+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. május 6. csütörtök, 13:43
Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek. Mutatjuk, mik ezek.

Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős DK-s budapesti főpolgármester-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján tekintette végig, hogyan áll a főváros a fokozatos nyitással, a városháza közleménye alapján ezt nézzük most át. Fontos tudni, hogy ezek az intézmények, noha gyakran szabadtériek, csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak – akit ez zavar vagy nincs még ilyenje, annak itt foglaltuk össze, mit tehet ezellen.

 

Ami már nyitva van

 

+ Május 1-jén megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert, a budapesti fürdők közül az első lépcsőben a Széchenyi, Gellért, Rudas, Lukács, Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő nyitották meg kapuikat. Ezen a hétvégén 2000 látogatót fogadtak a budapesti fürdők.

 

Megnyitottak a budapesti mozik is, az elmúlt napokban a legtöbben a Corvin mozit, a Művész mozit, illetve a Puskint látogatták a hétvégén. A mozikban egyelőre tartani lehet a nézőtéren is a szociális távolságot, és Gy. Németh közlése szerint nem volt fennakadás a beengedésben annak ellenére sem, hogy a védettségi igazolvány ellenőrzése minden intézményre nagy terheket rótt.

 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár május 5-én délben nyitott, de megtartotta a cserepont szolgáltatást is azok számára, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Az első nap több mint 9500 könyvet kölcsönöztek ki a budapestiek. A kutatókat, érdeklődőket a Budapesti Levéltár is fogadja már.

 

A hétvégén fog nyitni

 

A múzeumok közül elsőként a szabadtéri Aquincumi Múzeum nyit meg május második hétvégéjén, de fokozatosan megnyílnak a főváros galériái és kiállítóterei is. 

 

Pünkösdkor, azaz május 23. körül fog nyitni

 

Pünkösdi nyitásra készül a Palatinus és a Pesterzsébeti fürdő.

 

Június elején fog nyitni

 

Június elejétől fogad vendégeket a Dandár fürdő, valamint a Római strand és Pünkösdfürdő.

 

A szabadtéri teátrumok júniustól várják a színházszerető közönséget: a Városmajori Szabadtéri Színpad június 2-án, a Margitszigeti Szabadtéri Színház június 3-án nyit. Ezen túl Városházi esték címmel rendezvénysorozatot indít majd a Fővárosi Önkormányzat is, szabadtéri helyszínt biztosítva a fővárosi társulatoknak és produkcióknak nyáron.

 

A DK-s politikus bátorította a budapestieket és a fővárosba érkező vidékieket, hogy induljanak el, látogassák meg kedvenc helyeiket, de tartsák szem előtt azt a tényt, hogy a járvány harmadik hulláma még éppen csak visszahúzódóban van, ezért nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat. 

 

FOTÓ: Budapest Városháza / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás