Amerikai elemző: A Fehér Ház bátoríthatná a magyar ellenzéket

2021.03.16. 12:27

Bizonytalan, veszélyes év elé nézhet a Fidesz, miután elhagyta az Európai Néppártot R. Daniel Kelemen, az amerikai Rutgers Egyetem politikai elemzője szerint. Az elemző azt mondja, az európai szélsőjobb egyesítésére Orbánnak sincs esélye.

Amerikai elemző: A Fehér Ház bátoríthatná a magyar ellenzéket

Kész Zoltán volt ellenzéki országgyűlési képviselő podcastjában R. Daniel Kelemen, az amerikai Rutgers Egyetem politikai elemzője Washington Post oldalán nemrég megjelent cikke kapcsán arról beszélt: a Fidesz és az Európai Néppárt szakítása nem volt éppen meglepetés, az időzítés azonban igen.

Kelemen azt a tendenciát is kritizálja, hogy ugyan

Magyarország 2021-ben szerinte egyértelműen autokratikus rezsimként írható le, más politológusok (például Filippov Gábor) mégis „hibrid rezsimként” definiálják a jelenleg létező rendszert.

Kelemen szerint ezek a különböző kifejezések a politológusok mellett különböző nemzetközi civil szervezetektől jönnek, akik a különböző politikai rendszereket osztályozzák (Freedom House, VDem Institute). Az elemző szerint is jobb skálán elképzelni ezeknek a rendszereknek a demokratikus jellegét, mint a demokrácia/diktatúra bináris ellentétpárban.

Ugyanakkor Kelemen szerint fontos a kategorizálás is. A kutató szerint mindegy, hogy a magyar poltitikai rendszert éppenséggel „választásos autokráciának”, „hibrid rezsimnek” vagy „versengő autokráciának” minősítjük a lényeg ugyanaz: a kormánypárt mostanra olyannyira a maga javára alakította át a politikai rendszert, hogy

a magyar ellenzéknek országos választást nyernie így „majdnem lehetetlen”.

Az, hogy az ellenzék esetleg elnyeri Budapest főpolgármesteri címét, ugyanúgy belefér egy ilyen autoriter rezsim logikájába, mint ahogy Isztambulban is sikerült győznie Erdogan ellenzékének – véli Kelemen.

Az elemző szerint ugyan jó taktika a teljes ellenzék egyesítése egy ilyen rendszerben, viszont kételkedik abban, hogy Orbán Viktor valaha is győzni hagyná ellenzékét. Emlékeztetett, mostanra az olyan, hagyományosan független intézmények, mint a Nemzeti Választási Bizottság is kormányzati befolyás alá kerültek. Ő arra számít, hogy 2022 tavaszáig még számos olyan kormányzati lépést láthatunk majd, ami az ellenzék lehetőségeit szűkíti: akár a teljes médiakontrollon, akár a választási bizottságon és más intézményeken keresztül.

„Nehezen tartom hihetőnek, hogy Orbán most szépen elereszti majd magát, ha azt nézzük, mekkora központosított hatalmat épített ki, és hogy mi minden forog kockán” – mondta erről.

Kelemen hangsúlyozta, egyáltalán nem tartaná helyesnek, ha az amerikai, vagy bármely más külföldi kormány tanácsokat osztogatna a magyar politikának a választások előtt. Arra a kérdésre azonban, mit mondana Joe Biden elnöknek, ha tanácsokat kérne tőle a magyar helyzettel kapcsolatban 2022 előtt úgy válaszolt: a legfontosabb az lenne, hogy a washingtoni a kormány a „szabad és igazságos” választási procedúra érdekében szólaljon fel, és vesse latba befolyását. Ezenkívül szerinte

„bátorító szavak” is beleférnének a Fehér Ház részéről a magyar ellenzék felé,

amelyek a poltikai sokszínűség, pluralizmus értékét hangsúlyozzák.

Szerinte egyenesen kell beszélni arról is, milyen Orbán rendszere, ebben a kérdésben pedig nem lehet „udvariaskodni” úgy, ahogy azt az EU vezetői teszik. Szerinte ki kell mondani, hogy a magyar választások például nem igazságosak, Orbán pedig egy autokrata. A távolság az Egyesült Államok vezetőinek megengedheti, hogy világosabban és így keményebben is fogalmazhassanak, mint például az Európai Bizottság – tette hozzá.

Arról is volt szó, hogy az elemző szerint a Fidesz néppárti távozása után sem valószínű hogy egy „nagy, nacionalista, szélsőjobbos” frakció alakuljon az Európai Parlamentben.

„Hála istennek az európai szélsőjobb egyesítése nagyon nehéz feladat”, és így Orbánnak sem sikerülhet, mondja Kelemen.

Az elemző szerint inkább valószínű, hogy a lengyel kormánypárthoz csatlakozik majd a Fidesz a Konzervatívok és Reformerek frakciójába.

Orbán távozása Kelemen szerint egyben Merkel lassú távozásáról is szól.

Angela Merkel volt ugyanis Orbán „legnagyobb védelmezője” eddig, de most – kifejezetten a helyi választási szuperév elején – Németországban megerősödtek a Zöldek, így ez a jótékony védelem egyszerűen eltűnhet, vagy legalábbis megváltozhat a CDU/CSU gyengülésével és változásával.

A teljes interjú angol nyelven alább is meghallgatható:

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor Jeruzsálemben / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek