A mező közepén fizetett 3000 euró kenőpénzt egy román férfi, most visszakéri azt

2021.05.11. 11:55

Nemcsak háromezer eurót, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő. Most felmondana az önkormányzatnál, ám előtte visszakéri a már kifizetett kenőpénzt.

A mező közepén fizetett 3000 euró kenőpénzt egy román férfi, most visszakéri azt

Különös hír jelent meg a napokban országos román portálokon és a kolozsvári Transindexen. Eszerint a Románia délnyugati csücskében található Gorj megyében – az oltyánok által lakott Olténia egyik megyéje – az egyik faluban

az önkormányzat alkalmazásában álló személy kérvényt nyújtott be a polgármesteri hivatalhoz, amelyben visszakéri az évek során a polgármesternek fizetett kenőpénzeket.

Mi történt?

Irinel Cotojman (a kérvény benyújtója) Albeni község polgármesterétől, Ionuț Stantól kézzel írt kérvényében azt kéri, hogy

a 2018-as alkalmazása óta fizetett különböző kenőpénzeket adják vissza neki.

A kenőpénznek a román kifejezése a legmegfelelőbb erre: a „șpagă”. Szó szerinti magyar megfelelője nincs, mivel nemcsak pénzben lehet spágát adni, hanem különböző juttatások, javak formájában is. Irinel Cotojmant ugyanis 2018-ban a polgármesteri hivatal alkalmazta mint helyi orvosi asszisztenst.

A KÉRVÉNY. FOTÓ: ADEVĂRUL

A férfi saját bevallása szerint az alábbiakat fizette ki a polgármesternek:

+ 3 ezer eurót (azaz 1 millió 70 ezer forintot) azért, hogy 2018. november 6-án felvegyék a helyi önkormányzathoz orvosi asszisztensnek;

+ 1 000 lejt (73 ezer forintot) és 20 liter fehérbort 2019. február 2-án adott át;

+ 500 lejt (36 ezer forintot) azért kellett adnia, hogy a polgármester aláírja a koronavírus kezelésekért járó bónuszjuttatásokat, ugyanis a román kormány a koronavírus-járvány alatt elrendelte az orvosi és a kisegítő személyzet részére az alapfizetésük mellett az alapösszeg 55 és 85 százaléka közötti kiegészítését;

+ a polgármester belátására bízza azon összeg visszafizetését, amely azért járna neki, mert 6 hónapot a polgármester magánbirtokán, a zsilvásárhelyi villájában dolgozott.

„Ezen alkalommal tájékoztatom önt, hogy a hivatalos pozícióról a pénz visszaszerzése után azonnal lemondok” – zárta kérvényét a panaszos. Ugyanakkor Cotojman nemcsak kérést nyújtott be a polgármesteri hivatalhoz, hanem megtette a megfelelő intézkedéseket is: büntetőjogi feljelentést tett a polgármester ellen és a közösségi oldalakat megtöltötte olyan tartalmakkal, ahol a polgármester beismeri, hogy kenőpénzt fogadott el.

A POLGÁRMESTER BEVALLJA, HOGY VALÓBAN FOGADOTT EL KENŐPÉNZT.

Pénzátvétel a mező közepén, kőművesmunka a polgármester birtokán

A Pro TV országos hírtévének Cotojman elmondta, hogy „a 3 000 eurót az út szélén, engem félreállítva vette át. Akkor azt is mondta, hogy amíg ő polgármester lesz, nyugodjak meg, nem lesz semmi bajom”. Kicsit bővebben beszélt az ügyről a Pandurul helyi lapnak: „Amikor leadtam a jelentkezésem az iratcsomóval, a polgármester mindenféle kertelés nélkül kijelentette:

bármilyen jegyet is érek el a versenyvizsgán nem fog számítani, ha valami összeggel nem támogatom meg azt.

Kérdeztem, mennyi kellene, ő azt válaszolta, hogy majd közölni fogja.

Később értem küldte egyik beosztottját, aki közölte: a főnök 3 ezer eurót szeretne.

Akkor nem volt ennyi pénzem, ezért kölcsönt vettem fel.”

A villában való munkáról azt mesélte el az országos tévének, hogy a polgármesteri hivatal több munkatársa kőműves munkát végzett – mivel akkor építette a polgármester a városi villáját –, ám az egészet a polgármesteri hivatal jelenléti ívében vezették mint hivatali tevékenységet. A Pro TV szerint a falu lakossága megosztott a kérdésben. Az egyik megszólaltatott helybéli a polgármester védelmére kelt: „Ha ez valóban igaz, akkor hivatalosan kell eljárni, nem kiteregetni a sajtóba az egészet. Vagy önkormányzati alkalmazott vagy vagy pedig építőtelepi munkás.”

Mások viszont arról beszéltek, hogy a polgármesternek már több problémája adódott a nem megfelelő viselkedése miatt: például évekkel korábban egy szexuális zaklatási botrányba keveredett, miután egy helyi doktornő azzal vádolta meg a polgármestert, hogy molesztálta őt. Ezért később fel is jelentette a polgármestert, azonban az ügyről jelenleg többet nem tudni.

A korrupció Romániában

A Transparency International jelentése szerint Románia Magyaroszággal, Dél-Afrikával, Tunéziával, Bulgáriával és Jamaikával holtversenyben a 69. legkorruptabb államnak számítanak, mivel a korrupciós indexük ugyanakkora.

A fentebb ismertetett kisebb korrupciós ügyek mindennapos történetnek számítanak az országban. A kenőpénz hagyománya nem újkeletű: már a 18. században, amikor az akkori román fejedelemségek török függésben voltak, a kijelölt görög származású fejedelmek szó szerint megvásárolták a román fejedelemségek trónját. Pár éves uralkodásuk alatt pedig kisajtolták az állami gazdálkodás pénzeit.

Ekkor honosodott meg a különböző funkciók adásvétele, sőt a román kenőpénz szó (a șpagă vagy a török baksis) is ekkor terjedt el.

Ez az örökség azóta is él: az 1945-89 közötti kommunista, állami tervgazdálkodás során a tulajdonuktól megfosztott állampolgárok az állami tulajdon ellopásában, a fusizásban, a hivatalos utak, ügymenet megkerülésében láttak a saját túlélésükhöz a kiutat. Ez a gyakorlat pedig 1989 után is megmaradt és azóta is virágzik.

NYITÓKÉP: A község polgármestere, Silviu Ionuț Stan (baloldalt) kampányol. Fotó: Silviu Ionuț Stan / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek