Rendőrautóval vittek egy férfit a rendőrök ATM-hez Romániában, hogy az lefizethesse őket

2021.06.21. 20:03

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában. A korrupcióellenes ügyészség egy tucat rendőrt gyanúsít, de a kenőpénznek történelmi hagyománya is van keleti szomszédunknál.

Rendőrautóval vittek egy férfit a rendőrök ATM-hez Romániában, hogy az lefizethesse őket

Keleti szomszédunkról alkotott sztereotípiánk közé tartozik, hogy a románok és a román állam rendkívül korrupt, kenőpénzzel kvázi bármit meg lehet oldani.

Hétfőn az egyik bukaresti napilap, az Adevărul furcsa eseményről számolt be: eszerint az észak-kelet romániai Botoșani megyében

egy férfit rendőrök vittek el egy közeli bank ATM-hez, és ott „biztosították a helyszínt”, hogy készpénzt vehessen ki, amivel lefizetheti őket.

Mi történt?

Némileg bővebben számolt be az esetről a helyi sajtó. Az történt, hogy a román közlekedési rendőrök megállítottak egy férfit, aki megszegte a KRESZ-t. Mivel nem volt nála készpénz, csak bankkártya, ezért a rendőrök felajánlották neki: elviszik a legközelebbi ATM-hez, ahol majd kifizeti őket, és az ügy el van felejtve. Így is cselekedtek: a férfit rendőrautóval bevitték a megyeszékhelyre, Botoșani városába, ahol az készpénzt vett fel, azzal pedig lefizette a rendőröket.

Észak-kelet Romániában nem ez az első furcsa korrupciós eset: egy másik alkalommal a közlekedési rendőrség emberei szintén megállítottak egy férfit, aki szabálytalanul előzött, valamint meghaladta a megengedett sebességet is. Ennél sem volt készpénz, sőt bankkártya sem. Ezért a rendőrök cserébe anyagi javakat kaptak: a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint

a férfi még aznap este felkereste a rendőrőrsöt, és 50-60 lej (3500-4200 forint) értékben adományozott különböző tejterméket (sajtot és túrót) a rendőröknek, hogy azok ne büntessék meg.

A megyei közlekedési rendőröket máskor is megszédítette a kenőpénz: egy alkalommal a 70 km/órás megengedett sebésségű zónán belül megállítottak egy 107 km/órával közlekedő autót. Miután az egyik rendőr elkezdte kitölteni a jegyzőkönyvet, a sofőr 100 lejt (7200 forint) adott oda, mire

a rendőr abbahagyta a jegyzőkönyv kitöltését, eltépte, majd felgyújtotta azt.

A sofőrök megelégelték a korrupt rendőröket

A történet 2020 telén vett abszurd fordulatot. A román korrupcióellenes ügyészség (DNA)

azt követően kezdett vizsgálódni a megyében, hogy több autóvezető feljelentést tett.

Összesen 16 közlekedési rendőrt és egy tisztet gyanúsítanak: a DNA szerint 2020 júniusa és novembere között a fenti személyek 100 lejtől 500 lejig (7 200 forinttól 35 ezer forintig) fogadtak el kenőpénzt, sőt még természeti javakig is eljutottak, és így (a már említett sajtos és túrós lefizetés) több tucat korrupciós ügyben érintettek. Még idén június elején tartott házkutatást a DNA a közlekedési rendőrség őrsén, és 8 rendőrt előzetesen őrizetbe vettek, míg a többit rendőrhatósági felügyelet alá helyezték. Az ügyet jelenleg is vizsálják román korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészei.

BOTOȘANI KÖRÜLBELÜL EGYETLEN UTCÁNYI, EZEN A TÉREN VÉGZŐDŐ TÖRTÉNELMI VÁROSKÖZPONTJA. FOTÓ: WIKIPEDIA

A korrupció Romániában

A Transparency International jelentése szerint Románia Magyaroszággal, Dél-Afrikával, Tunéziával, Bulgáriával és Jamaikával holtversenyben a 69. legkorruptabb államnak számítanak, mivel a korrupciós indexük ugyanakkora.

 A kenőpénznek a román kifejezése a legkifejezőbb erre a cselekvésre: a „șpagă”. Szó szerinti magyar megfelelője nincs,

mivel nemcsak pénzben lehet șpagăt adni, hanem különböző juttatások, javak formájában is – amint a fenti sajtos történet is mutatja.

A kisebb korrupciós ügyek mindennapos történetnek számítanak az országban. A kenőpénz hagyománya nem újkeletű: már a 18. században, amikor az akkori román fejedelemségek török függésben voltak, a kijelölt görög származású fejedelmek szó szerint megvásárolták a román fejedelemségek trónját.

A BUKAREST BELVÁROSÁBAN TALÁLHATÓ STAVROPOLEOS GÖRÖG TEMPLOM, AMIT AZ EGYIK GÖRÖG SZÁRMAZÁSÚ FEJEDELEM ÉPÍTTETETT. FOTÓ: AZONNALI-MONTÁZS A FLICK-RŐL ÉS ANTAL RÓBERT-ISTVÁN / AZONNALI.

Pár éves uralkodásuk alatt pedig kisajtolták az állami gazdálkodás pénzeit.

Ekkor honosodott meg a különböző funkciók adásvétele, sőt a román kenőpénz szó (a șpagă vagy a török baksis) is ekkor terjedt el.

Ez az örökség azóta is él: az 1945-89 közötti kommunista, állami tervgazdálkodás során a tulajdonuktól megfosztott állampolgárok az állami tulajdon ellopásában, a fusizásban, a hivatalos utak, ügymenet megkerülésében láttak a saját túlélésükhöz a kiutat. Ez a gyakorlat pedig 1989 után is megmaradt és azóta is virágzik.

NYITÓKÉP: A Botoșani megyei közlekedési rendőr éppen helyszínel egy balesetet követően. Atentie Politia Botosani / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek