Ungár Pétert támogatja a Jobbik a szombathelyi előválasztáson

2021.06.11. 14:51

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

Ungár Pétert támogatja a Jobbik a szombathelyi előválasztáson

Az előválasztáson annak kell győznie, aki majd a legnagyobb eséllyel áll helyt a Fidesz jelöltjével szemben. Ha pedig Ungár Péter nyer, az nem csak a kormányváltáshoz visz közelebb, de a szombathelyieknek egy helytartó helyett végre valódi képviselőjük lesz a Parlamentben” – ezzel az ajánlószöveggel jelentette be Jakab Péter, a Jobbik elnöke, hogy

a Jobbik az LMP országos elnökségének titkárát, Ungár Pétert támogatja a Szombathely székhelyű Vas megye 1-es választókörzetben.

A körzetben jelenleg két jelölt venne részt az előválasztáson: az LMP Ungár Pétert (egyben az Azonnali többségi tulajdonosát – a szerk.) jelöli, míg a DK Czeglédy Csaba ügyvédet. Korábban szó volt arról is, hogy az exjobbikos Bana Tibor is a körzetben indul, de ő végül a Körmend székhelyű Vas megye 3-as választókörzetben méretteti meg magát.

A körzet egyébként billegő körzetnek számít, ugyanis 2014-ben és 2018-ban is Hende Csaba, korábbi honvédelmi miniszter győzött: 2014-ben a szavazatok 44,95 százalékát, míg 2018-ban a szavazatok 49,92 százalékát szerezte meg.

Így bárki is nyeri meg az előválasztást, kemény kampány várható a 2022-es országgyűlési választásokon is.

Szombathelyen egyébként a kampány már javában zajlik: Ungár Péter már 2020 októberében elindította a kampányát, bár ez akkor még leginkább a körzet fideszes országgyűlési képviselője, Hende Csaba, és az azóta másik körzetben induló Bana Tibor ellen szólt. Ungár posztjában azzal vádolta meg Banát és Hendét, hogy csak fontoskodóan pózolnak ahelyett, hogy valódi munkát végeznének. Ungár posztjára nem várt helyről jött a válasz: a Jobbikot szintén otthagyó Varga-Damm Andrea fizetett Facebook-hirdetésben bohócozta le az LMP titkárát, bár mint azt az Azonnalinak elmondta, ez nem Ungár személye ellen szól, hanem ezzel kívánta felhívni a figyelmet, hogy ne negatív kampánnyal próbálják egymást legyűrni az ellenzéki jelöltek.

A körzetben legutóbb 2021 májusában készült felmérés, ahol fej-fej mellett állt Czeglédy és Ungár. Ugyanakkor 

a Závecz kutatása szerint Ungárnak nagyobb esélye lenne mandátumot szerezni 2022-ben,

mivel a szavazók – ugyan hibahatáron belül, 3 százalékpontos különbséggel – többsége inkább szavazna Ungárra, mint Hendére. Czeglédy esetén jelenleg a választók ugyanakkora arányban szavaznának a körzet fideszes országgyűlési képviselőjére, Hendére és rá.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Ungár Péter / Facebook

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez (köztudottan) sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek