+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. május 4. kedd, 11:50
Jan Hamáček cseh belügy- és ideiglenes külügyminiszter állítólag sajátos alkupzícióból egyezkedett volna az oroszokkal.

Jan Hamáček cseh szociáldemokrata belügy- és ideiglenes külügyminiszter

 

fel akarta ajánlani az oroszoknak, hogy Csehország eltussolja a vrběticei fegyverraktár felrobbantásának ügyét egymillió adag Szputnyik-vakcináért cserébe

 

írja a Seznam Zprávy cseh híroldal. Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, április 17-én Csehország nyilvánosságra hozta a titkosszolgálatai azon értesülését, miszerint a kelet-csehországi

 

Vrběticében levő fegyverraktár 2014-es felrobbanásáért az orosz katonai hírszerzés, a GRU a felelős,

 

a robbantást pedig azok az orosz titkosügynökök készítették elő, akik később, 2019-ben megmérgezték Nagy-Britanniában Szergej Szkripál orosz-brit kettős ügynököt. 

 

A vrběticei robbanásban két ember halt meg, az indítéka pedig a cseh titkosszolgálat szerint az volt, hogy egy bolgár fegyverkereskedő Ukrajnának szánt fegyvereket vásárolt volna a csehektől. 

 

Vrbětice miatt Szputnyikot sem vesz Csehország

 

Csehország a bejelentés után kiutasított 18 orosz diplomatát, akiket diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzőként azonosítottak, vasárnap pedig kizárták a Roszatomot a dukovany-i atomerőmű bővítésére kiírt tenderről. Jan Hamáček, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) delegálta belügy- és megbízott külügyminiszter pedig még a bejelentés előtt lemondta a következő hétfőre tervezett moszkvai útját, amin a Szputnyik-vásárlásról egyeztetett volna az oroszokkal.

 

Hamáček belügyminiszter április 12-én vette át a külügyi tárca vezetését, miután menesztették az addigi külügyminisztert, a szintén szociáldemokrataTomáš Petříčeket. Petříček és a pár nappal korábban szintén menesztett egészségügyi miniszter, az ANO delegálta Jan Blatný a Szputnyik-vakcina csehországi használatának ellenzői voltak, és az oroszbarát elnök, Miloš Zeman már hetek óta szorgalmazta az elmozdításukat.

 

Jan Hamáček pár nappal azután, hogy átvette a külügy vezetését, április 15-én szerdán be is jelentette:

 

Moszkvába látogat a Szputnyikról tárgyalni,

 

szombaton viszont már Andrej Babiš miniszterelnökkel, a liberális-populista ANO nevű kormánypárt elnökével tájékoztatták a nyilvánosságot a vrběticei robbanás kivizsgálásának eredményéről.

 

Hamáček meredek tervvel készülhetett Moszkvába

 

Már akkor felmerült: Hamáčeknek, amikor szerdán bejelentette a moszkvai útját, már ismernie kellett a vrběticei vizsgálat eredményét. Petr Kolář korábbi washingtoni és moszkvai nagykövet a cseh Deník N-nek a bejelentés napján adott interjújában ki is fejezte afölötti értetlenségét, hogy Hamáček ennek az információnak a birtokában miért készült egyáltalán Moszkvába a Szputnyikról tárgyalni.

 

A magyarázat a Seznam Zprávy oldal szerint az, hogy Hamáček valójában fel akarta ajánlani az oroszoknak:

 

Csehország csendben félreteszi Vrbětice ügyét, ha Oroszország ad nekik egymillió adag Szputnyikot, és Prágában szervezik meg Joe Biden és Vlagyimir Putyin találkozóját,

 

amit április 13-án kezdeményezett a Fehér Ház.

 

Erről Hamáček a Seznam Zprávy szerint egy április 15-i, csütörtöki egyeztetésen beszélt, amint ezt a lapnak több forrás is megerősítette, és az egyeztetés több résztvevője pedig nem cáfolta.

 

Ekkor még nem volt biztos, hogy Csehország nyilvánosságra hozza a vrbrbětice vizsgálat eredményét, Hamáček ezt szerette volna felhasználni érvként az oroszokkal való tárgyalás során. Az egyeztetésen – amire Hamáček hazahívta a moszkvai cseh nagykövetet is – jelen volt a katonai titkosszolgálat vezetője, az országos rendőrfőkapitány és a polgári hírszerzés vezetője is, és

 

mind igyekeztek lebeszélni Hamáčeket nemcsak arról, hogy felajánlja az oroszoknak Vrbětice eltussolását, hanem hogy egyáltalán Moszkvába utazzon üzletelni velük.

 

Hamáček végül elállt a tervtől, szombaton visszamondta a moszkvai útját, és Babiš miniszterelnökkel nyilvánosságra hozták a vrběticei vizsgálat eredményét.

 

Hamáček tagadja, hogy fel tervezte ajánlani az oroszoknak Vrbětice ügyének elsimítását, szerinte a Seznam Zprávy cikke „spekulációkon és hazugságokon alapul”. Az ellenzék Hamáček lemondását követeli.

 

NYITÓKÉP: Jan Hamáček / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás