Mit jelent a gyakorlatban, hogy egy párt egy másik párt jelöltjét támogatja az előválasztáson?

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.22. 16:15

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Megpróbáltuk megtudni.

Mit jelent a gyakorlatban, hogy egy párt egy másik párt jelöltjét támogatja az előválasztáson?

Nem múlik úgy el nap, hogy a hatpárti ellenzék (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP) valamely pártja ne állna be egy másik párt jelöltje mögé, akár annak árán is, hogy a saját korábban bejelentett jelöltjüket visszahívják. És akkor még nem is beszéltünk az előválasztásba úgyszint becsatlakozott, Pálinkás József-féle Új Világ Néppártról, aminek jelöltjei javára is várhatóak még visszalépések.

Mindez persze azzal is jár, hogy a gyakorlatilag követhetetlenné váló alkuk tengere önti el a híradásokat, ami nem feltétlen lehet szimpatikus azoknak, akik arra számítottak, hogy az előválasztás arról fog szólni, hogy mindenki minden körzetben állít jelöltet, és majd szépen bárki kimazsolázhatja a neki tetsző mazsoladarabot a jelöltek sokaságából. Az viszont tény, hogy a hírek addig is az előválasztásról szólnak, azaz az ellenzék újból tud tematizálni.

A visszalépegetések mellett pro és kontra

Van, aki szerint ez nem probléma, mert a 106 egyéni választókörzet döntő többségében úgyis lesz valamiféle szorosabb verseny, és amúgy is teljesen racionális, hogy a pártok – annak függvényében, hogy hol érzik magukat esélyesnek – megfontolják, hogy hova csoportosítják a véges erőforrásaikat. Ezt mondja az ellenzéket az előválasztás megszervezésében és lebonyolításában segítő civil szervezet, a Civil Választási Bizottság vezetője, Magyar György.

„Az lett volna a lényeg, hogy a szavazó kiválassza a legnépszerűbb embert, de nem ez fog történni, hanem a pártok közti alkuk fogják meghatározni, hogy ki lesz a közös jelölt. Ha egy jelölt mögé beáll mondjuk négy párt, akiknek a szavazóit nagyjából össze lehet adni, akkor az az előválasztás nem más, mint bohóckodás” – ezt már Kovács Gergő, az előválasztáson és az ellenzéki összefogásban részt nem vevő Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke és hegyvidéki önkormányzati képviselője mondta az Azonnalinak, aki egyúttal be is jelentette, hogy a 2022-es választáson a Hegyvidékhez tartozó Budapest 3-as számú választókerületben fog elindulni.

De tényleg igaza van Kovácsnak? És egyáltalán mit jelent konkrétan az ellenzéki pártok számára, hogy beállnak valaki mögé? Megkérdeztük!

Az aktivisták valószínűleg más pártok jelöltjeinek kampányolhatnak majd

„Egy jelölt támogatásával a jelölt természetesen »megkapja« a támogató szervezet logóját. Emellett a Momentum valószínűleg aktivista segítséget fog tudni nyújtani a támogatott jelölteknek, de ez általában már a helyi erőforrásoktól függ” – írta megkeresésünkre a párt sajtóosztálya.

Hasonlóan van ezzel a Jobbik is, ami érdeklődésünkre megírta, hogy ahol támogatják más szervezetek jelöltjeit az előválasztáson, „ott természetesen hozzájárulunk a logónk használatához a kampányanyagaik esetében, hiszen így tudjuk jelezni a jobbikos szimpatizánsoknak, hogy ki az általunk támogatott személy abban a körzetben.” Mint a Jobbik hozzátette: az mindig egyedi megbeszélés eredménye, hogy van-e szükség helyi aktivisták segítségére, ugyanakkor szóróanyagokat semmiképp nem fognak gyártani más pártok jelöltjeinek.

Nem volt ilyen készséges a válaszadással a többi párt: az LMP-től korábban még annyit tudtunk meg, hogy azon túl, hogy a más pártok jelöltjei használhatják majd az LMP-logót, a helyi alapszervezeteik is be fognak segíteni a támogatott jelölteknek az előválasztási kampányban (de hogy ez konkrétan mit fog jelenteni a gyakorlatban, mostani megkeresésünkre nem részletezték), azaz ők nem csak a logójukat adják.

A Párbeszéd pedig csak ennyit válaszolt: „Amint azt az ellenzéki pártszövetség korábban közleményben rögzítette: július 26-a után kezdődik meg az előválasztási jelöltek hivatalos bejelentkezési folyamata. Bővebb tájékoztatással akkor tudunk szolgálni, ha végleges lesz a névsor.”

A DK és az MSZP egyáltalán nem válaszolt a megkeresésünkre.

Fognak-e a pártok erős emberei más pártjelölteknek kampányolni?

Ennek megfelelően végsősoron csak a Momentum és a Jobbik válaszolt arra a kérdésünkre, hogy lehet-e számítani arra, hogy az előválasztási kampányban a párt vezető politikusai megtámogassák a más párt jelöltjét.

Mint az a Momentum válaszában szerepel: „Természetesen olyan is van/lesz, hogy vezető politikus megy és kampányol egy támogatott jelöltnek – ahogyan például Karácsony Gergely és Szabó Tímea is jöttek Orosz Annát támogatni.”

A Jobbik ennyire konkrétan nem jelentette ki, hogy a vezető politikusai is kampányolni fognak a más pártok jelöltjeinek. Mint írták, ez egyedi megbeszélés tárgyát fogja majd képezni, és ha lesz ilyen esemény, „arról a nyilvánosságot természetesen értesíteni fogjuk”.

NYITÓKÉP: Dobrev Klára / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként, régi motoros azonnalis újságíró, 2018 júniusától tagja a szerkesztőségnek. Ha nem éppen cikket ír (és nincs járvány), nagy eséllyel egy metálkoncerten tombolja ki magából a hazai közélet fáradalmait.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek