+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. május 17. hétfő, 11:16
A budapesti 18-as választókerületben a Momentum elnökségi tagják, Tóth Endrét támogatják majd Jakab Péterék az előválasztáson.

Újabb nem jobbikos jelölt megé áll be a jobboldali párt. A Jobbik elnöke, Jakab Péter Facebook-oldalán ezúttal azt jelentette be, hogy a Budafok-Tétényt és Újbuda egy részét magában foglaló budapesti 18-as választókerületben a Momentum elnökségi tagját, Tóth Endrét támogatják.

 

Jakab szerint Tóth azért méltó a Jobbik támogatására, mert „antikorrupciós elkötelezettségéhez nem fér kétség”.

 

Így újabb budapesti körzetben állt be a Jobbik más párt jelöltje mögé: még korábban írtuk, hogy az LMP-ből Demeter Mártát, illetve Csárdi Antalt támogatják, de ugyanúgy nem indítanak jelöltet a budapest 11-es választókörzetben, ahol a párt szimpatizánsait a DK-s Varju Lászlóra való szavazásra bíztatják.

 

 

A budapesti 18-as választókerületben hivatalosan eddig két jelölt jelentette be indulását: a Momentum elnökségi tagján kívül még a kerület korábbi MSZP-SZDSZ-es polgármestere, a mostani DK-s Bollók Istvánné fog elindulni. Ugyanakkor hivatalosan a 2018-ban Dél-Budán győzedelmeskedő MSZP-s Molnár Gyula még nem jelezte szándékát, bár vélhetően ő is el fog indulni.

 

A körzetben már 2018-ban is az ellenzék győzött, mindezt úgy, hogy az ellenzéki pártok között nem volt koordináció, és az MSZP-P mellett a Jobbik, az LMP, a Momentum, az Együtt és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is indított jelöltet. Ennek ellenére az MSZP-P jelöltje, Molnár Gyula a szavazatok 41,45 százalékát kapta, amivel legyőzte a fideszes Németh Zsoltot, akire a választók 40,06 százaléka szavazott.

 

Amelyik jelölt győz az előválasztáson, vélhetően a 2022-es parlamenti választáson is mandátumot szerez, a verseny pedig elég kiélezett. Még május 14-én jelent meg egy közvélemény-kutatás a választókerületből, ami szerint jelenleg a momentumos Tóth Endre vezet: rá az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő szavazók 32 százaléka, míg az inkumbens Molnár Gyulára a megkérdezettek 29 százaléka szavazna. Mögöttük jócskán lemaradva a DK-s Bollók Istvánné 15 százalékkal áll.

 

Tóth és Molnár között a különbség hibahatáron belüli, így izgalmas verseny várható kettejük között.

 

Ugyanakkor az Iránytű Intézet kutatása szerint a választók 24 százaléka még nem tudja, hogy kire szavazzon.

 

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól startol el, amikor a jelöltek jelentkezhetnek a megmérettetésre, míg magára a szavazásra a 106 egyéni jelöltről szeptember 18. és 26. között kerül majd sor. A miniszterelnök-jelölti verseny második fordulója október 4. és 10. között lesz, ahol az első fordulóban három legtöbb szavazatot kapó jelölt mérkőzik meg egymással.

 

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

 

NYITÓKÉP: Tóth Endre tart sajtótájékoztatót még április 29-én. FOTÓ: Tóth Endre / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás