+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. május 11. kedd, 11:55
Nemcsak háromezer eurót, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő. Most felmondana az önkormányzatnál, ám előtte visszakéri a már kifizetett kenőpénzt.

Különös hír jelent meg a napokban országos román portálokon és a kolozsvári Transindexen. Eszerint a Románia délnyugati csücskében található Gorj megyében – az oltyánok által lakott Olténia egyik megyéje – az egyik faluban

 

az önkormányzat alkalmazásában álló személy kérvényt nyújtott be a polgármesteri hivatalhoz, amelyben visszakéri az évek során a polgármesternek fizetett kenőpénzeket.

 

 

Mi történt?

 

Irinel Cotojman (a kérvény benyújtója) Albeni község polgármesterétől, Ionuț Stantól kézzel írt kérvényében azt kéri, hogy

 

a 2018-as alkalmazása óta fizetett különböző kenőpénzeket adják vissza neki.

 

A kenőpénznek a román kifejezése a legmegfelelőbb erre: a „șpagă”. Szó szerinti magyar megfelelője nincs, mivel nemcsak pénzben lehet spágát adni, hanem különböző juttatások, javak formájában is. Irinel Cotojmant ugyanis 2018-ban a polgármesteri hivatal alkalmazta mint helyi orvosi asszisztenst.

 

A KÉRVÉNY. FOTÓ: ADEVĂRUL

 

A férfi saját bevallása szerint az alábbiakat fizette ki a polgármesternek:

 

+ 3 ezer eurót (azaz 1 millió 70 ezer forintot) azért, hogy 2018. november 6-án felvegyék a helyi önkormányzathoz orvosi asszisztensnek;

 

+ 1 000 lejt (73 ezer forintot) és 20 liter fehérbort 2019. február 2-án adott át;

 

+ 500 lejt (36 ezer forintot) azért kellett adnia, hogy a polgármester aláírja a koronavírus kezelésekért járó bónuszjuttatásokat, ugyanis a román kormány a koronavírus-járvány alatt elrendelte az orvosi és a kisegítő személyzet részére az alapfizetésük mellett az alapösszeg 55 és 85 százaléka közötti kiegészítését;

 

+ a polgármester belátására bízza azon összeg visszafizetését, amely azért járna neki, mert 6 hónapot a polgármester magánbirtokán, a zsilvásárhelyi villájában dolgozott.

 

„Ezen alkalommal tájékoztatom önt, hogy a hivatalos pozícióról a pénz visszaszerzése után azonnal lemondok” – zárta kérvényét a panaszos. Ugyanakkor Cotojman nemcsak kérést nyújtott be a polgármesteri hivatalhoz, hanem megtette a megfelelő intézkedéseket is: büntetőjogi feljelentést tett a polgármester ellen és a közösségi oldalakat megtöltötte olyan tartalmakkal, ahol a polgármester beismeri, hogy kenőpénzt fogadott el.

 

A POLGÁRMESTER BEVALLJA, HOGY VALÓBAN FOGADOTT EL KENŐPÉNZT.

 

Pénzátvétel a mező közepén, kőművesmunka a polgármester birtokán

 

A Pro TV országos hírtévének Cotojman elmondta, hogy „a 3 000 eurót az út szélén, engem félreállítva vette át. Akkor azt is mondta, hogy amíg ő polgármester lesz, nyugodjak meg, nem lesz semmi bajom”. Kicsit bővebben beszélt az ügyről a Pandurul helyi lapnak: „Amikor leadtam a jelentkezésem az iratcsomóval, a polgármester mindenféle kertelés nélkül kijelentette:

 

bármilyen jegyet is érek el a versenyvizsgán nem fog számítani, ha valami összeggel nem támogatom meg azt.

 

Kérdeztem, mennyi kellene, ő azt válaszolta, hogy majd közölni fogja.

 

Később értem küldte egyik beosztottját, aki közölte: a főnök 3 ezer eurót szeretne.

 

Akkor nem volt ennyi pénzem, ezért kölcsönt vettem fel.”

 

A villában való munkáról azt mesélte el az országos tévének, hogy a polgármesteri hivatal több munkatársa kőműves munkát végzett – mivel akkor építette a polgármester a városi villáját –, ám az egészet a polgármesteri hivatal jelenléti ívében vezették mint hivatali tevékenységet. A Pro TV szerint a falu lakossága megosztott a kérdésben. Az egyik megszólaltatott helybéli a polgármester védelmére kelt: „Ha ez valóban igaz, akkor hivatalosan kell eljárni, nem kiteregetni a sajtóba az egészet. Vagy önkormányzati alkalmazott vagy vagy pedig építőtelepi munkás.”

 

Mások viszont arról beszéltek, hogy a polgármesternek már több problémája adódott a nem megfelelő viselkedése miatt: például évekkel korábban egy szexuális zaklatási botrányba keveredett, miután egy helyi doktornő azzal vádolta meg a polgármestert, hogy molesztálta őt. Ezért később fel is jelentette a polgármestert, azonban az ügyről jelenleg többet nem tudni.

 

A korrupció Romániában

 

A Transparency International jelentése szerint Románia Magyaroszággal, Dél-Afrikával, Tunéziával, Bulgáriával és Jamaikával holtversenyben a 69. legkorruptabb államnak számítanak, mivel a korrupciós indexük ugyanakkora.

 

A fentebb ismertetett kisebb korrupciós ügyek mindennapos történetnek számítanak az országban. A kenőpénz hagyománya nem újkeletű: már a 18. században, amikor az akkori román fejedelemségek török függésben voltak, a kijelölt görög származású fejedelmek szó szerint megvásárolták a román fejedelemségek trónját. Pár éves uralkodásuk alatt pedig kisajtolták az állami gazdálkodás pénzeit.

 

Ekkor honosodott meg a különböző funkciók adásvétele, sőt a román kenőpénz szó (a șpagă vagy a török baksis) is ekkor terjedt el.

 

Ez az örökség azóta is él: az 1945-89 közötti kommunista, állami tervgazdálkodás során a tulajdonuktól megfosztott állampolgárok az állami tulajdon ellopásában, a fusizásban, a hivatalos utak, ügymenet megkerülésében láttak a saját túlélésükhöz a kiutat. Ez a gyakorlat pedig 1989 után is megmaradt és azóta is virágzik.

 

NYITÓKÉP: A község polgármestere, Silviu Ionuț Stan (baloldalt) kampányol. Fotó: Silviu Ionuț Stan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás