Kiakadtak az oroszok az ukránok EB-mezén

2021.06.07. 12:18

Az EB-n résztvevő korábbi posztszovjet ország mezére rákerült Ukrajna térképe, méghozzá az oroszok által megszállt Krímmel és Donbasszal együtt. Az oroszok szerint ez provokáció.

Kiakadtak az oroszok az ukránok EB-mezén

Június 11-én, pénteken indul a 2020-as Európa Bajnokság, amit a kínai koronavírus-járvány miatt 2020 helyett idén rendeznek meg. A kupasorozaton 24 ország vesz részt, és összesen 11 országban – köztük Magyarországon és a cikk kapcsán releváns Oroszországban is – rendeznek majd meccseket.

Mivel a labdarúgótorna a héten kezdődik meg, ezért a csapatok az elmúlt hetekben mutatták be az új szereléseiket, illetve hirdették ki a csapatok tagjait is – például Magyarország keretébe sérülés miatt nem került be a legértékesebb magyar labdarúgó, Szoboszlai Dominik, ami miatt Orbán Viktor miniszterelnök is igencsak szomorú lett.

Azonban az ukránok és az oroszok nem a keretekkel kapcsolatosan kerültek be a hírekbe, hanem azzal, hogy

az ukránok mezén szerepel az országuk térképe is, méghozzá az oroszok által 2014-ben megszállt Krím-félszigettel és a jelenleg orosz szeparatisták által ellenőrzött Donyeck-medencével együtt.

A mezek így néznek ki:

Emiatt óriási diplomáciai botrány kerekedett: ugyan

az ukránok azzal védekeznek, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA engedélyezte a mezeket, de az oroszok a mez dizájnját provokációnak tartják,

mondván: Krím lakói a 2014-es népszavazáson kimondták, hogy az Orosz Föderációhoz akarnak tartozni. Noha Oroszországon kívül nem sok állam fogadja el a népszavazás eredményét, és az Európai Unió is részben a félsziget annektálása miatt vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben.

A mezeket még vasárnap mutatták be, és az Ukrán Labdarúgó szövetség vezetője, Andrij Pavelko Facebook-posztjában azt írta, hogy a mezre azért került fel Ukrajna határának a sziluettje, mert ez „erőt ad a játékosoknak, akik Ukrajna egészéért fognak harcolni”. Ezenkívül a csapat szlogenje a „Glory to Ukraine”, amit először még az 1917-21 közötti ukrán függetlenségi háborúban használtak, de a 2014-es majdani forradalom alatt használt a nyugatbarát ellenzéki tüntetők is gyakran kiabálták ezt, sőt, 2018-tól kezdve az ukrán hadseregnek és a rendőrségnek is ez a hivatalos szlogenje. Az ukrán válogatott mezeire még 2018-ban került fel először a szlogen.

Az orosz külügy a mezeket provokációnak tartja, ezért arra kérte az UEFA-t, hogy azonnal cselekedjenek az ügy kapcsán,

mivel az ukránok Krímet a mezen saját magukhoz csatolták, amivel „a lehetetlenség illúzióját” hozták létre.

Ezenkívül szerinte a szlogen túl nacionalista, és úgy vélik, hogy az a náci időszakot idézi.

A két csapat a csoportkörök során biztos nem fog találkozni egymással, hiszen az oroszok a B csoportban vannak Dániával, Finnországgal és Belgiummal, míg az ukránok a C csoportban Ausztria, Hollandia és Észak-Macedónia társaságában. A csoportokból a két legtöbb pontot szerző csapat jut tovább, illetve a 6 csoportból a három legjobb harmadik helyezett is bekerül az egyenes kieséses szakaszba, így

elméletben akár találkozhatna is a két csapat a tornán.

Az első mérkőzést június 11-én rendezik meg, míg a döntőre július 11-én kerül majd sor Londonban.

A két ország közötti kapcsolatok Krím annektálása óta elég feszültek: legutóbb áprilisban több héten keresztül orosz katonák sorakoztak az ukrán-orosz határon, ami miatt az ukrán vezetőséget aggodalom töltötte el. A két ország és a konfliktus okairől bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

NYITÓKÉP: Andrij Pavelko / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek