Bojár Gábor: A haveri kapitalizmus tönkreteszi a vállalkozói szellemet

2021.06.28. 16:59

A Graphisoft alapítója szerint a közbeszerzések növekvő aránya megöli a versenyt, míg a magyar haveri kapitalizmus miatt nem tud fejlődni a magyar gazdaság. Bojár viszont a problémára megoldást is ajánl: cégek helyett az oktatásba kellene fektetni, mert csak így lehet hosszútávon sikeres gazdaságot építeni. Az üzletember beszélt még arról is, hogy milyennek látja az ellenzék esélyeit 2022-ben, és hogy szerinte ki a legjobb miniszterelnök-jelölt.

Bojár Gábor: A haveri kapitalizmus tönkreteszi a vállalkozói szellemet

Kész Zoltán korábbi országgyűlési képviselő podcastja, a Central European Affairsnek volt vendége Bojár Gábor, a Graphisoft szoftverfejlesztő cég alapítója és igazgatóságának elnöke. A még a Kádár-rendszer idején alapított, kis magyar startupból végül multinacionális szoftverfejlesztő céggé kinövő Graphisoft a világ szinte minden pontján értékesíti az építészeti tervező szoftvereit, és jelenleg a világon négy kontinensen összesen tíz leányvállalata működik.

A Forbes szerint 31,4 milliárdos vagyonával a 48. leggazdagabb magyarnak számító Bojárral Kész leginkább a gazdaságról, a kapitalizmusról, illetve a politikáról beszélt – az általános megállapítások és trendek mellett természetesen Magyarországra is kitérve.

A haveri kapitalizmus tönkreteszi a valódi versenyt

Bojár, aki még a Kádár-rendszerben, az 1980-as évek elején alapította a cégét, elmondta, hogy

a Kádár-korszak végén könnyebb volt céget alapítani, mint a rendszerváltás után vagy napjainkban.

A Graphisoft alapítója szerint ugyanis egy cég sikerességét leginkább az határozza meg, hogy mennyire tudja megszólítani a tehetséges embereket, hogy náluk dolgozzanak. Bojár szerint ugyan tőkéhez, piachoz és a technológiához nehéz volt hozzájutni az 1980-as években, viszont „a siker legfontosabb hozzávalójához, a tehetségekhez” jóval könnyebben. Ezzel szemben manapság már nehéz a tehetséget itthon tartani, mert inkább elmegy a valódi Szilícium-völgybe, Kaliforniába – így pedig hiába könnyebb tőkéhez, piachoz, illetve elfogadható technológiához jutni.

„1983-ban minden grapfishoftos dolgozónak volt útlevele, amivel bármikor elhagyhatták az országot”, ami Bojár szerint jó húzóerő volt. Ezenkívül a Graphisoft Parkra sem ingatlanfejlesztésként tekintett, hanem mint a tehetségekbe való beruházásba, hiszen egy ilyen környezetben szívesebben dolgoznak az emberek. 

A BOJÁR GÁBOR ÁLTAL MEGÁLMODOTT, MAJD 1998-BAN MEGÉPÍTETT GRAPHISOFT PARK EGY RÉSZE. A 16 HEKTÁR TERÜLETŰ PARKBAN BÉREL IRODÁT PÉLDÁUL A MICROSOFT IS. FOTÓ: THALER TAMAS / WIKIMEDIA COMMONS.

Bojár elmondta, hogy szerinte a közbeszerzések rosszul hatnak a gazdaságra, mivel egy jól működő gazdasághoz igényes szerzőkre és követelőző ügyfelekre van szükség, azonban a kormány sosem tud követelőző ügyfél lenni.

„A kormány sosincs meggyőződve, hogy a termék, amit vásárol, az jó, csak azzal foglalkozik, hogy jól lehessen adminisztrálni” – választolta Bojár arra a kérdésre, hogy mi a gond a közbeszerzések növekvő trendjével, majd rátérve a magyar helyzetre elmondta, hogy az még ennél is rosszabb, mert

„itthon haveri kapitalizmus van, ami azt jelenti, hogy a győztes már azelőtt megvan, hogy egyáltalán meghirdetnék a közbeszerzést”.

ami miatt valódi vállalkozók nem vesznek részt benne, mivel nincs valódi versenyhelyzet. A versenyhelyzet hiánya pedig szerinte megöli a kapitalizmust is, ami ugyan szerinte nem a legtökéletesebb, megvannak a saját problémái, de még mindig a legjobb gazdasági rendszer.

Cégek helyett az oktatásba kéne fektetnie az államoknak

Bojár szerint már csak azért is problémás a közbeszerzések, illetve a cégeknek juttatott állami támogatások növekedése, mert az tönkreteszi a gazdaságot. Azonban nem amiatt, mert a haveri kapitalizmusban így sokkal drágább, illetve rosszabb minőségű termékek jelennek meg a piacon, hanem mert ezzel

„megölik a vállalkozói szellemet, megölik a versenyszellemet és megölik a tehetségeket, akik nagyszerű dolgokat szeretnének teremteni”.

Szerinte az Egyesült Államok nem azért sikeres ország, mert ott sok tőke van, hanem ennek ellenére – az amerikai siker szerinte a tehetségen és a vállalkozói szellemen múlik, ezért az Európai Unió és a tagállamok hibát követnek el, amikor cégeket támogatnak.

„A világ egyik legnagyobb problémája, hogy túl sok tőke van. Ma sokkal egyszerűbb tőkét szerezni, mint pénzt szerezni az ügyféltől” – véli Bojár, aki szerint

az államnak az adóforintokat az oktatásba kéne fektetni, ami ugyan rövidtávon nem hozza vissza a belefektetett adófizetői pénzeket, de hosszútávon csak minőségi oktatással lehet jó gazdaságot felépíteni

– példaként Finnországot és Szingapúrt említette a magyar vállalkozó.

Bojár szerint nem lesz egyszerű dolga az ellenzéknek 2022-ben

Kész a magyar politikai helyzetről is kérdezte Bojárt, aki elmondta, hogy a „magyar politikai helyzet borzasztó”. Szerinte ennek egyik oka, hogy az emberek nem kritizálják eléggé a politikusokat. 

„Egy jó termékhez egy igényes szerző és egy követelőző ügyfél kell, ami igaz a politikára is: 

a politikusok csak akkor lesznek jó politikusok és csak akkor fognak jól kormányozni, ha az ő ügyfeleik, az adófizetők ezt megkövetelik”

– véli Bojár, aki hozzátette: ezért kritizálja gyakran és hangosan a politikusokat.

A 2022-es magyar országgyűlési választásról, illetve az azt megelőző ellenzéki előválasztásról elmondta, hogy nem lesz egy sétagalopp az ellenzéknek. Szerinte a Fidesz médiatúlsúllyal rendelkezik, de emellett „a Fidesznek nagy hatalma van azon intézmények felett, amiknek függetlennek kéne lenniük, de mégsem azok” – konkrét példaként a közmédiát említette a magyar vállalkozó.

Emiatt az összefogott ellenzéknek nagy kihívás, hogy legyőzze a Fideszt. Bojár szerint változtatni kellene a jelenlegi választási rendszeren, mert ezt a választási rendszert nem a magyar pártrendszerhez igazították – véleménye szerint inkább a korábbi, 2014-es választásokig működő kétfordulós választási rendszer illene jobban a magyar politikához –, de emellett nagy probéma a választókörzetek manipulációja, az ún. gerrymandering, illetve a Nemzeti Választási Iroda irányítása – bár utóbbit szószerint nem nevezte meg.

Szerinte az Orbán-kormány támogatottsága a Fidesz-KDNP populista üzenetei miatt magas, és ahhoz „idő kell, hogy az emberek rájöjjenek, hogy hazudnak nekik.”

Szerinte Dobrev Klára a legjobb miniszterelnök-jelölt, de nem biztos, hogy vele győzne az ellenzék

A magát liberálisnak valló Bojártól Kész azt is megkérdezte, hogy mit szólna ahhoz, ha a körzetében egy jobbikos képviselő nyerné az előválasztáson. Bojár erre elmondta, hogy magát valóban liberálisnak tartja, de emellett szociálisan érzékeny, illetve büszke Magyarország tradícióira és hagyományaira, azaz egy kicsit konzervatívnak is tartja magát.

A liberális Bojár elmondta, hogy nem gond, ha jobbikos nyer a körzetében, mert tiszteletben tartja az előválasztás eredményét,

illetve szerinte ez a Jobbik már nem az a Jobbik, ami pár éve volt. Ugyanakkor szerinte most két egymástól független kérdést kell feltennie mindenkinek: ki a legjobb miniszterelnök-jelölt, és ki az, akinek a legnagyobb esélye van legyőznie Orbánt, és a válasz Bojár szerint nem ugyanaz a két kérdésre.

A HATPÁRTI ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁSBAN RÉSZTVEVŐ PÁRTOK ELNÖKEI, ILLETVE TÁRSELNÖKEI. FOTÓ: DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ / FACEBOOK

„A jelenlegi jelöltek közül szerintem a legjobb miniszterelnök Dobrev Klára lenne, de talán nem neki van a legnagyobb esélye legyőzni Orbánt” – véli Bojár, majd hozzátette, hogy

mivel nem politikai elemző, így nem tud arra választ adni, hogy ki is győzheti le a sorozatban harmadik ciklusát töltő miniszterelnököt. Bojár emiatt támogatja az ellenzék összes miniszterelnök-jelöltjét,

illetve a köztük lévő együttműködést.

Bojár egyébként Késszel azt is megosztotta, hogy mit várna az ellenzéktől, ha kormányra kerülnének: szerinte a legfontosabb, hogy őszinték legyenek, illetve a gazdaság kapcsán teremtsenek valódi versenyhelyzetet. Majd arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy ne csak a következő választásra koncentráljanak, hanem hosszabb távra és az állampolgárok jólétére – emiatt pedig fektessenek többet az oktatásba.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg, amiben többek között kitérnek Bojár nemrég megjelent könyvére, de szóba kerül az is, hogy a magyar vállalkozó mit gondol a kapitalizmusról, és miként definiálja magát politikailag.

NYITÓKÉP: Bojár Gábor / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek