Kenőpénzzel vehetett részt a román szocdemek volt elnöke Trump beiktatási díszvacsoráján

2021.05.17. 18:55

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene. Eszerint román üzletemberek kenőpénzével utazott ki Amerikába, hogy Donald Trump elnöki beiktatásán lobbizzon.

Kenőpénzzel vehetett részt a román szocdemek volt elnöke Trump beiktatási díszvacsoráján

Mint arról az Azonnali is beszámolt: a román posztkommunista-nacionalista PSD 2019 óta börtönbüntetését töltő volt pártelnöke, Liviu Dragnea marad a börtönben.

A volt pártelnök hiába próbálkozott azzal, hogy előzetesen szabadon engedjék, miután börtönbüntetése kétharmadát már letöltötte. Ugyanakkor

Dragneara rájár a rúd: hétfőn a román korrupcióellenes ügyészség ismételten vádat emelt ellene,

amiért a vád szerint 2017 januárjában akkori házelnökként visszaélt a hatalmával.

De mi is történt?

A vádirat szerint Liviu Dragnea román üzletemberektől

400 ezer dollár (vagyis 116,1 millió forint) összegű kenőpénzt kapott saját maga és a PSD részére.

A vád szerint Dragnea azért kapott pénzt az üzletemberektől, hogy politikai befolyását felhasználva elintézze, hogy a védelmi iparban álló érdekeik ne sérüljenek. Dragnea akkor épp a PSD elnöki pozíciója mellett a román parlament házelnöki posztját is betöltötte, és a de facto általa irányított kormány felett befolyása is volt.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádirata szerint ebből a kenőpénzből fizették Sorin Grindeanu akkori szocdem miniszterelnökkel közös útjukat az Egyesült Államokba, ahol részt vettek Trump beiktatási ceremóniáján is.

Ugyanakkor Dragneaék az üzletemberektől kapott összeget nemcsak az utazásra költötték, hanem a Digi24 értesülései szerint

ő és az akkori miniszterelnök a román üzletemberektől szerzett pénzzel fizették be magukat Trump beiktatása előtti díszvacsorájára, mivel nem voltak hivatalosak arra.

Az eseményről fotó is készült, amelyet a korábbi PSD elnök büszkén meg is osztott a közösségi oldalain.

A HÍRES FOTÓ: LIVIU DRAGNEA ÉPPEN LEKEZEL DONALD TRUMP FRISSEN MEGVÁLASZTOTT AMERIKAI ELNÖKKEL. FOTÓ: LIVIU DRAGNEA / FACEBOOK

A DNA Dragnea mellett – akit befolyással való üzérkedés és hatalommal való visszaéléssel vádolnak – még három meg nem nevezett üzletember ellen emelt vádat, akik kenőpénzt adhattak Dragneanak. De rajtuk kívül még Dimitrescu Gheorghet, Florin Iordache volt igazságügyi miniszter tanácsadóját is Dragnea kapcsán vádolják korrupcióval.

A vád szerint Dimitrescu Gheorghe 100 000 dollár körüli összeget (28,9 millió forint) fizethetett ki Dragneanak,

aki cserébe elintézte, hogy Dimitrescut nevezzék ki konzulnak a németországi Bonnban.

Viszont amint felmerült a neve Dragnea újabb korrupciós dossziéjában, a román külügyminisztérium vissza is hívta diplomáciai szolgálatáról idén januárban.

LIVIU DRAGNEA MÉG SZABADLÁBON VIZSGÁLJA A TERMÉST. FOTÓ: LIVIU DRAGNEA / FACEBOOK

De ki is ez a Dragnea?

Liviu Dragnea a Bukaresttől délnyugatra található Teleorman megyéből származik. Politikai pályafutását még Băsescu Demokrata Pártjában kezdte (1994-2001). Dragnea aztán – miután megszerezte a Bukaresttől délnyugatra fekvő, Románia egyik legszegényebb megyéjének tartott Teleorman megye önkormányzatának vezetését – átigazolt a PSD-be, és 2012-ig a párt helyi bárója lett.

Dragnea csak 2012 után lett országos jelentőségű politikus, amikor az akkor még PSD-elnök Victor Ponta kormányában a regionális fejlesztési minisztériumot vezette, azonban Ponta lemondása után 2015-ben a párt elnöke is ő lett.

A korrupcióellenes ügyészség nem kímélte Dragneát a PSD kormányzása alatt. Szinte nem volt olyan hét, hogy a korrupciós ügyeiről ne írt volna a sajtó: Dragnea a de facto általa irányított kormányban (a 2016-os győztes választások után ő nem lehetett miniszterelnök, mivel éppen folyt ellene a büntetőeljárás) a Brüsszelből hazahozott Viorica Dăncilă-t tette meg miniszterelnöknek, akivel még azt is megcsináltatta, hogy egy éjszaka leple alatt meghozott sürgősségi rendeletben módosítsák a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartási szabályokat, hogy bizonyos ügyei ne minősüljenek bűncselekménynek.

Azonban 2019. május 27-én, az Európai Parlamenti választások másnapján Bukarestben letartóztatták,

majd a rahovai börtönbe szállították. Letöltendő börtönbüntetésre egy még Teleorman megyei tanácselnöksége alatt elkövetett bűncselekménye miatt ítélték, azóta is börtönben van.

NYITÓKÉP: Liviu Dragnea / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek