Már az ukrán elnök is az ukrán EB-mez védelmére kelt

2021.06.09. 12:08

Egyre nagyobb diplomáciai bonyodalmat okoz az ukrán válogatott EB-meze: az oroszok hivatalosan is panaszt nyújtottak be az UEFA-nál, amiért a mezen úgy szerepel Ukrajna térképe, hogy az tartalmazza a Krím-félszigetet is.

Már az ukrán elnök is az ukrán EB-mez védelmére kelt

Hivatalos panaszt nyújtott be az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA) az ukrán válogatott meze miatt. 

Az oroszok a panaszban azt írják, hogy

az ukrán válogatott mezei politikai motívumokat is tartalmaznak, amit az UEFA szabályzatai nem engednek.

Mint korábban beszámoltunk róla, az oroszokat az zavarja, hogy az ukrán válogatott mezeire felkerült az ország sziluettje, ami tartalmazza az oroszok által 2014-ben annektált Krím-félszigetet, illetve a jelenleg orosz szeparatisták által ellenőrzött Donyeck-medencét is. 

A nagyobb probléma a Krím-félsziget hovatartozásával van, amit mindkét ország saját magáénak tart. 

Az ukránok szerint az oroszok 2014-ben jogtalanul annektálták a területet, míg a hivatalos orosz álláspont szerint 2014-ben a Krím-félsziget lakói egy legális népszavazáson döntöttek arról, hogy az Orosz Föderáció részei akarnak lenni – igaz, a népszavazás eredményét nem sok ország fogadja el, az Európai Unió is részben Krím annektálása miatt vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az oroszok ezenkívül bírálják az ukrán válogatott mezre került szlogenjét is, ami az oroszok szerint még az ukrajnai nácikhoz vezethető vissza. A mezre ugyanis az a szöveg került fel, hogy „Dicsőséget Ukrajának, dicsőséget a hősöknek!”, amit még legelőször az 1917-21 közötti ukrán függetlenségi háborúban használtak, de a 2014-es majdani forradalom alatt is ezt kiabálták a nyugatbarát ellenzéki tüntetők. A mondat 2018-tól kezdve az ukrán hadsereg és rendőrség hivatalos szlogenjévé vált, ahogy az ukrán nemzeti tizenegy mezeire is ekkor került fel először az írás.

Az Európa Bajnokság június 11-i elindulása előtt három nappal ezért

hivatalos panaszt nyújtottak be az oroszok, amiben arra kérik az UEFA-t, hogy vizsgálja ki az ügyet és ne engedélyezze a mezek használatát ezekkel a szimbólumokkal.

Az UEFA a BBC-nek eljuttatott közleményében korábban még úgy fogalmazott, hogy a mezt elfogadták, méghozzá a „vonatkozó felszerelési előírásoknak megfelelően”. Ugyanakkor nem tudni, hogy most a hivatalos panasz után mit fog reagálni az UEFA, hiszen az Európai Labdarúgó-szövetség mindig is figyelt arra, hogy ilyen jellegű politikai üzeneteket ne fogalmazzanak meg a csapatok a meccseken. Ugyanakkor az ukrán álláspont mellett szólhat az, hogy az ENSZ többsége még mai napig Ukrajna részének tartja a Krím-félszigetet.

A mez miatt az orosz külügy még hétfőn adott ki sajtóközleményt, amiben az ukránok mezét politikai provokációnak tartották. A mezek egyébként így néznek ki:

Azonban kedden nem várt helyről érkezett a válasz: a tévésztárból lett ukrán elnök, Vologyimir Zelenszkij Instagram-oldalán pózolt a mezzel, ami mellé azt írta: „A mez ilyen formájában egyértelműen különleges, tudja, hogyan kell megdöbbenteni az embereket. Több fontos szimbólumot is tartalmaz, ami egyesíti az ukránokat Luhanszktól Ungvárig, Csernyihivtől Szevasztopolig.

A mi országunk egy és oszthatatlan. Krím Ukrajna része”

– zárta rövid posztját az ukrán elnök.

Szerdán újabb képet töltött fel a közösségi médiájára az elnök, ahol már a mezt viselve azt írja, várja az EB pénteki rajtját, bár azt nem tette hozzá, hogy a korábbi aranylabdás ukrán focilegenda, Andrij Sevcsenko által irányított ukrán válogatott először csak június 13-án lép pályára Hollandia ellen.

A 2020-as Európa Bajnokságot a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották, és az első mérkőzést június 11-én rendezik. Az ukrán és az orosz válogatott nem szerepel egy csoportban, ugyanakkor kisebb-nagyobb szerencsével akár össze is találkozhat a két csapat a kieséses szakaszban, bár ehhez nagyon sok mindennek kell egyszerre teljesülnie.

A két ország közötti kapcsolatok Krím annektálása óta elég feszültek: legutóbb áprilisban több héten keresztül orosz katonák sorakoztak az ukrán-orosz határon, amely a fegyveres harcok kiújulásával fenyegetett. A két országról és a közöttük levő konfliktusról, illetve Zelenszkij elnökségéről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

NYITÓKÉP: Vologyimir Zelenszkij / Instagram

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek