+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. május 4. kedd, 11:50
Jan Hamáček cseh belügy- és ideiglenes külügyminiszter állítólag sajátos alkupzícióból egyezkedett volna az oroszokkal.

Jan Hamáček cseh szociáldemokrata belügy- és ideiglenes külügyminiszter

 

fel akarta ajánlani az oroszoknak, hogy Csehország eltussolja a vrběticei fegyverraktár felrobbantásának ügyét egymillió adag Szputnyik-vakcináért cserébe

 

írja a Seznam Zprávy cseh híroldal. Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, április 17-én Csehország nyilvánosságra hozta a titkosszolgálatai azon értesülését, miszerint a kelet-csehországi

 

Vrběticében levő fegyverraktár 2014-es felrobbanásáért az orosz katonai hírszerzés, a GRU a felelős,

 

a robbantást pedig azok az orosz titkosügynökök készítették elő, akik később, 2019-ben megmérgezték Nagy-Britanniában Szergej Szkripál orosz-brit kettős ügynököt. 

 

A vrběticei robbanásban két ember halt meg, az indítéka pedig a cseh titkosszolgálat szerint az volt, hogy egy bolgár fegyverkereskedő Ukrajnának szánt fegyvereket vásárolt volna a csehektől. 

 

Vrbětice miatt Szputnyikot sem vesz Csehország

 

Csehország a bejelentés után kiutasított 18 orosz diplomatát, akiket diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzőként azonosítottak, vasárnap pedig kizárták a Roszatomot a dukovany-i atomerőmű bővítésére kiírt tenderről. Jan Hamáček, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) delegálta belügy- és megbízott külügyminiszter pedig még a bejelentés előtt lemondta a következő hétfőre tervezett moszkvai útját, amin a Szputnyik-vásárlásról egyeztetett volna az oroszokkal.

 

Hamáček belügyminiszter április 12-én vette át a külügyi tárca vezetését, miután menesztették az addigi külügyminisztert, a szintén szociáldemokrataTomáš Petříčeket. Petříček és a pár nappal korábban szintén menesztett egészségügyi miniszter, az ANO delegálta Jan Blatný a Szputnyik-vakcina csehországi használatának ellenzői voltak, és az oroszbarát elnök, Miloš Zeman már hetek óta szorgalmazta az elmozdításukat.

 

Jan Hamáček pár nappal azután, hogy átvette a külügy vezetését, április 15-én szerdán be is jelentette:

 

Moszkvába látogat a Szputnyikról tárgyalni,

 

szombaton viszont már Andrej Babiš miniszterelnökkel, a liberális-populista ANO nevű kormánypárt elnökével tájékoztatták a nyilvánosságot a vrběticei robbanás kivizsgálásának eredményéről.

 

Hamáček meredek tervvel készülhetett Moszkvába

 

Már akkor felmerült: Hamáčeknek, amikor szerdán bejelentette a moszkvai útját, már ismernie kellett a vrběticei vizsgálat eredményét. Petr Kolář korábbi washingtoni és moszkvai nagykövet a cseh Deník N-nek a bejelentés napján adott interjújában ki is fejezte afölötti értetlenségét, hogy Hamáček ennek az információnak a birtokában miért készült egyáltalán Moszkvába a Szputnyikról tárgyalni.

 

A magyarázat a Seznam Zprávy oldal szerint az, hogy Hamáček valójában fel akarta ajánlani az oroszoknak:

 

Csehország csendben félreteszi Vrbětice ügyét, ha Oroszország ad nekik egymillió adag Szputnyikot, és Prágában szervezik meg Joe Biden és Vlagyimir Putyin találkozóját,

 

amit április 13-án kezdeményezett a Fehér Ház.

 

Erről Hamáček a Seznam Zprávy szerint egy április 15-i, csütörtöki egyeztetésen beszélt, amint ezt a lapnak több forrás is megerősítette, és az egyeztetés több résztvevője pedig nem cáfolta.

 

Ekkor még nem volt biztos, hogy Csehország nyilvánosságra hozza a vrbrbětice vizsgálat eredményét, Hamáček ezt szerette volna felhasználni érvként az oroszokkal való tárgyalás során. Az egyeztetésen – amire Hamáček hazahívta a moszkvai cseh nagykövetet is – jelen volt a katonai titkosszolgálat vezetője, az országos rendőrfőkapitány és a polgári hírszerzés vezetője is, és

 

mind igyekeztek lebeszélni Hamáčeket nemcsak arról, hogy felajánlja az oroszoknak Vrbětice eltussolását, hanem hogy egyáltalán Moszkvába utazzon üzletelni velük.

 

Hamáček végül elállt a tervtől, szombaton visszamondta a moszkvai útját, és Babiš miniszterelnökkel nyilvánosságra hozták a vrběticei vizsgálat eredményét.

 

Hamáček tagadja, hogy fel tervezte ajánlani az oroszoknak Vrbětice ügyének elsimítását, szerinte a Seznam Zprávy cikke „spekulációkon és hazugságokon alapul”. Az ellenzék Hamáček lemondását követeli.

 

NYITÓKÉP: Jan Hamáček / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás