+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. május 6. csütörtök, 13:43
Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek. Mutatjuk, mik ezek.

Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős DK-s budapesti főpolgármester-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján tekintette végig, hogyan áll a főváros a fokozatos nyitással, a városháza közleménye alapján ezt nézzük most át. Fontos tudni, hogy ezek az intézmények, noha gyakran szabadtériek, csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak – akit ez zavar vagy nincs még ilyenje, annak itt foglaltuk össze, mit tehet ezellen.

 

Ami már nyitva van

 

+ Május 1-jén megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert, a budapesti fürdők közül az első lépcsőben a Széchenyi, Gellért, Rudas, Lukács, Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő nyitották meg kapuikat. Ezen a hétvégén 2000 látogatót fogadtak a budapesti fürdők.

 

Megnyitottak a budapesti mozik is, az elmúlt napokban a legtöbben a Corvin mozit, a Művész mozit, illetve a Puskint látogatták a hétvégén. A mozikban egyelőre tartani lehet a nézőtéren is a szociális távolságot, és Gy. Németh közlése szerint nem volt fennakadás a beengedésben annak ellenére sem, hogy a védettségi igazolvány ellenőrzése minden intézményre nagy terheket rótt.

 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár május 5-én délben nyitott, de megtartotta a cserepont szolgáltatást is azok számára, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Az első nap több mint 9500 könyvet kölcsönöztek ki a budapestiek. A kutatókat, érdeklődőket a Budapesti Levéltár is fogadja már.

 

A hétvégén fog nyitni

 

A múzeumok közül elsőként a szabadtéri Aquincumi Múzeum nyit meg május második hétvégéjén, de fokozatosan megnyílnak a főváros galériái és kiállítóterei is. 

 

Pünkösdkor, azaz május 23. körül fog nyitni

 

Pünkösdi nyitásra készül a Palatinus és a Pesterzsébeti fürdő.

 

Június elején fog nyitni

 

Június elejétől fogad vendégeket a Dandár fürdő, valamint a Római strand és Pünkösdfürdő.

 

A szabadtéri teátrumok júniustól várják a színházszerető közönséget: a Városmajori Szabadtéri Színpad június 2-án, a Margitszigeti Szabadtéri Színház június 3-án nyit. Ezen túl Városházi esték címmel rendezvénysorozatot indít majd a Fővárosi Önkormányzat is, szabadtéri helyszínt biztosítva a fővárosi társulatoknak és produkcióknak nyáron.

 

A DK-s politikus bátorította a budapestieket és a fővárosba érkező vidékieket, hogy induljanak el, látogassák meg kedvenc helyeiket, de tartsák szem előtt azt a tényt, hogy a járvány harmadik hulláma még éppen csak visszahúzódóban van, ezért nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat. 

 

FOTÓ: Budapest Városháza / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás