Megkezdődött Szvjatlana Cihanouszkaja férjének pere Belaruszban

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.25. 09:07

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 év börtönt is kaphat.

Megkezdődött Szvjatlana Cihanouszkaja férjének pere Belaruszban

Miközben csütörtökön az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács egy sor szankció bevezetéséről döntött az Alekszandr Lukasenka vezette Belarusszal szemben (többek között a kőolaj- és dohánytermékek kereskedelmének korlátozásáról, a katonai felhasználására is alkalmas technológiák eladásának tilalmáról egyes személyeknek, vagy az Európai Beruházási Bank belarusz állami projektekkel kapcsolatos kifizetéseinek felfüggesztéséről), aközben Belaruszban sem állt le az élet.

Csütörtökön ugyanis megkezdődött – mások mellett – Szergej Cihanouszki pere is Belaruszban, az ország déli részén található Gomel városában.

A névhasonlóság nem véletlen: Szergej annak a Szvjatlana Cihanouszkajának a férje, aki a tavalyi belarusz elnökválasztáson Lukasenka ellenzékének vezető elnökjelöltje lett, majd az elcsalt elnökválasztást követően Litvániába menekült, és azóta sem tért vissza Belaruszba.

Szvjatlana Cihanouszkaja azt követően döntött arról, hogy elindul a 2020-as elnökválasztáson, hogy férje, a népszerű ellenzéki blogger Szergej indulását ellehetetlenítették, és őt a belarusz hatóságok 2020. május végén letartóztatták: a vád ellene zavargások előkészítése és „a közrend súlyos megsértése” volt.

A bírósági eljárás a nyilvánosságtól elzártan folyik, így külföldi diplomaták, megfigyelők és újságírók sem mehetnek be

– ezt a tárgyalást élőben követni szándékozó uniós, nagy-britanniai és Egyesült Államok-beli diplomatákat is magába foglaló delegáció a saját bőrén is megtapasztalhatta csütörtökön.

Szergej mellett öt másik politikai fogoly pere is megkezdődött: köztük van például Igor Losik, aki a Szabad Európa Rádió népszerű bloggere volt, valamint az úgyszint ellenzéki politikus Nikolai Statkevich is, akit a 2010-es elnökválasztás után már egyszer öt évre bebörtönöztek (uniós nyomásra engedték ki 2015-ben), és 2020-ban ismét indulni akart.

A maximálisan kiszabható büntetés Szergej esetében 15 év letöltendő börtönbüntetés lenne:

Szvjatlana Cihanouszkaja a Politicónak nyilatkozva azt mondta, arra számít, férjét ennyi évre is fogják elítélni.

A becslések szerint egyébként ma több, mint ötszáz politikai fogoly van Belaruszban.

NYITÓKÉP: Szergej Cihanouszkaja szónokol a 2020-as elnökválasztási kampányban, még a letartóztatása előtt. Forrás: Tut.by

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek