Elindult a közösségi oldal, amire visszatérhet Donald Trump – gyakorlatilag lemásolták a Twittert

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.02. 12:26

A GETTR névre hallgató platform készítői szerint a cancel culture, a közösségi médiaóriások ellenében és a józan ész, valamint a szólásszabadság védelme mellett jött létre. Maga Trump még nem regisztrált, de a GETTR fejlesztői szeretettel várják.

Elindult a közösségi oldal, amire visszatérhet Donald Trump – gyakorlatilag lemásolták a Twittert

Csütörtökön startolt el a Donald Trump csapata által gründolt új közösségi oldal, a GETTR, amit a „Getting Together” (összejövetel) szlogen inspirált. A platformot egyébként Jason Miller, Trump 2016-os kampányszóvivője hozta létre, de a platform tanácsadói között megtalálható Tim Murtaugh, a 45. amerikai elnök korábbi kommunikációs igazgatója is. Hogy a GETTR-ben magának Donald Trumpnak van-e szerepe, vagy hogy egyáltalán fel fog-e oda regisztrálni, egyelőre még nem tisztázott.

Trump a Kapitólium ostroma óta keresi, hol szólíthatná meg újra követőit

Az mindenesetre bizonyos, hogy a korábbi amerikai elnök egy ideje már keresi azt a megoldást, miként tudna az online térben ismét megszólítani a híveit – tekintettel arra, hogy az elbukott elnökválasztást követő, idén januári kapitólumi ostrom után a Twitter letiltotta, a Facebook pedig két évre lefagyasztotta a fiókját.

Trump a Twitter tiltása miatt közel 88,9 millió követőjétől esett el, akikhez közvetlenül el tudta juttatni a politikai üzeneteit.

Nem véletlen, hogy Trump ennyi követőről nem akart lemondani, ezért egy először új médiafelületként beharangozott blogoldalt is indított „Donald Trump asztaláról” néven, de az az alacsony olvasottsága és a forgalom szinte teljes hiánya okán hamar, az indulást követő 29. napra lapátra került a blog. Még maga Trump is úgy értékelte, hogy az oldal inkább csak kellemetlenségeket okozott neki, és nem is ír azóta bejegyzéseket. Azóta időnként hallani arról, hogy a Trump-csapat keresi azt a platformot, ahova a volt amerikai elnök visszatérhet – ez lehet most a GETTR.

A GETTR a Twitter-felhasználókra hajt

A GETTR egyébként azt hirdeti meg missziójának, hogy

„a cancel culture” ellen küzdjön a józan észt előtérbe helyezve és a szólásszabadságot védve, hogy így szálljon versenybe  más közösségi médiaplatformokkal.

Maga a platform mind küllemében, mind funkcióiban eléggé Twitter-szerű. A bejegyzések keresésekor például a Twitterhez hasonlóan a hashtagek kapnak nagy szerepet, ugyanúgy van bejegyzésenkénti maximális karakterszám (ami a GETTR-en 777, szemben a Twitter 280-as limitjével), a képeken túl lehet videókat is feltölteni – legfeljebb három perc hosszúságban–, és a GETTR-appon dolgozó egyik megszólaló szerint később élő videóbejelentkezéseket is lehet majd rajta bonyolítani.

Donald Trump egy rajongói oldala már lelkesen hirdeti, hogy még mindig Trump az elnök.
Donald Trump egy rajongói oldala már lelkesen hirdeti, hogy még mindig Trump az elnök. Fotó: TrumpTeam / GETTR

A GETTR azonban ennél explicitebben is a Twitter-felhasználók átcsábítására játszik: mint az alkalmazás bemutatkozójában szerepel,

a Twitter-fiókok egy az egyben átimportálhatóak a GETTR-be, sőt, még a fiókokhoz tartozó Twitter-követők is importálhatóak, amennyiben azok GETTR-fiókot (is) létrehoznak.

Így fordulhatott elő például az, hogy a GETTR-en még egyetlen bejegyzést sem jegyző, 2022-ben Pennsylvaniában a szenátusi választáson elindulni tervező trumpista republikánus, Sean Parnell úgy rendelkezik már több, mint ötvenezer követővel, hogy csütörtökön, az oldal indulásakor hozta létre a GETTR-fiókját.

Sean Parnellnek úgy van több tízezres követőtábora, hogy egy napja regisztrált.
Sean Parnellnek úgy van több tízezres követőtábora, hogy egy napja regisztrált. Fotó: Sean Parnell / GETTR

A Twitter szóvivője a Politico megkeresésére nem akarta kommentálni a GETTR megjelenését, sem azt, hogy az új médiaplatform elkövet-e a Twitter szerint jogsértést azzal, hogy felhasználóinak engedi a fiókjuk és a követők átmentését az oldalukról. Ez utóbbival kapcsolatban a GETTR sem reagált egyelőre.

A fejlesztők várják nagyon, hogy Trump létrehozza a GETTR-fiókját

Az mindenesetre látszik, hogy a GETTR mind misszióját, mind kialakítását és működését tekintve abszolút alkalmas lenne arra, hogy a „Twitter-diplomácia” kifejezést a nemzetközi politikában még elnökként meghonosító Donald Trump ezen a platformon kezdjen el újra kommunikálni híveivel.

Hogy ezt megteszi-e, jelenleg még nem tudni – mindenesetre a Politicónak megszólaló GETTR-app egyik fejlesztője erről úgy nyilatkozott: „A korábbi elnök meg fogja hozni a döntését, a GETTR itt van és készen fog állni, ha meghozza ezt a döntést – mi örömmel fogadnánk.

Van egy számára fenntartott fiók, ami rá vár, de ezt a döntést neki kell meghoznia”.

A GETTR egyébként egyelőre béta tesztelési fázisban van, a platform hivatalosan július 4-én, az Egyesült Államok függetlenségi napján fog elindulni.

NYITÓKÉP: A GETTR fejlesztői csapatának GETTR-fiókja

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek