+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. március 16. kedd, 12:27
Bizonytalan, veszélyes év elé nézhet a Fidesz, miután elhagyta az Európai Néppártot R. Daniel Kelemen, az amerikai Rutgers Egyetem politikai elemzője szerint. Az elemző azt mondja, az európai szélsőjobb egyesítésére Orbánnak sincs esélye.

Kész Zoltán volt ellenzéki országgyűlési képviselő podcastjában R. Daniel Kelemen, az amerikai Rutgers Egyetem politikai elemzője Washington Post oldalán nemrég megjelent cikke kapcsán arról beszélt: a Fidesz és az Európai Néppárt szakítása nem volt éppen meglepetés, az időzítés azonban igen.

 

Kelemen azt a tendenciát is kritizálja, hogy ugyan

 

Magyarország 2021-ben szerinte egyértelműen autokratikus rezsimként írható le, más politológusok (például Filippov Gábor) mégis „hibrid rezsimként” definiálják a jelenleg létező rendszert.

 

Kelemen szerint ezek a különböző kifejezések a politológusok mellett különböző nemzetközi civil szervezetektől jönnek, akik a különböző politikai rendszereket osztályozzák (Freedom House, VDem Institute). Az elemző szerint is jobb skálán elképzelni ezeknek a rendszereknek a demokratikus jellegét, mint a demokrácia/diktatúra bináris ellentétpárban.

 

Ugyanakkor Kelemen szerint fontos a kategorizálás is. A kutató szerint mindegy, hogy a magyar poltitikai rendszert éppenséggel „választásos autokráciának”, „hibrid rezsimnek” vagy „versengő autokráciának” minősítjük a lényeg ugyanaz: a kormánypárt mostanra olyannyira a maga javára alakította át a politikai rendszert, hogy

 

a magyar ellenzéknek országos választást nyernie így „majdnem lehetetlen”.

 

Az, hogy az ellenzék esetleg elnyeri Budapest főpolgármesteri címét, ugyanúgy belefér egy ilyen autoriter rezsim logikájába, mint ahogy Isztambulban is sikerült győznie Erdogan ellenzékének – véli Kelemen.

 

Az elemző szerint ugyan jó taktika a teljes ellenzék egyesítése egy ilyen rendszerben, viszont kételkedik abban, hogy Orbán Viktor valaha is győzni hagyná ellenzékét. Emlékeztetett, mostanra az olyan, hagyományosan független intézmények, mint a Nemzeti Választási Bizottság is kormányzati befolyás alá kerültek. Ő arra számít, hogy 2022 tavaszáig még számos olyan kormányzati lépést láthatunk majd, ami az ellenzék lehetőségeit szűkíti: akár a teljes médiakontrollon, akár a választási bizottságon és más intézményeken keresztül.

 

„Nehezen tartom hihetőnek, hogy Orbán most szépen elereszti majd magát, ha azt nézzük, mekkora központosított hatalmat épített ki, és hogy mi minden forog kockán” – mondta erről.

 

Kelemen hangsúlyozta, egyáltalán nem tartaná helyesnek, ha az amerikai, vagy bármely más külföldi kormány tanácsokat osztogatna a magyar politikának a választások előtt. Arra a kérdésre azonban, mit mondana Joe Biden elnöknek, ha tanácsokat kérne tőle a magyar helyzettel kapcsolatban 2022 előtt úgy válaszolt: a legfontosabb az lenne, hogy a washingtoni a kormány a „szabad és igazságos” választási procedúra érdekében szólaljon fel, és vesse latba befolyását. Ezenkívül szerinte

 

„bátorító szavak” is beleférnének a Fehér Ház részéről a magyar ellenzék felé,

 

amelyek a poltikai sokszínűség, pluralizmus értékét hangsúlyozzák.

 

Szerinte egyenesen kell beszélni arról is, milyen Orbán rendszere, ebben a kérdésben pedig nem lehet „udvariaskodni” úgy, ahogy azt az EU vezetői teszik. Szerinte ki kell mondani, hogy a magyar választások például nem igazságosak, Orbán pedig egy autokrata. A távolság az Egyesült Államok vezetőinek megengedheti, hogy világosabban és így keményebben is fogalmazhassanak, mint például az Európai Bizottság – tette hozzá.

 

Arról is volt szó, hogy az elemző szerint a Fidesz néppárti távozása után sem valószínű hogy egy „nagy, nacionalista, szélsőjobbos” frakció alakuljon az Európai Parlamentben.

 

„Hála istennek az európai szélsőjobb egyesítése nagyon nehéz feladat”, és így Orbánnak sem sikerülhet, mondja Kelemen.

 

Az elemző szerint inkább valószínű, hogy a lengyel kormánypárthoz csatlakozik majd a Fidesz a Konzervatívok és Reformerek frakciójába.

 

Orbán távozása Kelemen szerint egyben Merkel lassú távozásáról is szól.

 

Angela Merkel volt ugyanis Orbán „legnagyobb védelmezője” eddig, de most – kifejezetten a helyi választási szuperév elején – Németországban megerősödtek a Zöldek, így ez a jótékony védelem egyszerűen eltűnhet, vagy legalábbis megváltozhat a CDU/CSU gyengülésével és változásával.

 

A teljes interjú angol nyelven alább is meghallgatható:

 

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor Jeruzsálemben / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás