Budapest fokozatosan nyit újra, mutatjuk, mi a menetrend

Szerző: Bukovics Martin
2021.05.06. 13:43

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek. Mutatjuk, mik ezek.

Budapest fokozatosan nyit újra, mutatjuk, mi a menetrend

Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős DK-s budapesti főpolgármester-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján tekintette végig, hogyan áll a főváros a fokozatos nyitással, a városháza közleménye alapján ezt nézzük most át. Fontos tudni, hogy ezek az intézmények, noha gyakran szabadtériek, csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak – akit ez zavar vagy nincs még ilyenje, annak itt foglaltuk össze, mit tehet ezellen.

Ami már nyitva van

+ Május 1-jén megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert, a budapesti fürdők közül az első lépcsőben a Széchenyi, Gellért, Rudas, Lukács, Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő nyitották meg kapuikat. Ezen a hétvégén 2000 látogatót fogadtak a budapesti fürdők.

Megnyitottak a budapesti mozik is, az elmúlt napokban a legtöbben a Corvin mozit, a Művész mozit, illetve a Puskint látogatták a hétvégén. A mozikban egyelőre tartani lehet a nézőtéren is a szociális távolságot, és Gy. Németh közlése szerint nem volt fennakadás a beengedésben annak ellenére sem, hogy a védettségi igazolvány ellenőrzése minden intézményre nagy terheket rótt.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár május 5-én délben nyitott, de megtartotta a cserepont szolgáltatást is azok számára, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Az első nap több mint 9500 könyvet kölcsönöztek ki a budapestiek. A kutatókat, érdeklődőket a Budapesti Levéltár is fogadja már.

A hétvégén fog nyitni

A múzeumok közül elsőként a szabadtéri Aquincumi Múzeum nyit meg május második hétvégéjén, de fokozatosan megnyílnak a főváros galériái és kiállítóterei is. 

Pünkösdkor, azaz május 23. körül fog nyitni

Pünkösdi nyitásra készül a Palatinus és a Pesterzsébeti fürdő.

Június elején fog nyitni

Június elejétől fogad vendégeket a Dandár fürdő, valamint a Római strand és Pünkösdfürdő.

A szabadtéri teátrumok júniustól várják a színházszerető közönséget: a Városmajori Szabadtéri Színpad június 2-án, a Margitszigeti Szabadtéri Színház június 3-án nyit. Ezen túl Városházi esték címmel rendezvénysorozatot indít majd a Fővárosi Önkormányzat is, szabadtéri helyszínt biztosítva a fővárosi társulatoknak és produkcióknak nyáron.

A DK-s politikus bátorította a budapestieket és a fővárosba érkező vidékieket, hogy induljanak el, látogassák meg kedvenc helyeiket, de tartsák szem előtt azt a tényt, hogy a járvány harmadik hulláma még éppen csak visszahúzódóban van, ezért nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat. 

FOTÓ: Budapest Városháza / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek