+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. június 11. péntek, 14:51
Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

Az előválasztáson annak kell győznie, aki majd a legnagyobb eséllyel áll helyt a Fidesz jelöltjével szemben. Ha pedig Ungár Péter nyer, az nem csak a kormányváltáshoz visz közelebb, de a szombathelyieknek egy helytartó helyett végre valódi képviselőjük lesz a Parlamentben” – ezzel az ajánlószöveggel jelentette be Jakab Péter, a Jobbik elnöke, hogy

 

a Jobbik az LMP országos elnökségének titkárát, Ungár Pétert támogatja a Szombathely székhelyű Vas megye 1-es választókörzetben.

 

 

A körzetben jelenleg két jelölt venne részt az előválasztáson: az LMP Ungár Pétert (egyben az Azonnali többségi tulajdonosát – a szerk.) jelöli, míg a DK Czeglédy Csaba ügyvédet. Korábban szó volt arról is, hogy az exjobbikos Bana Tibor is a körzetben indul, de ő végül a Körmend székhelyű Vas megye 3-as választókörzetben méretteti meg magát.

 

A körzet egyébként billegő körzetnek számít, ugyanis 2014-ben és 2018-ban is Hende Csaba, korábbi honvédelmi miniszter győzött: 2014-ben a szavazatok 44,95 százalékát, míg 2018-ban a szavazatok 49,92 százalékát szerezte meg.

 

Így bárki is nyeri meg az előválasztást, kemény kampány várható a 2022-es országgyűlési választásokon is.

 

Szombathelyen egyébként a kampány már javában zajlik: Ungár Péter már 2020 októberében elindította a kampányát, bár ez akkor még leginkább a körzet fideszes országgyűlési képviselője, Hende Csaba, és az azóta másik körzetben induló Bana Tibor ellen szólt. Ungár posztjában azzal vádolta meg Banát és Hendét, hogy csak fontoskodóan pózolnak ahelyett, hogy valódi munkát végeznének. Ungár posztjára nem várt helyről jött a válasz: a Jobbikot szintén otthagyó Varga-Damm Andrea fizetett Facebook-hirdetésben bohócozta le az LMP titkárát, bár mint azt az Azonnalinak elmondta, ez nem Ungár személye ellen szól, hanem ezzel kívánta felhívni a figyelmet, hogy ne negatív kampánnyal próbálják egymást legyűrni az ellenzéki jelöltek.

 

A körzetben legutóbb 2021 májusában készült felmérés, ahol fej-fej mellett állt Czeglédy és Ungár. Ugyanakkor 

 

a Závecz kutatása szerint Ungárnak nagyobb esélye lenne mandátumot szerezni 2022-ben,

 

mivel a szavazók – ugyan hibahatáron belül, 3 százalékpontos különbséggel – többsége inkább szavazna Ungárra, mint Hendére. Czeglédy esetén jelenleg a választók ugyanakkora arányban szavaznának a körzet fideszes országgyűlési képviselőjére, Hendére és rá.

 

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

 

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

 

NYITÓKÉP: Ungár Péter / Facebook

 

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez (köztudottan) sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás