+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 7. csütörtök, 12:49
Súlyos következményei lehetnek Trumpra nézve, hogy felhergelte a Kongresszus épülete előtt tüntető tömeget. Bukhatja a szokásosnak mondható kegyelmet is, rengeteg peres eljárás várhat rá, és sok republikánus szenátornak is elege van belőle. Vermes Ádám Amerika-szakértő az Azonnalinak.

Puccskísérletnek tekinthető a Kongresszus szerdai ostroma, mondja az Azonnalinak Vermes Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa, Amerika-szakértő. Az ostrom mögött ugyan nem állt Donald Trump,

 

de felelőssége van abban, hogy az ostromot megelőző tüntetésen felhergelte az embereket

 

azzal, hogy elismételte eddig nem igazolt vádjait az elcsalt elnökválasztásról.

 

Későbbi megszólalásaiból is az derült ki, alapvetően nem ítéli el a rendbontókat, megérti őket, mondja Vermes, a Twitter törölte is egy erről szóló posztját. Addig azért Trump nem ment el, hogy ne szólította volna fel a tiltakozókat arra, hogy menjenek haza, és legyenek békések – ezeket megtette.

 

Azonban mint kiderült, a Nemzeti Gárdát nem az elnök, hanem Mike Pence alelnök mozgósította, aki a törvényhozás feje is, ebbéli minőségében léphetett – erről egyébként vita alakult ki, Pence-nek jogában állt-e ez.

 

Pedig Trump feladata lett volna megvédeni a törvényhozás épületét

 

– mondja Vermes. Képzeljük el például, hogy a tömeg betör nálunk a Parlamentbe, és csak az Országgyűlési Őrség néz szembe a rendbontókkal, a rendőrség nem – valami ilyesmi zajlott le Washingtonban is.

 

Elvileg a Washington DC-ben állomásozó Nemzeti Gárdát csak az elnök mozgósíthatná, de nézőpont kérdése, hogy Trump akadályoztatva volt-e, mert eltűnt, nem volt elérhető, legfeljebb tweetelt hosszú ideig – az Alkotmány nem fogalmaz erről egyértelműen. Arról is volt vita korábban, hogy vajon Pence érvényteleníthet-e elektori szavazatokat, megakadályozandó Biden választási győzelmét.

 

Az is felmerült, hogy vajon most érvénybe léptetik-e az Alkotmány 25. módosítását, így alkalmatlanság miatt leváltva az elnököt, vagy a Képviselőházban a Demokraták benyújtják-e az impeachmentet. Ez utóbbi meg fog történni Vermes szerint, a Demokrata többségű Képviselőházon – megint – átmehet az impeachment. A kérdés az, a Szenátusban megkaphatja-e a szükséges kétharmados támogatást az eljárás – erre van esély, tekintve, hogy

 

sok republikánus szenátornak lett most elege Trumpból,

 

mondja Vermes.

 

Az alkalmatlanságot az alelnök vagy a kabinet többsége mondhatja ki, akár erre is lehet esély Vermes szerint. Így

 

szimbolikus jelentőségű lenne, hogy az elnök nem magától adja át a hatalmat, hanem lemondatják.

 

Sikeres impeachmentre még nem volt példa az amerikai történelemben, Richard Nixon valószínűleg belebukott volna a Watergate-ügy miatt 1973-ban, de lemondott, és az alelnöke, Gerald Ford kegyelmet adott neki. Trump esetében a lemondás eddig is csak elvi opció volt, Pence adhatna neki kegyelmet a következő két hétben. A másik ilyen eljárás pedig elbukott, Bill Clintont a Monica Lewinsky-ügy miatt végül 1999-ben felmentették.

 

Ha Trump átadja a hatalmát, rá is elnöki kegyelem várhat az ellene folyó ügyekben, legalább is ez a hagyomány. De lehet, hogy ezek után Biden nem ad neki kegyelmet, vélekedik a szakértő. A kegyelem ráadásul csak szövetségi ügyekre vonatkozik, tehát az államok szintjén folyó perekre nem, és könnyen elképzelhető, hogy emiatt Demokrata vezetésű államok megindítanák a Trump elleni jogi eljárásokat, ami után

 

évekig járhat majd bíróságokra.

 

Az ostrom rámutat az amerikai társadalom megosztottságára, mondja Vermes, arra, hogy Trumpnak vannak olyan hívei, akik nem riadnak vissza az erőszaktól, és egy ilyen komoly, négy halálos áldozatot követelő zavargástól sem. A Republikánus Párt elitje elhatárolódik ettől, még a trumpista politikusok is. Az más kérdés, hogy a trumpista szavazókban hogy ülepedik le mindez, egy részükben,

 

a keménymagban megerősítéként fog szolgálni, hogy vannak, akik nem hagyják, hogy úgy maradjon a szerintük „elcsalt választás” ügye,

 

és elmennek a végsőkig. Másokat, korábbi republikánus szavazókat pedig el fogja idegeníteni a párttól ez az incidens.

 

NYITÓKÉP: Donald Trump / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás