+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. május 17. hétfő, 18:55
A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene. Eszerint román üzletemberek kenőpénzével utazott ki Amerikába, hogy Donald Trump elnöki beiktatásán lobbizzon.

Mint arról az Azonnali is beszámolt: a román posztkommunista-nacionalista PSD 2019 óta börtönbüntetését töltő volt pártelnöke, Liviu Dragnea marad a börtönben.

 

A volt pártelnök hiába próbálkozott azzal, hogy előzetesen szabadon engedjék, miután börtönbüntetése kétharmadát már letöltötte. Ugyanakkor

 

Dragneara rájár a rúd: hétfőn a román korrupcióellenes ügyészség ismételten vádat emelt ellene,

 

amiért a vád szerint 2017 januárjában akkori házelnökként visszaélt a hatalmával.

 

De mi is történt?

 

A vádirat szerint Liviu Dragnea román üzletemberektől

 

400 ezer dollár (vagyis 116,1 millió forint) összegű kenőpénzt kapott saját maga és a PSD részére.

 

A vád szerint Dragnea azért kapott pénzt az üzletemberektől, hogy politikai befolyását felhasználva elintézze, hogy a védelmi iparban álló érdekeik ne sérüljenek. Dragnea akkor épp a PSD elnöki pozíciója mellett a román parlament házelnöki posztját is betöltötte, és a de facto általa irányított kormány felett befolyása is volt.

 

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádirata szerint ebből a kenőpénzből fizették Sorin Grindeanu akkori szocdem miniszterelnökkel közös útjukat az Egyesült Államokba, ahol részt vettek Trump beiktatási ceremóniáján is.

 

Ugyanakkor Dragneaék az üzletemberektől kapott összeget nemcsak az utazásra költötték, hanem a Digi24 értesülései szerint

 

ő és az akkori miniszterelnök a román üzletemberektől szerzett pénzzel fizették be magukat Trump beiktatása előtti díszvacsorájára, mivel nem voltak hivatalosak arra.

 

Az eseményről fotó is készült, amelyet a korábbi PSD elnök büszkén meg is osztott a közösségi oldalain.

 

A HÍRES FOTÓ: LIVIU DRAGNEA ÉPPEN LEKEZEL DONALD TRUMP FRISSEN MEGVÁLASZTOTT AMERIKAI ELNÖKKEL. FOTÓ: LIVIU DRAGNEA / FACEBOOK

 

A DNA Dragnea mellett – akit befolyással való üzérkedés és hatalommal való visszaéléssel vádolnak – még három meg nem nevezett üzletember ellen emelt vádat, akik kenőpénzt adhattak Dragneanak. De rajtuk kívül még Dimitrescu Gheorghet, Florin Iordache volt igazságügyi miniszter tanácsadóját is Dragnea kapcsán vádolják korrupcióval.

 

A vád szerint Dimitrescu Gheorghe 100 000 dollár körüli összeget (28,9 millió forint) fizethetett ki Dragneanak,

 

aki cserébe elintézte, hogy Dimitrescut nevezzék ki konzulnak a németországi Bonnban.

 

Viszont amint felmerült a neve Dragnea újabb korrupciós dossziéjában, a román külügyminisztérium vissza is hívta diplomáciai szolgálatáról idén januárban.

 

LIVIU DRAGNEA MÉG SZABADLÁBON VIZSGÁLJA A TERMÉST. FOTÓ: LIVIU DRAGNEA / FACEBOOK

 

De ki is ez a Dragnea?

 

Liviu Dragnea a Bukaresttől délnyugatra található Teleorman megyéből származik. Politikai pályafutását még Băsescu Demokrata Pártjában kezdte (1994-2001). Dragnea aztán – miután megszerezte a Bukaresttől délnyugatra fekvő, Románia egyik legszegényebb megyéjének tartott Teleorman megye önkormányzatának vezetését – átigazolt a PSD-be, és 2012-ig a párt helyi bárója lett.

 

 

Dragnea csak 2012 után lett országos jelentőségű politikus, amikor az akkor még PSD-elnök Victor Ponta kormányában a regionális fejlesztési minisztériumot vezette, azonban Ponta lemondása után 2015-ben a párt elnöke is ő lett.

 

A korrupcióellenes ügyészség nem kímélte Dragneát a PSD kormányzása alatt. Szinte nem volt olyan hét, hogy a korrupciós ügyeiről ne írt volna a sajtó: Dragnea a de facto általa irányított kormányban (a 2016-os győztes választások után ő nem lehetett miniszterelnök, mivel éppen folyt ellene a büntetőeljárás) a Brüsszelből hazahozott Viorica Dăncilă-t tette meg miniszterelnöknek, akivel még azt is megcsináltatta, hogy egy éjszaka leple alatt meghozott sürgősségi rendeletben módosítsák a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartási szabályokat, hogy bizonyos ügyei ne minősüljenek bűncselekménynek.

 

Azonban 2019. május 27-én, az Európai Parlamenti választások másnapján Bukarestben letartóztatták,

 

majd a rahovai börtönbe szállították. Letöltendő börtönbüntetésre egy még Teleorman megyei tanácselnöksége alatt elkövetett bűncselekménye miatt ítélték, azóta is börtönben van.

 

NYITÓKÉP: Liviu Dragnea / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás