidéken indul majd Fürjes Balázs ellen. Körülbelül 70 körzetben már látják a leendő jelöltjeiket, akiket valamikor ősszel, egyben fognak bejelenteni. Az előválasztás szerintük már bohóckodás, és ha bekerülnek a parlamentbe, időlegesen szakértőknek adhatják át a mandátumukat.

Így készül a Kutyapárt 2022-re, az Azonnalinak az első jelöltjüket is bejelentették

Javában zajlanak az előválasztási bejelentések országszerte a hatpárti – de lehet, hogy hamarosan már hétpárti – ellenzéki szövetség részéről, és egyre több helyen derül fény arra is, hogy az előválasztás győzteseinek kikkel kell szembenézniük a Fidesz-KDNP oldaláról majd a 2022-es országgyűlési választáson.

Mindeközben a 2018-as választásokon – ha a parlamenti helyektől messze is voltak, de – állami támogatást, majd a 2019-es önkormányzati választásokon önkormányzati pozíciókat szerző Magyar Kétfarkú Kutya Pártról jószerivel se hír, se hang. Az utóbbi időben leginkább a Fudan Egyetemről tartott „négy nemes konzultáció” kapcsán lehetett hallani róluk, míg tavaly októberben még azt ígérték, hogy korrupciót feltáró újságírókat fognak rakni a 2022-es választási listájuk élére.

65-70 körzetben már nagyjából látható, kik lesznek a Kutyapárt jelöltjei

Az Azonnali kérdésére, hogy miközben sokan már elkezdték bejelenteni a jelöltjeiket, addig a Kutyapárt mikor akarja nyilvánosságra hozni a névsorát, Kovács Gergő, a párt társelnöke úgy reagált: ősszel terveznek bejelentést tenni, ugyanis addigra áll össze, hogy kik lesznek pontosan a jelöltek, külön-külön bejelentgetni meg szerinte nincs értelme.

Mint azt Kovács elmondta, nagyjából 65-70 körzetben már nagyjából látható, hogy kik lesznek a jelöltjeik 2022-ben (az országos listaállításhoz az exjobbikos Volner János által beterjesztett, és a Fidesz által elfogadott választási törvény módosítása alapján már a 106-ból 71 körzetben szükséges egyéni jelöltet állítani), de sok helyen most még az a kihívás, hogy helyben megteremtsék egyáltalán a pártot:

„Először az a feladat ezeknek az embereknek, hogy kezdjék el szervezni helyben a pártot, csináljanak akciókat, és ezután érdemes dönteni arról, hogy kit érdemes ott jelölni.”

Ahol önkormányzati helyeket szereztek, ott a helyi képviselőket indítják

Azt azonban az Azonnali kérdésére elárulta, hogy logikus, hogy ahol vannak önkormányzati képviselőik, netalán alpolgármesterük, abban a körzetben ők fognak indulni.

Így a hegyvidéki önkormányzatban megválasztott képviselőként dolgozó Kovács Gergő az Azonnalinak hivatalosan bejelentette:

2022-ben ő a XII. kerületet is magába foglaló Budapest 3-as választókerületben fog indulni.

Itt egyébként – a Jobbik támogatásával – a momentumos Hajnal Miklós indul az előválasztáson, aki a helyi illetékességű DK-s háziorvossal és egészségügyi szakpolitikussal, Komáromi Zoltánnal, valamint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom által jelölt, úgyszint helyi nemzetközi politikai szakértővel, Káncz Csabával fogja jelen állás szerint megmérettetni magát. Az előválasztáson győztes jelölt, valamint Kovács Gergő és a többi, előválasztáson részt nem vevő jelölt is majd a fideszes árnyékvárosháza egyik vezetőjével, Fürjes Balázzsal fog megmérkőzni a 2022-es parlamenti választáson.

KOVÁCS GERGŐ MOST MÉG A XII. KERÜLETI NÖVÉNYEKET ÖNTÖZI, FÉL ÉV MÚLVA MÁR KAMPÁNYOLNIA IS KELL. FORRÁS: MKKP BUDAPEST XII. KERÜLET / FACEBOOK 

Nem teljesen biztos a választási részvétele a Kutyapárt másik társelnökének, Döme Zsuzsannának, aki jelenleg a Baranyi Krisztina vezette ferencvárosi önkormányzat kulturális alpolgármestere.

Mint az Azonnalinak elmondta,

egyre valószínűbb, hogy el fog indulni a Ferencvároshoz tartozó Budapest 6-os körzetben egyéni jelöltként, de ez még nem száz százalék.

A fejtörést leginkább az okozza neki, hogy nagyon megszerette az alpolgármesteri munkáját, és egy csomó mindent lehet ott csinálni, amit a parlamentben valószínűleg csak nehezebben lehetne, mint például kitalálni és megvalósítani különböző, az emberek életét jobbá tevő programokat.

Döme mindazonáltal hozzátette: sok tapasztalatot szerzett alpolgármesterként, amit tudna hasznosítani a parlamentben, főleg úgy, hogy az ellenzékkel ellentétben ő jó abban, hogy kitalálja, hogy hatalmi pozícióban mit akar megvalósítani ahelyett, hogy valami ellen állna ki.

Döme mindenesetre egy olyan körzetben indulhat, ahol az előválasztáson nagy verseny várható: itt indul a közös ellenzéki jelöltségért Csordás Anett, aki mellett a 2019-ben a VIII. kerületi polgármestert, Pikó Andrást jelölő C8-on túl felsorakozott már a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Momentum is, de az LMP és Jobbik támogatásával itt indul Demeter Márta, a DK részéről Manhalter Dániel, valamint az újbalos Szikra Mozgalom részéről a Mérce volt főszerkesztője, Jámbor András is. A kormánypárti jelölt 2022-ben a 2019-ben leváltott, majd a fővárosi kormányhivatal élére rakott józsefvárosi fideszes expolgármester, Sára Botond lehet.

Bohóckodás, amit most az ellenzék az előválasztással csinál

A Kétfarkú Kutya Párt korábban úgy nyilatkozott, hogy mivel még nekik is jobb lenne a mostani ellenzéki összefogás, mint a Fidesz, ezért a saját jelöltjeik állításánál figyelni fognak arra, hogy ott induljanak, ahol az ellenzék győzelme biztos, nem veszélyezetve az ellenzék sikeres szereplését. Igaz, ez a Volner-féle módosítással, ami 71 körzetben írja elő az állami kampánytámogatásst jelentő országos listához szükséges jelöltállítást, gyakorlatilag lehetetlenné vált, és kénytelenek lesznek a kutyák ráindulni más körzetekben is a közös ellenzéki jelöltekre.

Az Azonnali felvetését, hogy akkor most azzal próbálnak az ellenzéki összefogásnak kedvezni, hogy az előválasztási kampányba nem zavarnak be a saját jelöltjeik bejelentésével, Kovács Gergő cáfolta. Mindazonáltal a párt társelnökének egyáltalán nem szimpatikus az a visszalépegetési és támogatási hullám, amit jelenleg az ellenzéki oldalon láthatunk. Ahogy elmondta: „Az lett volna a lényeg, hogy a szavazó kiválassza a legnépszerűbb embert, de nem ez fog történni, hanem a pártok közti alkuk fogják meghatározni, hogy ki lesz a közös jelölt.

Ha egy jelölt mögé beáll mondjuk négy párt, akiknek a szavazóit nagyjából össze lehet adni, akkor az az előválasztás nem más, mint bohóckodás.”

DÖME ZSUZSANNA ATTÓL TART, HOGY PARLAMENTI KÉPVISELŐKÉNT NEHEZEBBEN TUDNA MEGVALÓSÍTANI OLYAN PROJEKTEKET, MINT A KIFESTETT, KULTURÁLIS PROJEKTEKET TÁMOGATÓ KONNEKTOR MŰVÉSZETI INKUBÁTORHÁZ. FORRÁS: A KONNEKTOR FOTÓGALÉRIÁJA

Az Azonnali felvetésére, hogy akkor viszont beszállhatnának ők is ebbe a játékba, kinyilvánítva a támogatásukat a nekik szimpatikus (civil) jelöltek felé, a párt társelnöke azzal reagált, hogy ez a hatpárti ellenzék által szabott játékszabályok miatt lenne furcsa.

Ugyanis az előválasztási szabályok értelmében minden jelöltnek (még a civileknek is) előre meg kell mondaniuk, hogy 2022-es megválasztásuk esetén a hat párt közül kinek a frakciójába ülnének be – így viszont bárki támogatása az előválasztáson azt jelentené a kutyák számára, hogy a jelölt által kiválasztott hat párt későbbi frakciójának valamelyikét is támogatják.

Kérdésünkre Kovács azt is elmondta, hogy

a párt nem tervez taktikázni a jelöltállítással az előválasztás eredményétől függően.

Tehát például akármennyire is nem szimpatikus nekik az MSZP-s (és emellett az előválasztáson a Párbeszéd, a DK és a Jobbik által is támogatott) Tóth Csaba, ha ő lesz a közös ellenzéki jelölt a zuglói Budapest 8-as körzetben, nem fognak direkt azért egy erős jelölttel elindulni ott 2022-ben, hogy kiszúrjanak vele.

Szakértőknek adnák át a parlamenti mandátumukat

Mind Kovács Gergő, mind Döme Zsuzsanna azt mondta, hogy a reális cél számukra 2022-ben az, hogy képviseletet szerezzenek a parlamentben. Mint azt Döme hozzátette: „Addig azon kell melózni, hogy mindent megoldjunk az országban, hogy mire odakerülünk, már ne nagyon kelljen csinálnunk semmit.”

Döme ugyanakkor azt is elmondta, hogy a Kutyapártban gondolkodnak azon, hogy ha tényleg bekerülnek, és éppen egy olyan speciális szaktudást igénylő vita folyik a törvényhozásban, amihez nekik nincsen affinitásuk, más Kutyapárt-kompatibilis szakértőnek viszont igen, akkor

időlegesen neki adják át a mandátumukat, és ha ez az ügy lekerül a napirendről, akkor a szakértők visszaadják nekik a képviselői mandátumot.

A jelenlegi ferencvárosi alpolgármester hozzátette: ha ilyet csinálni is fognak majd azért, hogy egy-egy vitába hozzáértők szóljanak bele, nem akarják azt túltolni, mert „alapvetően nem szép dolog másnak odaadni a mandátumot”.

Ezt megoldani a választási törvény alapján most úgy lehet, hogy az érintett képviselő lemond a mandátumáról, a párt megnevezi, ki üljön be a helyére, az új képviselő esküt tesz, majd a szereplést követően lemond ő is, és a párt az előzőleg lemondott képviselőt nevezi meg a helyére – ehhez azonban feltétel, hogy a szakértő is szerepeljen a Kutyapárt 2022-es országos listáján. A kérdés már csak az, hogy kik lesznek azok a szakértők, akik mindezt be is vállalják.

NYITÓKÉP: MKKP-akció 2020 őszén / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek