Trump nemcsak az elnökséget, de a különleges Twitter-jogosultságait is elveszíti

Szerző: Galavits Patrik
2020.11.08. 18:01

A közösségi oldal eddig csak figyelmeztetést fűzött a nyilvánvaló hazugságokat terjesztő tweetekhez, Joe Biden beiktatása után azonban már nem jár ez a védettség.

Trump nemcsak az elnökséget, de a különleges Twitter-jogosultságait is elveszíti
Elveszíti a politikusoknak és más közszereplőknek járó védettséget Twitter-bejegyzéseire Donald Trump, miután januárban leköszön az elnöki pozícióról – írja a Reuters a Twitter egy hivatalos közleményét idézve.

A Twitter többek között nyilvánvaló hazugságokat vagy erőszakra történő uszítást fontos közszereplők esetében úgynevezett „közérdekű” címkével lát el, amellyel arra figyelmeztetik a felhasználókat, hogy adott tweet valóságtartalma vitatott, vagy az abban leírtak a felhasználói szabályokba ütköznek. A keddi elnökválasztás óta Trump szokásához híven rengeteg bejegyzést tett közzé Twitteren, ezek jelentős része pedig az állítólagos csalásokról és a demokraták által „ellopott” választásról szól.

Ezek miatt pedig a Twitter folyamatosan megjegyzéseket fűz a Trump tweetjeihez. Vasárnap délután így nézett ki az amerikai elnök üzenőfala:

„Ezek a feltételek hivatalban lévő politikai vezetők és jelöltek esetén élnek, de civilekre nem vonatkoznak”

– áll a fentebb említett közleményben. A Reuters megkérdezte a Facebookot is, hogy a jövőben pontosan mi várhat Donald Trump fiókjára, ha a Fehér Ház elhagyása után is folytatja kétes igazságtartalmú bejegyzések írását, de a közösségi média nem adott konkrét választ.

A Facebook annyit azért elárult, hogy vannak politikusok a felületükön, akiknek a bejegyzéseit nem ellenőrzik, de „korábbi jelöltek vagy egykor hivatalban lévő vezetőkre ez nem vonatkozik” – ez alapján pedig az ő felületükön sem valószínű, hogy különleges elbírálást kapna Trump.

Mindenesetre nem lenne példátlan, ha akár a Twitter, akár a Facebook egy idő után felfüggesztené, vagy akár törölné is Trump fiókját.

NYITÓKÉP: Donald Trump FOTÓ: Gage Skidmore / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek