Elindult a közösségi oldal, amire visszatérhet Donald Trump – gyakorlatilag lemásolták a Twittert

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.02. 12:26

A GETTR névre hallgató platform készítői szerint a cancel culture, a közösségi médiaóriások ellenében és a józan ész, valamint a szólásszabadság védelme mellett jött létre. Maga Trump még nem regisztrált, de a GETTR fejlesztői szeretettel várják.

Elindult a közösségi oldal, amire visszatérhet Donald Trump – gyakorlatilag lemásolták a Twittert

Csütörtökön startolt el a Donald Trump csapata által gründolt új közösségi oldal, a GETTR, amit a „Getting Together” (összejövetel) szlogen inspirált. A platformot egyébként Jason Miller, Trump 2016-os kampányszóvivője hozta létre, de a platform tanácsadói között megtalálható Tim Murtaugh, a 45. amerikai elnök korábbi kommunikációs igazgatója is. Hogy a GETTR-ben magának Donald Trumpnak van-e szerepe, vagy hogy egyáltalán fel fog-e oda regisztrálni, egyelőre még nem tisztázott.

Trump a Kapitólium ostroma óta keresi, hol szólíthatná meg újra követőit

Az mindenesetre bizonyos, hogy a korábbi amerikai elnök egy ideje már keresi azt a megoldást, miként tudna az online térben ismét megszólítani a híveit – tekintettel arra, hogy az elbukott elnökválasztást követő, idén januári kapitólumi ostrom után a Twitter letiltotta, a Facebook pedig két évre lefagyasztotta a fiókját.

Trump a Twitter tiltása miatt közel 88,9 millió követőjétől esett el, akikhez közvetlenül el tudta juttatni a politikai üzeneteit.

Nem véletlen, hogy Trump ennyi követőről nem akart lemondani, ezért egy először új médiafelületként beharangozott blogoldalt is indított „Donald Trump asztaláról” néven, de az az alacsony olvasottsága és a forgalom szinte teljes hiánya okán hamar, az indulást követő 29. napra lapátra került a blog. Még maga Trump is úgy értékelte, hogy az oldal inkább csak kellemetlenségeket okozott neki, és nem is ír azóta bejegyzéseket. Azóta időnként hallani arról, hogy a Trump-csapat keresi azt a platformot, ahova a volt amerikai elnök visszatérhet – ez lehet most a GETTR.

A GETTR a Twitter-felhasználókra hajt

A GETTR egyébként azt hirdeti meg missziójának, hogy

„a cancel culture” ellen küzdjön a józan észt előtérbe helyezve és a szólásszabadságot védve, hogy így szálljon versenybe  más közösségi médiaplatformokkal.

Maga a platform mind küllemében, mind funkcióiban eléggé Twitter-szerű. A bejegyzések keresésekor például a Twitterhez hasonlóan a hashtagek kapnak nagy szerepet, ugyanúgy van bejegyzésenkénti maximális karakterszám (ami a GETTR-en 777, szemben a Twitter 280-as limitjével), a képeken túl lehet videókat is feltölteni – legfeljebb három perc hosszúságban–, és a GETTR-appon dolgozó egyik megszólaló szerint később élő videóbejelentkezéseket is lehet majd rajta bonyolítani.

A GETTR azonban ennél explicitebben is a Twitter-felhasználók átcsábítására játszik: mint az alkalmazás bemutatkozójában szerepel,

a Twitter-fiókok egy az egyben átimportálhatóak a GETTR-be, sőt, még a fiókokhoz tartozó Twitter-követők is importálhatóak, amennyiben azok GETTR-fiókot (is) létrehoznak.

Így fordulhatott elő például az, hogy a GETTR-en még egyetlen bejegyzést sem jegyző, 2022-ben Pennsylvaniában a szenátusi választáson elindulni tervező trumpista republikánus, Sean Parnell úgy rendelkezik már több, mint ötvenezer követővel, hogy csütörtökön, az oldal indulásakor hozta létre a GETTR-fiókját.

A Twitter szóvivője a Politico megkeresésére nem akarta kommentálni a GETTR megjelenését, sem azt, hogy az új médiaplatform elkövet-e a Twitter szerint jogsértést azzal, hogy felhasználóinak engedi a fiókjuk és a követők átmentését az oldalukról. Ez utóbbival kapcsolatban a GETTR sem reagált egyelőre.

A fejlesztők várják nagyon, hogy Trump létrehozza a GETTR-fiókját

Az mindenesetre látszik, hogy a GETTR mind misszióját, mind kialakítását és működését tekintve abszolút alkalmas lenne arra, hogy a „Twitter-diplomácia” kifejezést a nemzetközi politikában még elnökként meghonosító Donald Trump ezen a platformon kezdjen el újra kommunikálni híveivel.

Hogy ezt megteszi-e, jelenleg még nem tudni – mindenesetre a Politicónak megszólaló GETTR-app egyik fejlesztője erről úgy nyilatkozott: „A korábbi elnök meg fogja hozni a döntését, a GETTR itt van és készen fog állni, ha meghozza ezt a döntést – mi örömmel fogadnánk.

Van egy számára fenntartott fiók, ami rá vár, de ezt a döntést neki kell meghoznia”.

A GETTR egyébként egyelőre béta tesztelési fázisban van, a platform hivatalosan július 4-én, az Egyesült Államok függetlenségi napján fog elindulni.

NYITÓKÉP: A GETTR fejlesztői csapatának GETTR-fiókja

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek