Cseh sajtó: Elsimította volna a vrběticei robbantás ügyét a cseh belügyminiszter egymillió Szputnyikért cserébe

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.04. 11:50

Jan Hamáček cseh belügy- és ideiglenes külügyminiszter állítólag sajátos alkupzícióból egyezkedett volna az oroszokkal.

Cseh sajtó: Elsimította volna a vrběticei robbantás ügyét a cseh belügyminiszter egymillió Szputnyikért cserébe

Jan Hamáček cseh szociáldemokrata belügy- és ideiglenes külügyminiszter

 

fel akarta ajánlani az oroszoknak, hogy Csehország eltussolja a vrběticei fegyverraktár felrobbantásának ügyét egymillió adag Szputnyik-vakcináért cserébe

 

írja a Seznam Zprávy cseh híroldal. Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, április 17-én Csehország nyilvánosságra hozta a titkosszolgálatai azon értesülését, miszerint a kelet-csehországi

 

Vrběticében levő fegyverraktár 2014-es felrobbanásáért az orosz katonai hírszerzés, a GRU a felelős,

a robbantást pedig azok az orosz titkosügynökök készítették elő, akik később, 2019-ben megmérgezték Nagy-Britanniában Szergej Szkripál orosz-brit kettős ügynököt. 

A vrběticei robbanásban két ember halt meg, az indítéka pedig a cseh titkosszolgálat szerint az volt, hogy egy bolgár fegyverkereskedő Ukrajnának szánt fegyvereket vásárolt volna a csehektől. 

Vrbětice miatt Szputnyikot sem vesz Csehország

Csehország a bejelentés után kiutasított 18 orosz diplomatát, akiket diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzőként azonosítottak, vasárnap pedig kizárták a Roszatomot a dukovany-i atomerőmű bővítésére kiírt tenderről. Jan Hamáček, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) delegálta belügy- és megbízott külügyminiszter pedig még a bejelentés előtt lemondta a következő hétfőre tervezett moszkvai útját, amin a Szputnyik-vásárlásról egyeztetett volna az oroszokkal.

Hamáček belügyminiszter április 12-én vette át a külügyi tárca vezetését, miután menesztették az addigi külügyminisztert, a szintén szociáldemokrataTomáš Petříčeket. Petříček és a pár nappal korábban szintén menesztett egészségügyi miniszter, az ANO delegálta Jan Blatný a Szputnyik-vakcina csehországi használatának ellenzői voltak, és az oroszbarát elnök, Miloš Zeman már hetek óta szorgalmazta az elmozdításukat.

 

Jan Hamáček pár nappal azután, hogy átvette a külügy vezetését, április 15-én szerdán be is jelentette:

 

Moszkvába látogat a Szputnyikról tárgyalni,

szombaton viszont már Andrej Babiš miniszterelnökkel, a liberális-populista ANO nevű kormánypárt elnökével tájékoztatták a nyilvánosságot a vrběticei robbanás kivizsgálásának eredményéről.

Hamáček meredek tervvel készülhetett Moszkvába

Már akkor felmerült: Hamáčeknek, amikor szerdán bejelentette a moszkvai útját, már ismernie kellett a vrběticei vizsgálat eredményét. Petr Kolář korábbi washingtoni és moszkvai nagykövet a cseh Deník N-nek a bejelentés napján adott interjújában ki is fejezte afölötti értetlenségét, hogy Hamáček ennek az információnak a birtokában miért készült egyáltalán Moszkvába a Szputnyikról tárgyalni.

A magyarázat a Seznam Zprávy oldal szerint az, hogy Hamáček valójában fel akarta ajánlani az oroszoknak:

 

Csehország csendben félreteszi Vrbětice ügyét, ha Oroszország ad nekik egymillió adag Szputnyikot, és Prágában szervezik meg Joe Biden és Vlagyimir Putyin találkozóját,

 

amit április 13-án kezdeményezett a Fehér Ház.

Erről Hamáček a Seznam Zprávy szerint egy április 15-i, csütörtöki egyeztetésen beszélt, amint ezt a lapnak több forrás is megerősítette, és az egyeztetés több résztvevője pedig nem cáfolta.

Ekkor még nem volt biztos, hogy Csehország nyilvánosságra hozza a vrbrbětice vizsgálat eredményét, Hamáček ezt szerette volna felhasználni érvként az oroszokkal való tárgyalás során. Az egyeztetésen – amire Hamáček hazahívta a moszkvai cseh nagykövetet is – jelen volt a katonai titkosszolgálat vezetője, az országos rendőrfőkapitány és a polgári hírszerzés vezetője is, és

 

mind igyekeztek lebeszélni Hamáčeket nemcsak arról, hogy felajánlja az oroszoknak Vrbětice eltussolását, hanem hogy egyáltalán Moszkvába utazzon üzletelni velük.

 

Hamáček végül elállt a tervtől, szombaton visszamondta a moszkvai útját, és Babiš miniszterelnökkel nyilvánosságra hozták a vrběticei vizsgálat eredményét.

 

Hamáček tagadja, hogy fel tervezte ajánlani az oroszoknak Vrbětice ügyének elsimítását, szerinte a Seznam Zprávy cikke „spekulációkon és hazugságokon alapul”. Az ellenzék Hamáček lemondását követeli.

 

NYITÓKÉP: Jan Hamáček / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek