Újabb 16 körzetben kötött előválasztási megállapodást a DK, az MSZP és a Párbeszéd

2021.06.15. 15:56

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Újabb 16 körzetben kötött előválasztási megállapodást a DK, az MSZP és a Párbeszéd

Még június 5-én kötött 6 körzetben választási megállapodást az MSZP, a Párbeszéd és a DK, aminek értelmében 3 budapesti körzetben visszalépteti jelöltjeit az előválasztáson közösen induló MSZP és Párbeszéd a DK jelöltje számára, ahogyan a Gyurcsány Ferenc vezette DK is ugyanígy tett 3 budapesti körzetben.

10 nappal az első megállapodás után ismét megállapodott a három párt,

ezúttal 16 körzetben lépnek vissza egymás jelöltjei számára.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint az MSZP és a Párbeszéd a DK jelöltjeit fogja támogatni az előválasztáson:

+ Békés megye 3-as;

+ Fejér megye 3-as;

+ Fejér megye 5-ös; 

+ Heves megye 2-es; 

+ Somogy megye 1-es; 

+ Somogy megye 2-es;

+ Veszprém megye 2-es;

+ és Zala megye 3-as választókerületében.

Míg a DK az alábbi nyolc körzetben lép vissza a szocialista-zöld pártszövetség jelöltje számára:

+ Budapest 10-es;

+ Borsod-Abaúj-Zemplén 6-os;

+ Győr-Moson-Sopron megye 3-as;

+ Hajdú-Bihar 5-ös;

+ Heves megye 3;

+ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2-es;

+ Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös;

+ Zala megye 2-es választókerületében.

A mostani megállapodás értelmében a DK javára olyan körzetekben lépett vissza az MSZP és a Párbeszéd, amik alapvetően billegő körzetnek számítanak,

azaz a 2022-es parlamenti választáson akár mandátumot is szerezhet az adott körzetben az összefogott hatpárti ellenzék jelöltje.

Ezzel szemben a DK egy biztos ellenzéki körzetben (Budapest 10, ahol 2018-ban a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea győzött), négy billegő (Borsod-Abaúj-Zemplén 6, Hajdú-Bihar 5, Heves 3, Szabolcs-Szatmár-Bereg 2) és három szinte biztosan kormánypárti sikert előrevetítő körzetben (Győr-Moson Sopron 3, Szabolcs-Szatmár-Bereg 5, Zala 2) lépett vissza az MSZP-P jelöltjei számára.

A sajtóközlemény szerint a megállapodást a pártok részéről Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke írta alá.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek